Seveda je prodaja preko spleta, kot tematika, tako v tujini, kot v Sloveniji, že zelo temeljito pokrita praktično na vseh področjih (emailmarketing, spletna optimizacija, blog marketing, ppc kampanje, družabna omrežja, ipd…), a smo se za naš prispevek spodaj potrudili predstaviti 3 top nasvete, ki jih redko ali pa po vsej verjetnosti, drugod na spletnih straneh, z vsebino o spletni prodaji, še niste srečali.

Vsaka prodaja preko spleta se začne z definiranim in zapisanim ciljnim url-jem

prodaja preko spleta

Prodaja preko spleta se začne s tem kako uspešni ste pri zadržanju obiskovalcev na vaši internetni strani. Celoten odgovor se skriva v tretji točki tega članka (ki ga ne bi smeli spregledati).

Prvi nasvet se tiče vseh, ne glede na to ali ste na področju spletne prodaje začetnik ali v poslu že dlje časa, in govori o tem, da je treba pred vsakim začetkom spletnih kampanj, nastaviti digitalne cilje.

Torej, ne samo cilje, kot so nas učili raznorazni motivacijski govorniki in podobni, ampak dejansko prave, digitalne cilje, ki so zapisani v obliki končnega (pristajalnega url-ja vsebine, na katero želimo, da pristane “potnik”, ki je obiskal našo spletno stran). Brez definiranega končnega cilja v obliki točno določenega url-ja, boste obsojeni na to, da boste spletno prodajo kvečjemu samo ocenjevali po občutku in navdihu.

Če, po drugi strani, imate ciljni url vnešen (in točno veste kaj mora opraviti obiskovalec, da pristane na njem, nam bo prodajne cilje spletne strani, merila Googlova analitika, sama).

Dodatne informacije v zvezi z natančnim definiranjem spletnih, prodajnih ciljev, boste našli v prispevku: 4 najpomembnejše točke, PREDEN se zapodite v spletno prodajo

Iz vidika ekonomske vzdržljivosti spletne promocije za namene izboljšanja in pospeševanja prodaje preko interneta, kljub PPC-kampanjam, po levi strani, gradite SEO

PPC kampanje, kot veste, tistim, ki preko spleta že uspešno tržite, pripeljeo obisk na internetno stran, tako rekoč, takoj. Kar je odlično, ker dejansko s pomočjo PPC lahko s prodajo preko spleta, začnemo takoj, ko je spletna stran, postavljena.

Slabost PPC kampanj pa je v tem, da se bomo uspešne prodaje preko interneta, v kolikor stavimo samo na PPC, šli lahko samo tako dolgo, dokler imamo za plačljivi spletni nastop in promocijo (zakup oglasov, zakup ključnih besed, itd…), dokler imamo za te kampanje predviden denar.

In dokler si tega denarja za prihodnost, dajemo na stran, vedno več.

Cene spletnega oglaševanja niso fiksne, ampak se formirajo na podlagi bidinga (cene klikov in oglasov so praktično odvisne od ponudbe in povpraševanja). Skozi čas ima slednje za posledico, da ob vedno večji konkurenci za posamezne ključne besede, cena najbolj zanimivim ključnim besedam (to so takšne, ki imajo velik tržni potencial, hkrati pa tudi velik iskalni volumen), samo raste.

Kar pomeni, da, če stavitve samo na PPC, računajte na to, da bo oglaševalski ponudnik, v prihodnosti od vas želel samo še vedno več denarja.

Zato po levi strani, mimo PPC kampanj gradite SEO. SEO je okrajšava za search engine optimization, izraz pa se je prijel kot skupek aktivnosti, ki nam prinesejo uspešne prodajne rezultate, brez, da za te aktivnosti odštejemo denar.

SEO sicer res vzame čas, a ker traja dlje časa, ga lahko gradite počasi, strateško, planirano in z glavo. Ko s SEO kampanjo (ki ob pogoju, da vemo kaj delamo, traja cca. 6 mesecev) enkrat dosežemo svoje cilje, lahko PPC kampanje za tiste ključne besede preklopimo na nove besede, od s SEO-m doseženih besed pa prodajamo po naravni, t.i. organski poti.

Prodaja preko spleta je vse drugo kot PR

Če se boste šli prodaje preko spleta, svetujemo, da pozabite na klasičen marketing in PR pristope, ki jih kot marketingaš poznate iz pisanja pr člankov za tisk in revije, ipd… Spletna prodaja je osebna, zato je jezik komuniciranja tudi bistveno bolj oseben (1).

Pri spletni prodaji ne komuniciramo z množico, čeprav večino, na začetku spletnega nastopa, ravno velikost interneta zmede in na svojih internetnih straneh naslavljajo množice ljudi (ki jih itak ni, če se spletne prodaje ne lotevamo na sistemski način).

Prodaja preko interneta zahteva tekočo besedo, jasno komunikacijo, enostavnost pri sporočanju in drugačnost od množice. Vsi prodajni cilji se začnejo pri tem kako uspešni smo pri animaciji spletnih obiskovalcev v naše vsebine (2).

Boljša vpletenost spletnih obiskovalcev na naši strani, se pozna na večji povprečni zadržanost spletnih obiskovalcev pri nas, pri večjih nakupih, pri večji zaupljivosti, na konuc koncev pa vse skupaj tudi na boljših uvrstitvah v iskalniku Google. Zakaj? Ker je Googlov poslovni model preprosto razvijan v to smer, da na vrh iskalnika želi postavljati najboljše, najbolj zanimive in najbolj uporabne spletne strani in vsebine.

Torej….

če vas zanima uspešna prodaja preko spleta, ne gre toliko za to, ali prodajate drugačne produkte kot vsi ostali, kot bolj zato kako unikatni ste v načinu prodaje (četudi istih produktov, kot jih prodaja vaša konkurenca) (3).

Categories: Novice

Related Posts

Case studies

Kako in kam najučinkoviteje shraniti ročno orodje

  V večini primerov bo način shranjevanja vašega ročnega orodja odvisen od prostora, ki ga imate v garaži ali kleti. V tem prispevku bomo zapisali nekaj nekaj idej, kako organizirati vaš delovni prostor in pospraviti Read more…

Case studies

Zakaj uporabljati naravna čistila

Zakaj uporabljati naravna čistila Naša življenja so vse bolj zasedena, vse poteka po vnaprej določenem urniku in vse več je stresa. To nas zavaja in zelo enostavno je gravitirati k najnovejšim in poceni izdelkom, ki Read more…

Drugo/kolumna

Kako izbrati vponke

Kako izbrati vponke? Različne plezalne tehnike zahtevajo različne vrste vponk oziroma karabinov. Če jih želite pravilno izbrati in uporabiti, morate najprej razumeti razlike med njimi. Upoštevati je treba tri glavna področja: Oblika Tip vrat Velikost, Read more…