Glede na to, da danes velika večina spletnih strani, “stoji” na CMS platformi WordPress, je v nadaljevanju opisano in prikazano nekaj nasvetov o tem kako se izvaja SEO optimizacija na WordPressu (vir 1 – WordPress CMS Usage Stats)

uporaba wordpressa statistika

POJASNILO: V tem zapisu NI govora o tem kaj je WordPress, niti kaj je SEO, ampak so poglavja namenjena tistim, ki že uporabljate WordPress, zanima vas pa SEO optimizacija, zanj.
V nadaljevanju so predstavljena 3 poglavja, celovit prikaz primera, kjer je predstavljena SEO optimizacija za WordPress, je objavljena na povezavi.

Zakaj se odločiti za SEO optimizacijo WordPress spletnih strani

  • Prvi razlog, zakaj se odločiti za SEO optimizacijo spletnih strani, ki jih imate postavljene na CMS platformi WordPress, je omenjen že na vrhu prispevka. Največ spletnih uporabnikov in urednikov spletnih strani, za ustvarjanje svojih spletnih vsebin, na svetu, uporablja platformo WordPress, torej je smiselno, da SEO optimizirate vašo WordPress spletno stran, če ne drugega že zato, ker se bo, po zelo veliki verjetnosti, za SEO optimizacijo WordPress spletne strani, odločila vaša konkurenca.
  • Drugi razlog zakaj se odločiti za SEO optimizacijo WordPress spletnih strani je v tem, ker je WordPress že sama po sebi, enostavna za uporabo CMS, platforma, hkrati pa so tudi vtičniki za SEO za WordPress pravtako enostavni za uporabo. Večina Worpress vtičnikov (o njih v naslednjem poglavju) za SEO optimizacijo deluje razmeroma intuitivno in sproti, kot se ustvarja spletna vsebina, opozarjajo na SEO pomankljivosti oz. rezerve, ki jih je mogoče s preoblikovanjem vsebine ali z upoštevanjem drugih pravil, SEO optimizirati.
  • Tretji razlog za odločitev za SEO optimizacijo v WordPressu pa je v tem, da SEO optimizacija prinaša t.i. pasivne obiskovalce na spletno stran, s čimer lahko uredniki spletnih strani, s časom in rednim izvajanjem SEO optimizacije, poskrbijo za dodaten, konstanten dotok novih obiskovalcev na spletne strani in v spletne trgovine.

NAMIG: Če ste šele začetnik v WordPressu, najdete na povezavi Kako narediti spletno stran z WordPressom, kompleten vodič po korakih. Vsi opisani koraki prikazujejo izvedbo tako, da je v njih upoštevana spletna optimizacija. Optimizacija spletnih strani je razložena v celoti na drugi povezav.

BONUS: Kako preverite ali je neka spletna stran postavljena v WordPressu

Postopek je preprost:

V spletno stran What wp theme is that (vir 3), vtipkate url naslov želene spletne strani in kliknete search.

Poglejte sliko:

what wordpress is that

Na zgornji sliki se je preverjal url naslov spletne strani ebonitete.si/bilanca stanja, z namenom, da se ugotovi ali je spletna stran postavljena v WordPressu ali ne. Program je ugotovil, da ebonitete.si, niso postavljene na WordPressu.

NAMIG: Ena boljših, SEO optimiziranih slovenskih spletnih strani, na področju cvetja in poročne panoge, je spletna stran Sanjski-Sopek.si, ki je med večino kupcev cvetja za poroko tako ali tako na prvem mestu ponudnikov, saj cvetje za poroko Sanjski-Sopek.si najdete pravzaprav na vseh spletnih kanalih, kjer je mogoče.

Orodja za SEO optimizacijo na WordPressu

Najbolj poznani vtičniki za izvajanje SEO optimizacije v WordPress spletnih straneh so Yoast, RankMath in SEO all in One vtičnik. Vsi trije vtičniki so za osnovno SEO optimizacijo WordPress spletnih vsebin, brezplačni, za napredno ali hitrejše optimiziranje spletnih vsebin (za več ključniuh besed hkrati), pa jih je mogoče nadgraditi s plačljivimi verzijami.

Vsa našteta orodja omogočajo, da optimiziramo vse osnovne SEO elemente (Seo naslov, meta opis, vsebino na spletni strani, slike, povezave med posameznimi vsebinami, zunanje povezave, grafično in bralno ustreznost vsebin (readibilty), itd….

Prednost rabe orodij za SEO optimizacijo v WordPressu je tudi v tem, da se posamezna orodja, skozi čas, sama nadgrajujejo (update) in tako sproti skrbijo, da ste z njihovo rabo, vedno na tekočem z aktualnimi SEO smernicami. SEO optimizacija se namreč skozi čas, spreminja, pravila za SEO optimizacijo se pogosto nadgrajujejo, zato je smiselno, da za SEO optimizacijo uporabljate tista orodja, ki se tudi nadgrajujejo.

