Marketing za mala podjetja se ponavadi smatra za neobid ga treba aktivnost, ki večini malim podjetjem ne predstavlja drugega kot stroške ali pa vsaj negotovost ali bo marketing malih podjetij sploh prinesel kak rezultat ali bodo pač z njim sami stroški.

V tem zapisu preberite nasvete za marketing malih podjetij, ki vam bodo pomagali ne samo do tega, da bo vaš marketing učinkovit, ampak predvsem, da se boste svojega proračuna za marketing svojega podjetja, “razmetavali” v vse mogoče kanale, od katerih je ponavadi izplen neizmerljiv ali celo ničen.

Kdor bo “predelal” spodnji zapis, bo odkril, da je tudi marketing malih podjetij lahko zelo učinkovit in poveča prodajne rezultate, v nekaterih primerih pa ima celo nekatere očitne prednosti (napram velikim podjetjem), ki jih, kot malo podjetje, z marketingom lahko s pridom vnovčite pri svojih trženjskih naporih.

Video s 13 strategijami za marketing malih podjetij:

V čem se marketing malih podjetij razlikuje od marketinga velikih podjetij?

Čeprav večina malih podjetnikov smatra, da za svoj marketinški nastop potrebuje marketinška sredstva kot jih imajo velika podjetja, je to prepričanje zmotno.

Marketing malih podjetij se od marketinga velikih podjetij razlikuje predvsem v tem, da so trženjske aktivnosti malih podjetij ponavadi bistveno bolj agilne in hitro spreminjajoče (saj zahtevajo enega ali največ dva človeka, da pride do spremembe trženjskega pristopa), bolj ciljane (zaradi motiva po optimalnem izplenu iz trženjskih aktivnosti) ter bistveno bolj fokusirane na rezultate (zato mala podjetja bistveno bolj natančno spremljajo in merijo rezultate svojih marketinških aktivnosti).

Namig: Marketing malih podjetij naj OBVEZNO vključuje izdelavo Google my Business profila:

marketing podjetja z google my business

Razliko med marketinškim nastopom malega podjetja v primerjavi z velikim si lahko pogledate na spodnjem primeru:

Pohištvena trgovina Pohištvo123.si sodi med mala podjetja, Lesnina sodi v pohištveni panogi med velika podjetja. Obe podjetji v svojem programu prodajata tudi počivalnike in gugalnike, saj so počivalniki eden izmed tistih pohištvenih elementov, ki se praktično znajdejo v vsakem stanovanju.

Malo podjetje Pohištvo123.si se lahko s svojimi počivalniki “zoperstavi” veliki trgovini s počivalniki Lesnina tako, da se s svojimi spletnimi vsebinami (ponubdo počivalnikov) osredotoči na zapise o počivalnikih, njegovih koristih in prednostih za uporabo, na zapise o najbolj popularnih počivalnikih (na povezavi primer), idr… Na ta način bo s ključnimi besedami, ki sicer nimajo toliko iskanj kot sama beseda počivalniki, postalo malo podjetje Pohištvo123.si, bolj opazno – saj, če je manj iskanj, je tudi konkruenca manjša, posledično pa lahko s takšnimi zapisi malo podjetje pripravi vsebine s katerimi je lahko uvrstiti vsebino na prvo stran Googla.

Marketing malih spletnih trgovin [od male do največje]

Zelo krasen in “življenski” primer premišljenega marketinškega pristopa na področju spletnih trgovin, ki šele začenjajo novo nastale in izdelane spletne trgovine, predstavlja primer nekoč male spletne trgovine TopIzbira.si, ki je danes med ponudniki ovitkov za telefone in ponudniki zaščitnih stekel za telefone, prerasla v eno največjih slovenskih trgovin etuijev za mobije, svoje online poslovalnice pa ima odprte tudi na sosednjem Hrvaškem, Češkem, Madžarskem in drugod.

Nekoč mala spletna trgovina TopIzbira.si je svojo spletno prodajo začela izključno z marketinškimi spletnimi aktivnostmi (Googla Ads, Facebook oglaševanje, SEO optimizacija,…) na domačem slovenskem trgu. Po letih rednega izvajanja premišljenih marketinških aktinvosti je odprla nov trg, Hrvaško. Kjer je aktivnosti, ki so delovale na slovenskem trgu, preprosto ponovila na novem trgu. In ta model trženja spletna trgovina TopIzbira.si, uporablja za marketing malih podjetij na začetku na vsakem novem trgu, ki ga odpre.

Marketing malih storitvenih podjetij

Storitvena podjetja (vzamimo za primer zelo uspešno storitveno podjetje ETC Adriatic.si, ki že vrsto let uspešno prodaja svoje storitve organizacije team building programov), je učinkovit, če se osredotoča na optimalne kanale in, če res zelo dobro pozna svoje kupce.

Team building agencija ETC Adriatic.si to obvlada resnično dobro, saj svoje team buildign programe trži zelo specifično za podjetja in posameznike, specifično glede na sezono (zimski team buildign in poletni team building programi) ter glede na potrebe strank (adrenalinski/doživljajski team buildingi, kulinarični team buildingi, športni, pustolovski, izobraževalni, itd…).

