Spodaj predstavljamo primer za vse, ki vas zanima raziskava spletnega trga.

V okviru prispevkov na našem blogu, v spodnjem predstavljamo nekaj idej, na konkretnem primeru, kako sploh začeti s spletnim nastopom, pri čemer smo za primer vzeli nišo pohištva v Sloveniji. Slednje pa bo prišlo prav vsem pohištvenikom, proizvajalcem pohištva in vsem spletnim stranem, ki so kakorkoli povezano s prodajo pohištva preko interneta.

Prvo vodilo, ne glede na se bomo svojega spletnega nastopa lotili čez plačljive (PPC kampanje) ali čez naravno pridobivanje obiskovalcev na našo spletno stran (SEO), je, da temeljito raziščemo sploh spletni trg.

Kaj pomeni raziskava spletnega trga in kako z njo prihranimo?

Raziskava spletnega trga pomeni, da čim bolj natančno preverimo število interesentov za naše storitve in produkte – v tem primeru bomo torej preverjali kakšno je zanimanje za naše pohištvene produkte oz. za storitve, povezane z pohištveno dejavnostjo (montaža pohištva, izdelava pohištva, dostava, razrez, demontaža, prenova, nakup,…)

Najhitrejša in verjetno kar najbolj natančna raziskava trga za pohištvo (če se bomo internetne prodaje pohištva lotili čez PPC), poteka kar čez Googlov keyword planner, ki nam pokaže koliko je na mesečni ravni, na točno določenem trgu, povpraševalcev oz. interesentov za pohištvo. Pri čemer lahko iskalni volumen preverjamo za prav vsak segment pohištva posebej.

Iz spodnje slike lahko vidite oceno mesečnih vtipkanj za posamezne segmente v pohištveni dejavnosti:

raziskava spletnega trga

Seveda je od natančnosti raziskave odvisno kateri trg bomo “napadali” bolj intenzivno in na kak način (ppc, seo, social promocije,…), zato je podrobnejša analiza internetnega trga, praktično potrebna za vsak segment znotraj pohištva, predvsem iz dveh razlogov:

  • naši kupci po vsej verjetnosti ne kupujejo pohištvo, ampak pri nakupu uporabljajo bolj konkretne izraze (če gre npr. za pohištvo za dnevne sobe, jih po vsej verjetnosti zanimajo: sedežne garniture, klubske mizice, omare, tv regali, lestenci za dnevne sobe, tepihi za dnevni prostor, itd…). Zato moramo za npr. segment kupcev dnevnih sob, po eni strani, preveriti natančnejša iskanja za točno določene izdelke v dnevni sobi, po drugi strani pa tudi na naši spletni strani (ali v spletni trgovini), ponudbo segmentirati tako kot narekuje raziskava spletnega trga. Kar pomeni, da damo pohištvo primerno za dnevne sobe, v eno rubriko ali na eno “polico” v spletni trgovini, s čimer prispevamo k boljši uporabnosti in preglednosti naše spletne trgovine, hkrati pa tudi k boljšemu Googlovemu razumevanju, kaj se na točno določeni spletni polici, nahaja. Tak primer lepo zložene police za pohištvo, konkretno v primeru prodaje pohištvenih elementov za dnevne sobe, si lahko recimo ogledate na spletni povezavi klubske mize, kjer te sodijo pod meni pohištvene opreme, primerne za dnevne sobe in dnevne prostore. Obenem iz primera lepo vidite, da so cene klubskih mizic jasno izražene in izstopajo, tako, da je tudi preglednost in najpomembnejše informacije, ki so pomembne za nakup klubske mizice za dnevno sobo, najbolj opazne in vidne.
  • drugi razlog za natančnejšo raziskavo spletnega trga (za naš primer pohištva) pa je, da tematska smiselnost, celotne vsebine naše spletne strani, večja, če na spletni strani govorimo o eni in isti tematiki (torej pohištvu). Če bi npr. na spletni strani, ki jo kot primer, prikazujemo zgoraj, zraven na eni polici, prodajali klobase, bi s tem svoji internetni strani prej zniževali avtoriteto kot ji povečevali. Saj nekako ni logično, da se v spletni trgovini s pohištvom, prodajajo še zraven klobase. Zato ima npr. spletna stran pohištvo123 menije zložene po tematski smiselnosti glede na dejavnost pohištva:  dnevne sobe, jedilnice, spalnice, predsobe, pisarniško pohištvo, vrtno pohištvo, itd….

