Kako deluje IPTV in kaj je IPTV?

Ko govorimo o spletni televiziji, obstaja veliko izrazov, na katere lahko naletimo. Med njimi je tudi IPTV. Doživljamo premik paradigme iz tradicionalnih načinov oddajanja, kot sta kabelska in satelitska televizija, na internetni pretočni prenos. IPTV, kot sistem, ima pomembno vlogo v tej prehodni fazi. Zato poglejmo, kaj sploh je in kako deluje IPTV.

Stranke v bistvu, veliko bolj od lastništvu vsebine, skrbi, na kak način lahko dostopajo do televizije in drugih video vsebin. In tukaj prihaja na sceno IPTV.

Kako deluje IPTV

Kako deluje IPTV?

Poglejmo si natančneje, kaj točno je in kako deluje IPTV

Kaj je IPTV?

IPTV (dodatno: IPTV Ultimate guide by Nevron)  se nanaša na internetno televizijo, kjer se za zagotavljanje televizijskih programov in videoposnetkov, uporablja internet. Pa naj so to bodisi v živo, bodisi video na zahtevo. IPTV je sistem, kjer se digitalna televizijska storitev, naročniku dostavi preko tehnologije internetnega protokola. Preko hitre širokopasovne internetne povezave.

To se nekoliko razlikuje od digitalnih videoposnetkov, do katerih na milijone uporabnikov dostopa na spletnih mestih ali aplikacijah, kot sta YouTube* ali Netflix*. V primerjavi s standardno kabelsko ali satelitsko, lahko tudi IPTV uporabljamo na večih TV sprejemnikih, s samo eno naročnino v domu.

IPTV daje gledalcem dodano prednost in udobje. Lahko izberejo program, ki ga želijo gledati in si ga ogledajo kadarkoli in kjerkoli to želijo. Prav tako pa je na voljo kateri koli TV kanal, ki predvaja vsebine v živo.

Da bi razumeli, kako se IPTV razlikuje od tradicionalne televizije, naredimo hitro primerjavo tradicionalnega načina gledanja televizije z IPTV:

Kabelska in satelitska televizija delujeta tako, da omogočata uporabnikom “prilagajanje” določenim kanalom v okviru programske sheme. Osnovna razlika med njima pa je, da se kabelska televizija zagotavlja preko žične povezave, medtem, ko je satelitska brezžična (vsaj dokler ne pride do satelitskega krožnika na vaši hiši). Kabelska televizija se prenaša preko koaksialnega kabelskega omrežja, satelitska televizija pa se od ponudnika, preko radijskih valov, posreduje uporabnikom.

IPTV za zagotavljanje televizijskih kanalov uporabniškemu IPTV Set Top Box-u, uporablja omrežje, ki temelji na internetnem protokolu (IP). Internetna omrežja se razlikujejo od kabelskih in satelitskih, saj ponujajo vsebino preko istega omrežja, ki omogoča tudi e-pošto, spletne strani in druge internetne storitve. IP ali internetni protokol je “jezik”, ki se uporablja za prenos podatkovnih paketov med računalniki, priključenimi na internetno omrežje.

Potrošnik zahteva in sprejema TV oddaje in video vsebine, ki se namesto preko kabla ali satelitskega omrežja, pošljejo gledalcu preko omrežja, ki temeljijo na internetnem protokolu (IP). Vsebina se prenaša v realnem času. IPTV shranjuje vsebine na strežnikih in uporabnikom omogoča, da zahtevajo to vsebino, kadarkoli.

Kako deluje IPTV?

IPTV je, bolj kot tradicionalnemu brskanje med kanali, podoben brskanju po internetu. Za delovanje uporablja IP (internetni protokol), ki je mehanizem za dostavo videoposnetkov gledalcu. Ko gledalec klikne na kateri koli televizijski program ali zahteva videoposnetek, je video, ki je razdeljen na pakete podatkov, na voljo iz različnih virov (strežnikov) in poslan preko interneta. Tv sistem in video strežniki si izmenjujejo programe preko optičnih kablov, uporabnikom pa se nato dostavijo preko internetne povezave.

Related Posts

Drugo/kolumna

Kako pravilno izbrati gonilnik koračnega motorja

  Izbira koračnega motorja in s tem gonilnika (kot je npr. Poscope Driver) pred servo motorjem ima določene prednosti, predvsem ceno. Kjer bo koračni motor primeren za uporabo, razmislite o uporabi, vendar še prej preberite Read more…

Drugo/kolumna

Poganjanje koračnega motorja – opis vseh 4 načinov

  V prispevku si bomo pogledali štiri različne načine, na katere je možno poganjanje koračnega motorja (kot je Poscope stepper motor) in sicer: poganjanje s sinusnim tokom polni korak polovični korak mikro korak Vsebina Poganjanje Read more…

Drugo/kolumna

Kako razveseliti mamo med pandemijo?

  Živimo v neobičajnih časih, kjer niso redke situacije, da tudi par mesecev ne vidimo svoje družine. Sploh tisti, ki živimo ločeno od svojih staršev smo se navadili na to, da se večinoma zgolj slišimo Read more…