Profesionalni kuhinjski robot je zagotovo najboljši pripomoček, ko imamo v mislih gnetenje testa, mešanje kreme, stepanje beljakov ali rumenjakov ipd. S pomočjo svojih nastavkov, ki jih lahko menjate po mili volji, vam omogoča več vrst priprave.

Idealen je za uporabo v profesionalnih slaščičarskih delavnicah, v sladolednih delavnicah in tudi pri amaterski uporabi. Prava uporabnost planetarnega ali spiralnega mešalca se navadno pokaže takrat, ko ga še nimamo! Velikokrat imajo mešalec (večji, manjši ali pa kar oba) tudi npr. specializirani gostinski obrati, kot so picerije, restavracije in menze.

Navadno se profesionalni kuhinjski robot dobro izkaže v vsaki kuhinji. Enostavno menjanje nastavkov, premična ali fiksna posoda ter velikost mešalca pa nakazujeta, da se razlikujejo tudi glede na velikost posode.

Kdaj je profesionalni kuhinjski robot nujen?

Ne, nič ni nujno! Seveda lahko profesionalni kuhinjski robot nadomestite tudi z ročnim, vendar le do neke meje oziroma količine, ki jo nameravate izdelati.

Da boste npr. v eni uri zamesili 10kg testa s ročnim mešalnikom – to pa že diši po uporabi profesionalnega.

Točno to!

Ko se količine s katerimi izdelujete vaše pecivo, testo povečajo do te mere, da razmišljate o tem, da ročni mešalnik ni več dovolj, ravno takrat je čas! To je idealen čas za se pozanimati kakšen kuhinjski robot bo pravi za vas.

Profesionalni kuhinjski robot - nabor velikosti!

Profesionalni kuhinjski robot – nabor različnih velikosti, primernih tako za ljubiteljsko kot tudi profesionalno uporabo.

Vsekakor pa ne zamenjajte kuhinjskega robota s spiralnim mešalcem, razlago podajamo malenkost spodaj.

Kako velik mešalec je primeren za domačo peko in kakšen je dober za profesionalno uporabo?

Pri izbiri planetarnega mešalca se je dobro postaviti v kožo tistega, ki ga bo kupoval. Če ste npr. ljubiteljska slaščičarka, ki na leto izdela nekaj deset tort za svoje najljubše družinske člane vam velik, samostoječ profesionalni kuhinjski robot ne bo prav nič pomagal, kvečjemu vam bo bil v napoto. Nasprotno lahko manjši KitchenAid v kuhinji kakšne turistične kmetije v najvišji sezoni kaj hitro “izdihne” zaradi prevelikega napora.

Načeloma velja, da je za domačo in ljubiteljsko uporabo dovolj velika posoda nekje med 6 in 10litri, moč kuhinjskega robota pa naj bo približno 2000W. Takšen kuhinjski robot navadno spada v višji cenovni rang, ki pa vam omogoča odličen price-performance ratio. Seveda so na voljo tudi določeni cenejši modeli večjih trgovskih verig, vendar so takšni mešalci le sence pravih. Profesionalni kuhinjski robot mora, ko ga vklopimo delati, mešati in miksati, saj – zato smo ga vendar kupili. Najslabše je, da “crkne” že pri nekaj kilogramih testa!

KitchenAid je priljubljen kuhinjski robot.

KitchenAid je priljubljen kuhinjski robot.

Zato, ko izberite, izberite raje malenkost dražjega, še prej pa se pozanimajte na spletu ali v različnih FB skupinah o tem, če kdo že ima takšnega, kot ga imate v mislih.

Takšen način zbiranja informacij je vedno bolj popularen, saj omogoča, da človek pridobi mnenje neposredno od uporabnika. Tako boste namreč dostopali do najbolj uporabnih informacij, ki se tičejo izbranega kuhinjskega robota.

Poleg tega se lahko v prihodnosti tudi povežete z določenimi osebami, ki vam lahko priskočijo na pomoč pri nakupu rabljenih ali rezervnih delov, nasvetov za uporabo in ostalih slaščičarskih trikov.

Nasveti pred nakupom robota v specializirani skupini na Facebooku.

Nasveti pred nakupom robota v specializirani skupini na Facebooku so “zlata vredni”. Tu se lahko povežete, dobite ideje in morebitne opise težav ali dobrih rešitev v delovanju posameznih robotov. Komentarje pričakujte od profesionalnih slaščičark, ki vedo, kateri kuhinjski roboti so TOP izbira!

Kakšna je razlika med planetarnim in spiralnim mešalcem?

Sicer je to vprašanje bolj namenjeno profesionalnim uporabnikom, vendar nič ne škodi, če napišemo še kakšno na to temo. Razlika je v (ne) vrtenju posode – načeloma.

Za planetarne mešalce velja, da se posoda ne premika. Ko v njem pripravljamo mešanico, posodo najprej zataknete v pravo mesto, nato pa vanj spustite glavo mešalca z nastavkom, navadno metlico, klinom ali mešalom. Pri večjih planetarnih mešalcih je posoda zaradi lažjega premikanja kar na vozičku ki ga primaknete k stroju.

Torej, pri planetarnem mešalcu se vrti samo mešalo, ki je pritrjeno na glavo z motorjem. Nastavki so menljivi.

Pri spiralnem mešalcu pa poznamo več vrst. Če je v zgornjem primeru posoda z mešanico na miru, je pri spiralnem mešalcu zgodba drugačna. Pri spiralnem mešalcu, ki je namenjen le gnetenju testa, se vrtita tako posoda, kot tudi mešalo. Z vrtenjem obeh stvari, se mešanica premeša veliko hitreje in bolj temeljito.