Bolj kot je malo, storitveno podjetje, osredotočeno na natančno ciljanje svoje ciljne publike, bolj učinkovit in optimalen izplen si lahko obeta od svojih trženjskih aktivnosti.

Marketing malih podjetij za inženiring, industrijsko oblikovanje in projektiranje

Čeprav inženiring, industrijsko oblikovanje in projektiranje ter podobno, sodi med storitve, jih v tem pogledu, obravnavamo drugače kot v zgornjem poglavju o marketingu malih, ostalih, storitvenih podjetij, saj se v teh malih podjetjih, skriva ogromno potenciala, da sve svoje storitve (inženiringa, projektiranja, industrijskega oblikovanja in dizajna), tržijo tudi v obliki končnih produktov v npr. svojih spletnih trgovinah.

Fantastično to metodo marketinga malih podjetij, ki svoje storitve inženiringa, tržijo tudi skozi spletne trgovine, v Sloveniji, izvaja družba Kreal inženiring.

Katere so prednosti, ki jih v marketingu lahko izkoristijo mala podjetja?

Glavne prednosti marketinga malih podjetij so:

 • možnost hitrega odziva na spremembe trženjskih taktik
 • odpor za pripravo dolgih, pogosto manj plodnih, trženjskih strategij ter večji fokus in osredotočenost na trženjske taktike, metode in dobre, preverjene trženjske prakse, ki delujejo
 • manjši stroški za marketing, večja učinkovitost (če malo podjetje obvlada svojo trženjski pristop)
 • možnost hitrejšega spremljanja rezultatov marketinga ter s tem možnost hitrejšega odziva/izklopa marketinških aktivnosti, ki ne delujejo
 • manj časa za kominiciranje, sestanke in razprave katero marketinško tehniko ubrati

NAMIG: Marketing malih podjetij naj upošteva vključitev podjetij na lokalne sezname (npr. v sezname čistilnih servisov, frizerjev, gostinskih obratov, itd…)

Ena izmed glavnih prednosti, ki jih lahko pri svojem marketinškem nastopu izkoristijo mala podjetja, je, da se osredotočijo na nišno panogo.

Poglejte primer kako spodnje malo podjetje to izvaja ZEEELO učinkovito…

Malo podjetje, ki npr. deluje v panogi porok (organizacija porok, dekoracija porok, poročno cvetje, itd…), svojo pozicijo na trgu zanimanj za poroke, gradi predvsem s tem, da se osredotoča zgolj na posamezen segment znotraj celotne panoge porok. Podjetje Sanjski Šopek (kar je razvidno že iz imena blagovne znamke podjetja), se osredotoča predsvem na vse kar je povezano s poroko v povezavi s poročnim cvetjem in cvetlično dekoracijo poroke (npr. cvetlična dekoracija cerkve, avtomobila, svatbenega prostora, naprsni šopki za svate, šopki za ženina in nevesto, itd…).

Šele, ko se malo podjetje “uveljavi/pozicionira” stabilno v niši znotraj panoge (poročni šopki znotraj panoge poroka), začne razvijati druge niše znotraj panoge poroke.

Na ta način malo podjetje, iz niše v niši, gradi avtoriteto na področju porok kot celote – od spodaj navzgor.

Ali naj marketing malih podjetij izvajajo zunanji izvajalci?

Zunanji izvajalci marketinga za mala podjetja, vedno predstavljajo strošek. Kar pomeni, da bo malo podjetje zraven stroška za samo trženje, morali kalkulirati tudi strošek za izvajalca.

V kolikor malo podjetje računa na to, da bo marketing peljalo znotraj lastnih kapacitet (v prihodnosti) se splača marketinga in marketinških taktik priučiti (saj je to enkratni strošek), nato pa marketing izvajati samostojno.

Za večino malih podjetij ta pristop deluje dokler marketing malih podjetij ne začne prinašati rezultatov. Po tem, ko se pojavijo prvi rezultati lastnega izvajanja marketinga, nastopi pri mnogo malih podjetij težava, da zmanjkuje časa za nadaljevanje marketinških aktivnosti. To pa lahko privede spet do slabših prodajnih rezultatov.

Zunanjim izvajalcem marketinga se malim podjetjem splača “prepustiti” izvajanje aktivnosti v kolikor malo podjetje nima interesa, motivacije ali znanja za izvajanje aktivnosti. V nasprotnem primeru se splača investirati v pridobitev marketinških znanj ter izvajati marketing samostojno.

NAMIG: Marketing malih podjetij naj vnovčuje možnost poceni in z majhnimi marketinškimi proračuni oglaševanja, plačljivo oglaševanje za nekaj evrov na družabnih omrežjih, s pomočjo Google Ads, itd… Spletni marketing za mala podjetja je razložen na povezavi.

marketing malih podjetij oglaševanje
Ena od najlažjih poti za učinkovit marketing malih podjetij je t.i. vsebinski marketing. Vsebinski marketing ne stane denarja (pač pa časa) in z uro ali dvema na dan, lahko mala podjetja, s pomočjo vsebin, začenjo pritegovati spletne uporabnike na svojo spletno stran na zelo poceni, a učinkovit način.

