Glede na trende, ki trenutno veljajo v svetu, vedno več posameznikov zanima izvajanje lastnega dela od doma, za računalnikom, v tem pogledu pa posledično, zanimanje za spletni marketing od doma, nenehno narašča. Še posebej se za spletni marketing zanimate mala podjetja, podrobneje pa smo marketing malih podjetij, opisovali na povezavi.

Prodaja in trženje od doma je za marsikoga, še posebej v času korone, več kot nuja, mnogi so izgubili službe, nekateri pa si od nekdaj želijo samostojne poti brez šefov in nekoga, ki jih nadzira.

Spodaj so objavljeni 4 odgovori na najbolj pogosto postavljena vprašanja v zvezi z izvajanjem spletnega trženja (marketinga) od doma in sicer:

Kateri online marketing za delo od doma je najboljši

Vrst online marketinga, trženja je na internetu nešteto. Od doma lahko marketing dejansko izvajate na vseh spletnih kanalih, med najbolj priljubljenimi za tiste, ki začenjajo svoje domače kariere pa je izvajanje marketinga za družabna omrežja (Facebook, Instagram, YouTube, Pinterest, Twitter in v zadnjem času tudi TikTok), izvajanje marketinga na Googlu, brez plačevanja za Google Ads oglase (t.i. SEO optimizacija spletnih strani), izvajanje email marketinga in drugo.

Na vprašanje katera vrsta online marketinga je najboljša je težko odgovoriti enoznačno zato, ker je za vsak produkt in vsako vrsto storitev, učinkovita drugačna vrsta spletnega marketinga, poleg tega pa se nekateri, ki začnete z delom od doma, takoj lahko lotite tudi plačljivih oblik oglaševanja in trženja na spletu, drugi pa te možnosti nimate in ste prisiljeni začeti z oblikami spletnega trženja, ki ne stanejo.

Načeloma velja, da je za dražje produkte in storitve, o katerih obiskovalci spletnih strani, potrebujejo daljši razmislek ali ogled ponudbe na več spletnih straneh, primerna vrsta spletnega marketinga Google (tako Google Ads kot SEO optimizacija), za produkte, ki jih kupci kupujejo hitro, stihijsko in tudi impulzivno, pa je primeren marketing na družabnem omrežju facebook.

Za izvajanje t.i. BTB marketinga – to je trženja drugim podjetjem in za vzpostavljanje blagovne znamke, je zelo primeren marketing na LinkedIN družabnem omrežju.

Kakšne so slabosti dela v spletnem marketingu (od doma)

Slabosti trženja in marketinga od doma so:

  • premalo izkušenj iz trženja od doma ter posledično prepočasno pridobivanje želenega zaslužka oz. prepočasno doseganje finančnih ciljev
  • najrazličnejše motnje pri delu (družina, otroci, domača opravila,..) s čimer se zmanjša fokus in soredotočenost na delo, posledično pa doseganje želenih rezultatov
  • pogosto se delo v spletnem marketingu od doma, izvaja v istih prostorih, kot živimo, s čimer je zbranost pri delu takoj porušena, hkrati trpi tudi organizacija dela in časa
  • potrebno je bistveno več samomotivacije in samodiscipline ter organiziranosti kot pri izvajanju online marketinga, v službah (kjer nad izvajanjem nalog in doseganjem ciljev, bdijo še drugi)
  • izvajanje spletnega trženja od doma za posameznika, pogosto predstavlja izziv tudi iz vidika, ker se posameznik ne sooča samo s spletnim trženjem ampak tudi z vsemi ostalimi opravili, ki jih spletno delo od doma, zahteva (logistika, računovodstvo, komunikacija s strankami (prodaja,…), dobave,..)

Kako začnem s spletnim marketingom

S spletnim marketingom od doma začnete tako, da najprej izberete sploh produkte oz. storitve, ki jih želite preko interneta, tržiti. Začeti spletno nastopati brez, da imate natančo definirano kaj boste sploh prodajali, je izguba časa. Več: Učinkovita spletna prodaja na Googlu.

Ko imate definiran produkt oz. storitev, se morate odločiti kje na internetu, boste oglaševali, promovirali vaše produkte in storitve. Ker je močnih spletnih kanalov nešteto, je bolje, da izmed vseh najbolj popularnih, izberete najprej takšne, ki so za vašo vrsto produkta oz. storitve, najbolj primerni. Ustrezen spletni kanal izberete tako, da razmislite o tem na katerem kanalu se nahaja vaša ciljana publika (potencialni kupci), hkrati pa spletni kanal izberite tudi na podlagi morebitnih vaših izkušenj, ki ste jih s pojavljanjem na tistem kanalu, pridobili že v preteklosti.

