V tem prispevku, vsem, ki ste ravno v fazi izbire marketinške agencije, pomagamo s praktičnimi napotki, ki vam bodo koristili predvsem pri tem, da boste za svoje potrebe izbrali marketinško agencijo, ki vam zanesljivo lahko prinese rezultate, obenem pa se boste ob sodelovanju z njo počutili varno, dobro, pa tudi denarnica ne bo trpela tako, kot bi pri nekateri drugi marketinški agenciji.

Vsi, ki potrebujete storitve marketinške agencije, si, če je le mogoče, izpišite spodnja vprašanja, ki jih postavite marketinškim agencijam. Obenem pa ne pozabite, da mora dobra marketinška agencija nekatera vprašanja postaviti tudi vam – saj mora, če z njo želite dosegati poslovne rezultate, razumeti vaš posel, poznati vašega kupca, hkrati pa tudi razumeti kje in kako želite sploh marketinško nastopati.

Katera vprašanja postaviti marketinški agenciji?

Nedvomno boste morali vsaki marketinški agenciji postaviti najmanj naslednja vprašanja.

  • kakšne so reference marketinške agencije (tukaj poskušajte pridobiti kar seznam podjetij s katerimi je marketinška agencija sodelovala v preteklosti, hkrati pa tudi seznam podjetij s katerimi arketinška agencija sodeluje danes). Še posebej bodite pozorni na konkurenčna podjetja vaši dejavnosti, s katerimi sodeluje marketinška agencija, saj ni vseeno ali, bo vaša izbrana marketinška agencija z dvema podjetjema iz iste branže, poskušala doseči zastavljene cilje ali zgolj in izključno samo z vami

 

  • kakšni so pridobljeni certifikati marketinške agencije (posamezna področja delovanja marketinške agencije, so tako kot v vsaki  drugi dejavnosti, lahko certificirana. Še posebej na področju digitalnega marketinga, poznamo za spletni nastop in delovanje na največjem iskalniku Google, npr. certifikat kakovosti, ki označuje agencijo kot kredibilnega in certificiranega partnerja na področju google oglaševanja, ipd…. Tudi drugi marketinški kanali poznajo certifikate, zato ni narobe, če preverite kateri certifikati krasijo vitrine vaše izbrane marketinške agencije

 

  • izkušnje in zgodovina delovanja marketinške agencije (čeprav je nedvomno, da je potrebno tudi novim podjetjem in zagonskim marketinškim agencijam dati čas in priložnost, so čas in izkušnje žal vedno na strani tistih, ki slednjih imajo več). Marketing je veda, ki se zelo hitro spreminja in dopolnuje, marketinški kanali ter učinkovito upravljanje z njimi, pa se nenehno spreminjajo in dopolnujejo. Še posebej na področju digitalnega marketinga, kjer praktično iz dneva v dan nastajajo nove marketinške zamisli in ideje, si ne boste želeli kot partnerja marketinške agencije, ki uporablja stare marketinške metode, ki je pri svojem delu neučinkovita ali agencije, ki ne zna predstaviti širokega spektra možnosti trženjskega nastopa vašega podjetja Priporočamo: Katero spletno oglaševanje izbrati za izboljšanje prodaje?

 

  • razen, če ne iščete specialistov, izbirajte marketinško agencijo, ki ima na voljo širši kader za celovito pokrivanje marketinga oz. za učinkovit marketinški mix. Najbrž ne boste želeli izbrati marketinške agencije, ki ji boste zaupali samo nekatere naloge, druge prodajne in marketinške kanale pa zaupali drugi agenciji. Ali opravljali znotraj lastnega podjetja. Minimalne storitve, ki bi jih morala “pokrivati” marketinška agencija v celoti, bi morale biti vsaj grafično oblikovanje, pokrivanje več spletnih kanalov (vsebinski marketing, google oglaševanje, spletna optimizacija, upravljanje socialnih omrežij, email marketing, video marketing), računalniško programiranje (po potrebi) in drugo. Če marketinške storitve naročate na različne konce marketinških agencij, pričakujte, da ste si po nepotrebnem k sebi pritegnili še probleme usklajevanja nalog med njimi, kar pa zna biti razmeroma zahtevno še posebej, ko se bodo v vašem podjetju pojavile zahteve po hipnih marketinških odzivih in akcijah (npr. oglaševanje točno določene akcije s popusti preko več oglaševalskih kanalov).

kako izbrati marketinško agencijo

Katera vprašanja bi morala marketinška agencija postaviti vam?

