Dolgotrajna uporaba električne energije za ogrevanje se je izkazala za neučinkovito, predvsem pa drago opcijo. Toda z vse večjo dostopnostjo do obnovljivih virov energije bi bilo smiselno, da se nadomesti fosilna goriva in spremeni način, kako ogrevamo naše domove. Kombinacija IR ogrevanja in sončne energije je učinkovit energetski sistem, ki to uspešno počne. Medtem ko že poskušamo zamenjati avtomobile, ki jih poganja bencin, z električnimi avtomobili, pa se na področju ogrevanja, se pri ogrevanju še vedno oklepamo klasičnih načinov. Ker se zavedamo, da je ogrevanje z elektriko predrago, ogrevamo s fosilnimi gorivi. Toda z naraščajočim povpraševanjem bomo sčasoma izčrpali zalogo fosilnih goriv. Je torej ogrevanje z infra paneli in ostalimi viri obnovljivimi viri energije dejansko alternativa, ki je tudi stroškovno učinkovita?

Kako lahko izvajamo koncept trajnostne energije z infrardečimi paneli?

Infrardeči paneli za proizvodnjo toplote uporabljajo električno energijo. Delujejo tako, da ogrejejo stene in predmete v prostoru, ki nato počasi sproščajo toploto v sobo. To je izjemno učinkovit način ogrevanja. Torej, en kWh, ki ga porabi IR panel ni enak kot en kWh, ki ga porabi konvekcijski grelnik. Pri nižji temperaturi zraka vam bo bolj toplo, kot bi ogrevali s klasičnim radiatorjem. Tako boste z infrardečimi paneli dejansko morali segrevati manj. Če pa združimo te energetsko učinkovite infrardeče panele s solarnim sistemom, ustvarjamo okolju prijazen energetski koncept.

solarna-energija

Tukaj imate dve možnosti:

1. Lahko podpišete pogodbo z vašim ponudnikom energije, ki zagotavlja 100% energije v obnovljivih virih energije.

2. Investirate v svojo solarno elektrarno. Začetni investicijski stroški sicer niso zanemarljivi, a v roku manj kot 10 let se vam investicija več kot poplača.

Če združite fotovoltaični sistem z baterijo, pa boste pridobili popolno neodvisnost od vašega ponudnika energije in lahko uporabljate električno energijo še bolj učinkovito.

Kako deluje kombinacija IR ogrevanja in sončne energije ter baterije?

Sončna elektrarna proizvaja elektriko, ki jo bodo uporabljale vaše električne naprave in infrardeči paneli. Hkrati se baterije polnijo, da zagotovijo energijo tudi ponoči ali ko dežuje. Baterija vam pomaga izkoristit čim več energije, ki jo proizvaja vaš sončni sistem. Če se baterije polnijo in imate presežek proizvedene energije, se bo le-ta shranila v električno omrežje in prejeli boste nadomestilo vašega ponudnika energije. Šele ko so vaše baterije prazne in proizvedena energija s strani vašega fotovoltaičnega sistema ni zadostna za pokrivanje vaših potreb, boste kupili elektriko iz mreže. Ta nastavitev omogoča, da lahko vaš presežek solarne elektrarne poleti dejansko financira velik del vaših stroškov ogrevanja v zimskem času.

Infrardeči paneli in sončna energija: Ali je stroškovno učinkovita?

Ta energetski koncept je lahko stroškovno učinkovit tako v novih kot tudi obstoječih stavb. Če že imate solarno elektrarno bo namestitev IR panelov fantastična dopolnitev za vaš ogrevalni sistem. V nekaterih državah, kot je npr. Nemčija (solarne elektrarne, nameščene med leti 2009 in 2011), boste prejeli tudi subvencijo za samozadostno energije, ki jo je ustvaril vaš sončni sistem. Da bi povečali količino samozadostne električne energije, je stroškovno pametna odločitev, da jo uporabljate za ogrevanje. Če nameravate namestiti sončne panele na vaš novi dom, je kombinacija IR ogrevanja in sončne energije ter baterije v mnogih državah cenejša kot uporaba fosilnih goriv, kot je plin.

Če vas zanima konkretna primerjava stroškov uporabe IR ogrevanja v kombinaciji s sončno energijo ali plinskim ogrevanjem, preverite spodnji izračun. Pripravili so ga v Sundirectu (1), kjer so analizirali naložbe, vzdrževanje in porabo stroškov v obdobju 20 let.

kombinacija-izracun

VIR 1

Ogrevanje s sončno energijo. Ali ni to možno le poleti?

Trditev, da lahko solarna elektrarna proizvaja energijo samo poleti, pozimi pa morate kupiti električno energijo tudi za običajno potrošnjo gospodinjstev, ne drži povsem. Seveda je nerealno reči, da na področjih, kot je Slovenija, lahko dosežete celovito energetsko neodvisnost s tem konceptom. Toda kljub vsemu trditev ne upošteva, je na tem območju obdobje ogrevanja vsako leto približno 180 dni. Vsi pa tudi dobro vemo, da je v teh dneh veliko sončnih pomladnih in jesenskih dni,, kjer lahko sončni sistem proizvaja dovolj energije. In ravno zaradi teh letnih časov je investicija v solarno elektrarno in infrardeče ogrevanje smiselna naložba.

Sklep

Vsekakor je treba razmisliti o tem, da prestopimo k uporabi obnovljivih virov energije. Fosilna gorila bomo kmalu izčrpali, pa tudi stroškovno bo z leti bolj učinkovita tovrstna energija. Seveda je potrebno pred namestitvijo ustreznega ogrevalnega sistema upoštevati številne dejavnike, a kljub vsemu verjamemo, da se lahko najde ustrezna rešite, ki bo okolju prijazna. Dolgoročno gledano pa je kombinacija IR ogrevanja in sončne energije več kot odlična rešitev.

VIR (1) Sundirect

Related Posts

Drugo/kolumna

Poganjanje koračnega motorja – opis vseh 4 načinov

  V prispevku si bomo pogledali štiri različne načine, na katere je možno poganjanje koračnega motorja (kot je Poscope stepper motor) in sicer: poganjanje s sinusnim tokom polni korak polovični korak mikro korak Vsebina Poganjanje Read more…

Drugo/kolumna

Kako razveseliti mamo med pandemijo?

  Živimo v neobičajnih časih, kjer niso redke situacije, da tudi par mesecev ne vidimo svoje družine. Sploh tisti, ki živimo ločeno od svojih staršev smo se navadili na to, da se večinoma zgolj slišimo Read more…

Drugo/kolumna

Darila za mamice po porodu

  Rojstvo je izjemno krasen, če ne najbolj pomemben dogodek za žensko v življenju. Vedno pa se sprašujemo, kaj novopečeni mamici ob tem podariti. Ne glede na to, za kaj se boste odločili, obstajajo neka Read more…