Ko imate definiran produkt ali storitev ter izbran spletni kanal (ali več izmed njih), se morate odločiti za spletno taktiko, ki jo boste za trženje, ubrali na posameznem kanalu.

Spletna taktika je način pristopa, lahko tudi vrsta vsebin, ki jih boste uporabili, da boste nase opozarjali ciljno publiko, pri čemer se spletne taktike med seboj, zelo razlikujejo (tudi v odvisnosti od vrste produktov in storitev, vrste izbranih spletnih kanalov, vaše konkurence, ipd…).

Ena, ponavadi prva in najhitrejša možnost je, da za začetek izvajate podobne spletne taktike, kot jih na izbranih kanalih, v vaši panogi, izbirajo vaši glavni konkurenti (katerim spletna prodaja in trženje že teče). Čez čas, ko se začnejo dogajati prve prodaje, boste zagotovo želeli svoje spletne taktike diverzificirati (razlikovati) od vaših konkurentov, saj slednje pomaga tudi pri znamčenju oz. gradnji vaše spletne blagovne znamke. Le ta namreč potrebuje svoje unikatno sporočilo, po čemer se loči od konkurence.

Priporočamo: Kako se difinirajo cilji podjetja za prodajo čez Google

Kako se lahko samostojno priučim spletnega marketinga

Poti samostojne priučitve spletnega marketinga je več. Samostojnega izvajanja spletnega marketinga od doma, se lahko priučite preko najrazličnejših tečajev in izobraževanj za digitalni marketing, preko e tečajev, preko obiskov seminarjev in predavanj, preko klasičnih in e knjig, s pomočjo mentorja, ki spletni marketing in prodajo, že samostojno izvaja, učinkovito ali tako, da se vpišete v priznane šolskeprograme, kjer izobražujejo digitalni marketing.

Absolutno priporočilo je, da znanj iz področja spletnega marketinga, ne poskušate ujeti, vseh naenkrat, ker je to nemogoče, ampak, da se morda po enem ali dveh začetnih tečajih, kjer spoznate osnove digitalnega trženja, osredotočite na znanja, ki vam bodo čimprej pomagala pripeljati vaš spletni marketing do vaših finančnih ciljev.

Dodatne informacije:

  • samostojno se spletnega marketinga od doma, najlažje priučite tako, da začnete s spletno prodajo skozi platformo WordPress, ki je brezplačna, hkrati pa kar 70% spletnih strani, sloni na WordPressu. Ob uporabi WordPressa, se je priporočljivo priučiti tudi SEO optimizacije za WordPress, saj bodo na ta način spletne vsebine, ki jih boste objavili na svojih internetnih straneh, uvrščene v iskalniku Google, višje.

  • za učinkovito izvajanje spletnega marketinga od doma je ena izmed ključnih postavk, da vam postane čimprej “domača” Google analitika. S pomočjo Google analitiki boste bolje razumeli od kod prihajajo obiskovalci na vašo splento stran, kako se vedejo, katere vsebine najraje prebirajo in na koncu koncev, Google analitika tudi omogoča merjenje konverzij (to je prodajnih ciljev vaše spletne strani).
  • podjetij in posameznikov, ki se s spletnim marketingom, ukvarjajo od doma, je vedno več, še posebej zadnja gospodarska in zdravstvena kriza v povezavi s korona virusom pa je številna podjetja in posameznike dodatno prisilila, da delajo od doma. V tem pogledu je za učinkovite spletne korake priporočljivo pogledati tudi k podjetjem, ki svoj spletni marketing, učinkovito izvajajo tudi od doma. Na tem mestu naštevamo najmanj 3; spletno trgovino Pohištvo123.si, spletno trgovino Pikapolonica.si in spletni portal Ebonitete.si.

Categories: Novice

Related Posts

Case studies

Zakaj uporabljati naravna čistila

Zakaj uporabljati naravna čistila Naša življenja so vse bolj zasedena, vse poteka po vnaprej določenem urniku in vse več je stresa. To nas zavaja in zelo enostavno je gravitirati k najnovejšim in poceni izdelkom, ki Read more…

Drugo/kolumna

Kako izbrati vponke

Kako izbrati vponke? Različne plezalne tehnike zahtevajo različne vrste vponk oziroma karabinov. Če jih želite pravilno izbrati in uporabiti, morate najprej razumeti razlike med njimi. Upoštevati je treba tri glavna področja: Oblika Tip vrat Velikost, Read more…

Drugo/kolumna

Izbira poročnega fotografa – dejstva, ki vama bodo pomagala pri izbiri poročnega fotografa

Poročni fotograf je oseba, ki bo za vama skoraj vsako minuto vajinega poročnega dne. Zato je pomembno, da ga izbereta skrbno in načrtno. Poročna fotografija nikakor naj ne bo tista, ki bo najbolj odvisna od višine Read more…