Tretji, dodaten razlog za raziskavo trga, je ta, da z analiziranjem trga, preverimo tudi kdo so aktualni igralci na spletnem trgu, na področju pohištva. Poznavanje te informacije pa nam bo koristilo predvsem pri tem, da bomo skozi čas spoznali kako na spletnem trgu nastopa konkurenca , katero taktiko tudi uporablja, obenem pa se bomo z najboljšimi, drugimi spletnimi konkurenti na področju pohištva, poskušali povezati – saj je spletni uspeh v marsičem odvisen tudi od naše sposobnosti mreženja in povezovanja z drugimi v naši dejavnosti (v tem primeru v dejavnosti pohištva).

Tako bi se lahko npr. spletna stran Pohištvo123, povezala ne direktno s svojo konkurenco, ki prav tako prodaja poceni pohištvo, ki je izdelano vnaprej (t.i. tipsko pohištvo), ampak s komplementarnimi spletnimi stranmi, ki npr. prodajajo pohištvo po naročilu. Tak primer, specializirane spletne strani, za prodajo npr. garderobnih omar po meri, najdete na povezavi. Tako bi lahko kupci pohištva na eni ali drugi ali na obeh spletnih straneh prišli do več informacij . med drugim tudi do te kakšne so razlike med cenami tipskega pohištva in pohištva, izdelanega po naročilu. Slednje (več uporabnih informacij na določeni spletni strani), pa je v očeh Googla priporočljivo, kar pa ima za posledico tudi višje rangiranje spletne strani v njegovem iskalniku.

Prvi primer – Raziskava spletnega trga na področju vzmetnic in ležišč

Seveda spletni trgovci, na svojih področjih, ne nastopajo s prodajo enega samega produkta, še posebej v pohištveni branži pa je značilno, da prodajalci pohištva želijo svojim strankam na internetu, ponuditi širok spekter pohištvene ponudbe. V ta del nedvomno sodijo tudi vzmetnice in ležišča, saj so le te, sestavni del opremljanja vsake spalnice.

Zanimanje za nakup vzmetnice na spletu je pravzaprav ves čas v kontstantni rasti, povpraševanje za nakup vzmetnic preko interneta, pa nima nekega izrazitega sezonskega nihanja. Kvečjemu je malenkost manjši upad povpraševanj po vzmetnicah, opaziti tekom poletne sezone, ko pa velja, da tudi za ostalo pohištvo ni takšnega zanimanja, saj so ljudje po dopustih in počitnicah.

Drugi primer – Raziskava spletnega trga na področju stekla in steklarskih storitev

Steklo je prav gotovo eden izmed materialov, ki ga oblikovalci in arhitekti vse pogosteje uporabijo v svojih načrtih. Steklo namreč omogoča nešteto možnosti umestitve v opremo doma ali poslovnega prostora.

V domovih se lahko steklo uporabi praktično v vseh prostorih, če na drugače, se lahko namesto klasičnih lesenih, namestijo steklena drsna ali klasična nihajna vrata. V kuhinji se lahko steklo uporabi namesto keramičnih ploščic – kuhinjsko steklo. Prav tako se lahko v kopalnico, namesto cenene plastične kabine za prhanje, namesti steklena tuš kabina po meri.

Steklo se uporablja tudi pri opremi poslovnih prostorov. Mnogi se odločajo za izdelavo steklenih stopnic in steklenih ograj ter predelnih sten med pisarnami ali posameznimi delovnimi enotami.

Oznake besedila: raziskava spletnega trga

Categories: Case studiesNovice

Related Posts

Case studies

Zakaj uporabljati naravna čistila

Zakaj uporabljati naravna čistila Naša življenja so vse bolj zasedena, vse poteka po vnaprej določenem urniku in vse več je stresa. To nas zavaja in zelo enostavno je gravitirati k najnovejšim in poceni izdelkom, ki Read more…

Drugo/kolumna

Kako izbrati vponke

Kako izbrati vponke? Različne plezalne tehnike zahtevajo različne vrste vponk oziroma karabinov. Če jih želite pravilno izbrati in uporabiti, morate najprej razumeti razlike med njimi. Upoštevati je treba tri glavna področja: Oblika Tip vrat Velikost, Read more…

Case studies

Kombinacija IR ogrevanja in sončne energije – zakaj je to odlična rešitev za vaše ogrevanje

Dolgotrajna uporaba električne energije za ogrevanje se je izkazala za neučinkovito, predvsem pa drago opcijo. Toda z vse večjo dostopnostjo do obnovljivih virov energije bi bilo smiselno, da se nadomesti fosilna goriva in spremeni način, Read more…