Marketinške agencije pa ne izbirajte samo na podlagi odgovorov, ki ste jih vi postavili predstavnikom posameznih agencij, ampak tudi na podlagi tega, kaj marketinško agencijo zanima v zvezi z vašim podjetjem.

  • vsaka marketinška agencija, bi vas morala povprašati po vaših potrebah in željah, na prvem mestu. Kaj točno želite z marketingom doseči, pri čemer vam naj bo vodilo merljivo navajanje želenih ciljev. Poskušajte marketinški agenciji svoje marketinške cilje predstaviti v številkah, saj nima prav nobene dodane vrednosti, če odgovorite, da si želite izboljšati percepcijo vaše blagovne znamke in podobno. V kolikor izbirate marketinško agencijo ravno zato, ker ne znate opredeliti vaše marketinške cilje preko številk, je na nalogi marketinške agencije, da vam pomaga opredeliti merljive cilje marketinških kampanj. Preberite še: 3 top nasveti za učinkovito prodajo preko spleta (ki jih niste prebrali še nikjer drugje)

 

  • vsaka marketinška agencija bi vam morala tudi transparentno z vami deliti koliko od  finančnega vložka bo namenjeno dejansko za promocijo oz. trženjske aktivnosti in koliko za njihovo delo. Želeli boste seveda izbarti marketinško agencijo, kjer je delež vaših finančnih sredstev, ki gredo dejansko v promocijo in trženjske aktivnosti, čim višji in ne čim manjši.

 

  • marketinška agencija bi vas morala povprašati tudi o preteklih izkušnjah in preteklih kanalih, saj nimate interesa izbrati agencije, ki bo na vas testirale prodajno marketinške kanale. In v kolikor imate že izkušnje s posameznimi kanali nastopa, je prav, da agencija nastop na njih temeljito preuči in v kolikor ne vidi rezerve za nastop na njih, izbere nove in druge trženjske kanale.

V pomoč kako izbrati marketinško agencijo, ki bo ustrezala vašim potrebam, vam naj bo tudi spodnji video:

Dodatno:

How to Choose a Digital Marketing Agency For your Brand? – Entrepreneur
Essential tips on choosing the right marketing agency for you – Forbes

Categories: Novice

Related Posts

Case studies

SEO za spletno trgovino z otroškimi kratkimi hlačami: Kako optimizirati svojo spletno prisotnost

Spletna prodaja otroških kratkih hlač je vse bolj konkurenčna, zato je ključnega pomena, da lastniki spletnih trgovin izkoristijo SEO (optimizacija spletnih iskalnikov) strategije za izboljšanje svoje spletne prisotnosti. V tem članku bomo razpravljali o pomenu Read more…

Case studies

Zakaj je pisanje bloga v letu 2023 lahko še vedno koristno?

V digitalni dobi, ki se nenehno spreminja, je pisanje bloga ostalo ena izmed najbolj priljubljenih in učinkovitih načinov za ustvarjanje vsebine ter komuniciranje s svojo ciljno publiko. Kljub razvoju družbenih omrežij in drugih platform za Read more…

Drugo/kolumna

Team building za podjetja in otroški rojstni dan na indoor paintballu

Team building za podjetja je ključnega pomena za uspešno delovanje podjetja. To je proces, s katerim se kreira pozitivno in usklajeno delovno okolje, kar prispeva k boljšemu delovnemu učinku in zadovoljstvu zaposlenih. Team building za podjetja Read more…