Če je torej profesionalni kuhinjski robot namenjen vsem opravilom (stepanju, gnetenju, miksanju), je spiralni namenjen samo gnetenju in zato spada bolj pod pekarsko opremo kot pa v slaščičarne ali domačo kuhinjo. Seveda pa ima svoje mesto rezervirano tudi v picerijah, ki izdelujejo lastno testo za pice.

Za kaj vse lahko uporabljate profesionalni kuhinjski robot?

Profesionalni kuhinjski robot uporabljate za naslednje namene, seveda s pravim nastavkom:

  • stepanje,
  • gnetenje
  • in mešanje.

Stepanje z robotskim mešalnikom izvajate z metlico, kot pri ročnem mešalniku. Za gnetenje ima kuhinjski robot priložen kavelj, za mešanje pa ploščato lopatico. Z različnimi nastavki lahko tako mešate in izdelujete različne vrste zmesi, mas in test.

Seveda je količina, ki jo lahko “obdelujete” v profesionalnem mikserju omejena z velikostjo posode mešalca. Vseeno pa pri nakupu malce “predimenzionirajte” vaše želje. To pa zato, ker posode nikoli ne morete napolniti čisto do vrha.

Miksanje s kuhinjskim robotom.

Miksanje s kuhinjskim robotom.

Seveda se mešalniki najbolje znajdejo pri izdelavi različnih krem, stepanju smetane ipd. Uporabite jih lahko za skoraj vse vrste slaščic, pa naj bodo to domači makroni (ali le nadev zanje) ali pa potice. Dobra lastnost mešalnika z njegovo kovinsko posodo je tudi ta, da lahko v njej mešate tudi vroče izdelke.

Prav tako profesionalni kuhinjski robot omogoča nastavljanje hitrosti mešanja oziroma stepanja. Več hitrosti kot želite, globlje boste morali seči v žep.

Koliko prostora zavzame robotski mešalnik?

Ker je profesionalni kuhinjski robot kar velik kos opreme, je odlično, če ima na pultu rezervirano svoje mesto. Tisti večji, v profesionalnih kuhinjah ali pekarnah imajo ravno tako svoje mesto načrtovano tako, da ne zahteva dnevnega premikanja in spravljanja.

Če načrtujete prostor za svoj mikser, računajte, da bo robotski mikser vzel približno toliko prostora kot manjša mikrovalovna pečica. Ne pozabite pa niti na potreben priključek za elektriko. Enako naj ima vaš novi robotski mikser svoje mesto za nastavke. Ti naj bodo v bližini, lahko pa jih pospravite tudi tako, da so vedno v posodi. Na ta način jih ne boste nikoli iskali ampak boste takoj pripravljeni za delo.

Na kaj morate biti še pozorni pri nakupu?

Ker se profesionalni kuhinjski robot ne kupuje ravno vsak dan, imejte torej približne odogovore o velikosti, uporabi in mestu, kjer bo stal. Potrebno pa je biti pozoren tudi na nekaj ostalih, nič manj pomembnih “malenkosti”.

Pred nakupom si oglejte vse karakteristike robota.

Pred nakupom si oglejte vse karakteristike robota. Ne pozabite na zvočno jakost, težo in obliko robota!

Zvočna jakost mešalnika

Pred nakupom se pozanimajte, kako glasi so mikserji. Ni namreč skrivnost, da so predvsem cenejši modeli profesionalnih robotskih mešalnikov kar glasni, zato imejte to v mislih pred nakupom.

Teža mešalnika

Kot napisano prej, mešalnik meša s pomočjo metlice, ki je pritrjena na glavo, ki je običajno pomična. Teža igra vlogo predvsem v primeru, da boste mešali večje količine. Ravno količina tekočine oziroma testa pa lahko ob mešanju povzroči “tresenje” oziroma zibanje aparata. Težji kot je aparat manjša je možnost prevrnitve oziroma bolj je stabilen.

Čiščenje in videz

Vedno večja ponudba na trgu mešalnikov, ki so raznoraznih oblik in barv naj vas ne zmede. K nakupu pristopite praktično, kar pomeni, da imejte v mislih tudi končno čiščenje aparata. Čimmanj dodatkov, gumbov, zarez in podobno, bo zelo skrajšalo čas potreben za čiščenje. Seveda je dobro, da je profesionalni kuhinjski robot lep, še posebej če je stalno na pultu, vendar naj bo tudi funkcionalen.

Related Posts

Case studies

Kako in kam najučinkoviteje shraniti ročno orodje

  V večini primerov bo način shranjevanja vašega ročnega orodja odvisen od prostora, ki ga imate v garaži ali kleti. V tem prispevku bomo zapisali nekaj nekaj idej, kako organizirati vaš delovni prostor in pospraviti Read more…

Drugo/kolumna

Kako pravilno izbrati gonilnik koračnega motorja

  Izbira koračnega motorja in s tem gonilnika (kot je npr. Poscope Driver) pred servo motorjem ima določene prednosti, predvsem ceno. Kjer bo koračni motor primeren za uporabo, razmislite o uporabi, vendar še prej preberite Read more…

Drugo/kolumna

Poganjanje koračnega motorja – opis vseh 4 načinov

  V prispevku si bomo pogledali štiri različne načine, na katere je možno poganjanje koračnega motorja (kot je Poscope stepper motor) in sicer: poganjanje s sinusnim tokom polni korak polovični korak mikro korak Vsebina Poganjanje Read more…