NAMIG: Preverite tudi članek Katero spletno oglaševanje izbrati za izboljšanje prodaje?

Marketing malih podjetij na spletu bi v prvi vrsti moral biti usmerjen predvsem to, da malo podjetje v svojo spletno stranjo, čimprej pride na prvo stran Googla. V kolikor vas zanima kako priti na prvo stran Googla, preberite vsebino na povezavi. Ali obiščite stran SEO Praktik Spletna optimizacija.

Kako se lotiti marketinga za malo podjetje?

Marketing malih podjetij se naj začne po naslednji MARKETINŠKI STRATEGIJI:

 • najprej je potrebno identificirati kupce (kdo so kupci, kakšne so njihove težave, kakšno rešitev iščejo, kje se nahajajo (geografsko, družbeno), kakšna je njihova kupna moč, kakšna je njihova idealna starost, spol, kdo je odločevalec. To fazo identifikacije kupcev imenujemo raziskava trga potencialnih kupcev
 • ko ima mali podjetnik identificiranega kupca (vključujos s poznavanjem čim večjega števila lastnosti, pomembnih za nakupne odločitve), se loti raziskave trga (kdo je konkurenca, kakšne marketinške pristope uporablja konkurenca (druga mala podjetja), kje se nahajajo kupci (mogoče na družabnih omrežjih, mogoče na iskalniku Google, mogoče na YouTube,…)
 • po raziskanih kupcih in trgu, sledi priprava ustreznih marketinških vsebin, ki bodo nagovarjale kupce in vso ciljno publiko na identificiranih trgih
 • naslednji korak je določitev prodajnega procesa s kupci (izdelava prodajnega nagovora oz. odzivov na marketinške aktivnosti). Npr. kako se malo podjetje odzove na zanimanja čez družabno omrežje, kako se malo podjetje odzove na zanimanja, ki prispejo čez spletno stran, itd…
 • definiranje zaključevanja prodaje je natančno zapis postopek, ki malega podjetnika pripelje do realizacije posla
 • spremljanje rezultatov marketinških aktivnosti (po posaemznih trženjskih kanalih) je pomembno, da bo malo podjetje v prihodnosti svoj marketinški proračun usmerilo v tiste kanale, ki so najbolj učinkoviti
 • ponavljanje optimalnih in najbolj učinkovitih marketinških taktik in metod

Več o marketinški strategiji, si preberite na Marketinška strategija primer in tudi v Spletne strategije prodaje.

100% učinkovita taktika za marketing malih podjetij (posnemanje velikih podjetij)

Na nekaterih področjih je preprosta marketinška taktika, ki zagotovo, 100% deluje ta, da mala podjetja, v nekaterih segmentih preprosto posnemajo velika podjetja.

Velika podjetja ogromno denarja vlagajo v marketinške raziskave, analize in na sploh v razvoj svojih trženjskih pristopov, mala podjetja, ker tega denarja nimajo, pa lahko velika podjetja posnemajo.

Kako?

Poglejte primer….

Če npr. veliko podjetje, npr. Abanka, ki pravgotovo želi biti odlično pozicionirana na trgu, med fizičnimi in pravnimi osebami, ki jih zanimajo krediti (in se s svojo ponudbo kreditov nahaja na prvi strani Googla – kar pomeni, da je v to ponudbo investirano precej časa in raziskav), mali ponudnik kredita svojo ponudbo kreditov oblikuje preprosto na podoben način.

Ne govorimo o tem, da preprosto malo podjetje skopira ponudbo velikega podjetja, govorimo pa o tem, da preprosto uporabi “preverjeno” strukturo in vsebine s katerimi Abanka rangira na prvi strani Googla, s ponudbo kreditov.

Categories: Novice

Related Posts

Case studies

Zakaj uporabljati naravna čistila

Zakaj uporabljati naravna čistila Naša življenja so vse bolj zasedena, vse poteka po vnaprej določenem urniku in vse več je stresa. To nas zavaja in zelo enostavno je gravitirati k najnovejšim in poceni izdelkom, ki Read more…

Drugo/kolumna

Kako izbrati vponke

Kako izbrati vponke? Različne plezalne tehnike zahtevajo različne vrste vponk oziroma karabinov. Če jih želite pravilno izbrati in uporabiti, morate najprej razumeti razlike med njimi. Upoštevati je treba tri glavna področja: Oblika Tip vrat Velikost, Read more…

Drugo/kolumna

Izbira poročnega fotografa – dejstva, ki vama bodo pomagala pri izbiri poročnega fotografa

Poročni fotograf je oseba, ki bo za vama skoraj vsako minuto vajinega poročnega dne. Zato je pomembno, da ga izbereta skrbno in načrtno. Poročna fotografija nikakor naj ne bo tista, ki bo najbolj odvisna od višine Read more…