NAMIG: Na hrvaškem spletnem trgu je med blogi za nosečnice in dojenčke, zelo priljubljen blog, ki je postavljen in SEO optimiziran, blog Bambini hr. Na povezavi 8 najlepših haljina za trudnice, poglejte kako je mogoče v WordPressu enostavno narediti uporabno in privlačno vsebino (četudi sama trgovina Bambini.hr ne stoji na WordPressu). V tem primeru so se v podjetju Bambini odločili online trgovino postaviti na svojem CMS-ju, blog Bambini pa na WordPressu.

Katero SEO orodje izbrati za optimizacijo WordPress spletnih strani

Glede na to, da je SEO orodij za WordPress optimizacijo, na spletu ogromno, imate nekateri posamezniki težave katero SEO orodje izbrati.

Za SEO optimizacijo WordPress spletnih strani NI POTREBNO uporabljati več orodij hkrati, izbira ustreznega SEO orodja pa naj bo povezana s cilji podjetja. Če ima podjetje spletno trgovino, izberite Yoast ali woocomerce SEO vtičnik (ki je nadgradnja yoasta), če je cilj podjetja in spletne strani, zadošča za SEO optimizacijo, samo Yoast ali RankMath.

V VEDNOST IN RAZSMISLEK: Ena najbolj znanih slovenskih spletnih trgovin s pohištvom, Pohištvo123.si, je po desetletnem nastopu na trgu, svoj CMS (ki ni bil WordPress) zamenjala s WordPress CMS-jem na katerem po novem stoji celotna njihova ponudba pohištva in tudi blog. Kako lahko lepo in prodajno učinkovito “izpade” spletna trgovina v WordPressu, poglejte na povezavi vzmetnice Pohištvo123.si.

Razlike pri SEO optimizaciji WordPress in drugih spletnih strani

Ena od največjih razlik pri optimizaciji WordPress spletnih strani in optimizaciji spletnih strani, ki slonijo na drugih spletnih platformah (npr. Shopify, Magento, Joomla, Prestashop, itd…) je v tem, da pri WordPress optimizaciji, vtičniki za SEO, ne stanejo.

Vse ostale platforme svoje vtičnike za SEO optimizacijo spletnih vsebin, zaračunavajo posebej, pri nekaterih platformah pa posamezna SEO orodja stanejo tudi 100 ali 200 evrov in več.

Še najdražje se je SEO optimizacije lotiti na spletnih straneh, ki so izdelane na “custom made” platformah ali na platformah, ki splošno niso tako poznane, saj je zanje v nemalo primerih, potrebno SEO orodja, še posebej sprogramirati.

Dodatna razlika pri SEO optimizaciji WordPress napram drugih spletnih strani je tudi v tem, da načeloma Worpdress spletne strani, zaradi splošne priljubljenosti in enostavnosti optimizacije, višje rangirajo na Googlu, kot druge. Seveda pa to ne drži, če se optimizacije spletnih strani, na ne Worrdpress spletni strani, loteva strokovnjak. Več: Kako priti na prvo stran Googla

Dodatne informacije:

optimizacija spletnih strani wordpress

DODATNO: Da je bloganje, za katerega je WordPress pravzaprav prvotno bil sploh najprej ustvarjen, izjemno privlačno in donosno, dokazujejo tudi največja slovenska podjetja, ki prav tako na spletu, na svoje spletne strani, obiskovalce pridobivajo s pomočjo bloganja. Preverite npr. kakšne bloge pišejo slovenska podjetja, kot so npr. Triglav Skladi.

Viri:

1 – WordPress CMS Usage Stats)
2 – Most Used & Best SEO Plugins Of WordPress
3 – https://whatwpthemeisthat.com/

Related Posts

Drugo/kolumna

Poganjanje koračnega motorja – opis vseh 4 načinov

  V prispevku si bomo pogledali štiri različne načine, na katere je možno poganjanje koračnega motorja (kot je Poscope stepper motor) in sicer: poganjanje s sinusnim tokom polni korak polovični korak mikro korak Vsebina Poganjanje Read more…

Drugo/kolumna

Kako razveseliti mamo med pandemijo?

  Živimo v neobičajnih časih, kjer niso redke situacije, da tudi par mesecev ne vidimo svoje družine. Sploh tisti, ki živimo ločeno od svojih staršev smo se navadili na to, da se večinoma zgolj slišimo Read more…

Drugo/kolumna

Darila za mamice po porodu

  Rojstvo je izjemno krasen, če ne najbolj pomemben dogodek za žensko v življenju. Vedno pa se sprašujemo, kaj novopečeni mamici ob tem podariti. Ne glede na to, za kaj se boste odločili, obstajajo neka Read more…