Samodejni nadzor višine gorilnika (THC ali Torch height control) je eden najpomembnejših elementov mehaniziranega rezalnika oblik. Je pa tudi kos opreme na rezalnem stroju, ki bo najverjetneje nepravilno uporabljen, nedelujoč ali celo manjkajoč. V mnogih delavnicah boste opazhili upravljavca gorilnika, ki med rezanjem ročno poganja gorilnik gor in dol – njegovo oko je na gorilniku in njegov palec na preklopnem stikalu. THC bodisi ne deluje pravilno ali pa operater ni bil usposobljen za uporabo opreme. V obeh primerih obrat ne izkorišča največ od svojega rezanja.

torch height control

Na trgu obstajajo različni načini za nadzor višine gorilnika ali “kontrole za odmik”. Vsak od teh avtomatskih THC-jev ima različne funkcije in funkcije. Toda vsi uporabljajo iste osnovne elemente za nadzor položaja gorilnika glede na material, ki se reže.

Nastavitve višine reza

Kakovosten sistem za nadzor višine gorilnika ima na voljo 3 nastavitve višine reza. Nadzor višine preboda, višine reza in napetosti obloka.

Višina preboda

Upravljavec prednastavi višino preboda glede na priporočeno višino preboda, ki jo priporoča proizvajalec plazemskega gorilnika za dani material in debelino. THC se indeksira navzdol na ploščo, preden se gorilnik vžge, locira ploščo, nato se umakne na višino preboda. Gorilnik se nato prižge in ostane na mestu, brez premikanja x y ali z, dokler ne poteče zakasnitev preboda (ki jo priporoča proizvajalec gorilnika za vsako debelino).

Višina reza

Upravljavec prednastavi višino reza v skladu s priporočeno višino reza, ki jo priporoča proizvajalec gorilnika. Takoj, ko zakasnitev preboda poteče, se gorilnik hitro spusti na višino reza. Hkrati začneta gibanje x in y poganjati gorilnik skozi obdelovalni program.

Napetost obloka

Krmiljenje obločne napetosti uporablja povratne informacije iz plazemskega sistema za merjenje napetosti med elektrodo (negativno) in ploščo (pozitivno), vendar je napetost referenčna na elektrodo in ploščo. Pri dani hitrosti rezanja in fiksni delovni razdalji gorilnika ta napetost ostane konstantna. Če je plošča ukrivljena tako, da se med rezanjem v ustaljenem stanju odmakne od gorilnika, lok med elektrodo in ploščo postane daljši. Daljši lok pomeni, da se napetost poveča. Nadzor višine gorilnika kaže povečanje napetosti obloka in signalizira pogonu osi z, da premakne gorilnik bližje plošči. Nadzor napetosti obloka prevzame funkcije višine gorilnika, takoj ko je stroj znotraj določenega odstotka programirane hitrosti rezanja. Takoj, ko pospešek pripelje stroj do določene hitrosti, prevzame nadzor napetosti obloka. Posledično, ko se gibanje x in y upočasni pod tem mejnim odstotkom, je AVC onemogočen, tako da se gorilnik ne potopi med zavojem ali upočasnitvijo majhne funkcije.
Če se višina gorilnika med prehodom med višino reza in AVC opazno spremeni, morate prilagoditi nastavitev napetosti obloka tako, da se med tem prehodom ne spremeni. Torej, če se gorilnik indeksira na višino reza, se začne premikati in nato oddalji od plošče, zmanjšajte nastavitev napetosti obloka.

sistem za nadzor višine gorilnika

Shematski prikaz pravilne višine gorilnika (VIR 1)

Lastnosti, ki vplivajo na višino gorilnika pri delovanju v AVC (nadzor obločne napetosti)

  1. Nihanje tlaka plina. Sprememba tlaka plina spremeni upor plazemskega loka, kar spremeni napetost obloka.
  2. Sprememba hitrosti. Počasnejša hitrost rezanja naredi rez širši, kar pomeni, da je lok daljši in napetost višja. Zato THC premakne gorilnik bližje plošči.
  3. Obrabljena elektroda. Plazemske elektrode se obrabijo tako, da tvorijo jamo v hafnijevem oddajniku.

Sklep

Pravilna fizična višina je pomembnejša od nastavitve natančne napetosti obloka, ki je navedena v priročniku proizvajalca plazemskih gorilnikov. Prilagodite napetost tako, da je fizična višina pravilna in ne skrbite glede odčitka napetosti!

VIR (1) Hyperterm

Related Posts

Poslovni partnerji

Stilsko in Udobno: Spletne Trgovine z Oblačili za Popolno Doživetje Nakupovanja

S sodobnim tempom življenja se vedno več ljudi obrača k spletnemu nakupovanju, da bi si olajšali dostop do raznovrstnih izdelkov, med katerimi so tudi oblačila. Spletna trgovina z oblačili je postala ključna destinacija za modne Read more…

Drugo/kolumna

Zmanjšanje Prsi: Razumevanje Postopka, Koristi in Okrevanja

Zmanjšanje prsi, znan tudi kot mamoplastika zmanjšanja, je kirurški postopek, namenjen zmanjšanju velikosti in izboljšanju oblike ženskih prsi. Ta postopek se izvaja iz različnih razlogov, vključno z olajšanjem fizičnih neugodnosti, izboljšanjem samopodobe ter reševanjem bolečin Read more…

Poslovni partnerji

Odklepanje Sijaja Kože: Sinergijska Moč Niacinamida in Retinola

Odklepanje Sijaja Kože: Sinergijska Moč Niacinamida in Retinola V svetu nege kože se je dinamični dvojec niacinamida in retinola izkazal kot močna kombinacija, ki obljublja harmonično simfonijo koristi za zdravje kože. Ti dve sestavini, vsaka Read more…