Če ste šele začetnik pri varjenju in kupujete vaš prvi varilni aparat, se verjetno sprašujete vsaj eno bistveno vprašanje. Ker so danes na trgu na voljo številni varilni aparati, kako lahko sploh lahko izberete, kaj potrebujete? Kako se odločiti za tistega pravega, ki bo služil vašemu namenu? Izbira pravega varilnega aparata namreč ni enostavna. Obstaja nekaj ključnih vprašanj, na katera je smotrno odgovoriti pred nakupom. Odgovori na ta vprašanja vam vsekakor lahko precej olajšajo izbiro in vas pripeljejo do nakupa ustreznega varilnega aparata.

izbira

Pred nakupom je smotrno izdelati tabelo s ključnimi karakteristikami (VIR 1)

V nadaljevanju preverite, naj kaj morate biti pozorni v prvi vrsti oz. kaj je potrebno upoštevati pred nakupom.

1. Kateri postopek obločnega varjenja najbolj ustreza mojim potrebam?

Začetniki običajno pričnejo s postopkom varjenja z žico ali varjenja s palico, toda kateri je najboljši za vašo aplikacijo?

Varjenje z dovajanjem žice (imenovano tudi varjenje z žico) ponuja številne prednosti.

 • Prvič, zagotavlja večjo učinkovitost produktivnosti pri palici, saj se žica napaja neprekinjeno in vam med varjenjem ni treba nenehno spreminjati palic elektrode.
 • Drugič, varjenje z žico zahteva manj spretnosti in ga je mogoče lažje izvajati. S palico morate uskladiti premike rok za podajanje palice elektrode v varilni bazen, medtem ko z žico samo pritisnete sprožilec in varite.

Čeprav obstajajo nekatere aplikacije, pri katerih je palica morda boljša izbira, bi morali kot začetniki pri prvem nakupu varilnega aparata gledati na varjenje z žico.

mig-tig

Pred nakupom je pomembno vedeti, kakšno vrsto varjenja boste izvajali največkrat (VIR 2)

2. Kateri postopek z žico je zame najboljši?

Zdaj, ko ste izbrali varjenje z žico namesto varjenja s palico, je naslednja odločitev, da izberete tisto vrsto varjenja z žico, ki jo boste izvajali večino časa. Izbira pravega varilnega aparata vpliva tudi na to.

Kategorija se razdeli na dva dela:

 • plinsko obločno varjenje (običajno imenovano MIG) in
 • varjenje s polnjeno varilno žico.

MIG varjenje je najboljša izbira, če je pomemben končni videz, saj zagotavlja nižje stopnje brizganja. Poleg tega lahko MIG zvari širok nabor materialov, vključno s tanjšimi materiali, in različne vrste materialov, kot so nerjaveče jeklo ali aluminij. Ker je pri postopku MIG potrebna jeklenka zaščitnega plina, morda to ni najbolj privlačna možnost, če sta za to pomembna prenosljivost in udobje.

Po drugi strani pa je varjenje, kjer se uporablja polnjena varilna žica optimalna izbira za zunanje postopke, saj zunanji zaščitni plin za zaščito zvara ni potreben. Ta postopek je najprimernejši za debelejše materiale, pri katerih videz zvara morda ni tako pomemben. Ena pomanjkljivost je, da se lahko s tovrstnim varjenjem varimo le blago jeklo. Če želite torej variti bolj »eksotične« kovine, so ti postopki morda preveč omejujoči.

Pri večini distributerjev, ki prodajajo varilno opremo, lahko kupite kakovostni inverterski varilni aparat za izvajanje obeh postopkov. Nekateri pa prodajajo kar komplete za varjenje, ki vključujejo tudi regulatorje plina in komplete cevi.

3. Kakšna je debelina materiala, ki ga boste najpogosteje varili?

Izbira pravega varilnega aparata je odvisna tudi od debeline. Upoštevajte pravilo, po katerem je je priporočljivo uporabiti postopek MIG na materialih, ki merijo od cca 0,5 do 2 mm; medtem ko je polnjeno žico priporočljivo uporabljati le debeline 0,8 mm. Izhodna jakost aparata bo določala, kako kakšno debelino lahko varite. Na splošno pa se s polnjeno žico vari debelejše kot z MIG z enojnim varjenjem.

debelina-materiala

Pomembna je tudi debelina najbolj pogosto varjenega materiala.

Debelina materiala, ki ga najpogosteje varite, ne bo le odvisno od izbranega postopka; določila bo tudi napetost enote, ki jo potrebujete. Na primer, če nameravate večino časa variti materiale nad 0,3 cm z uporabo postopka MIG, je priporočljivo, da vlagate v sistem 230 voltov. Višji obseg jakosti tega aparat lahko bolje zadovolji vaše varilne potrebe v z enim prehodom in vam ne bo treba izgubljati časa z drugim ali tretjim prehodom. Primeri težkih materialov so lahko predmeti, kot so okviri za orodne klopi ali morda celo ograja.

Če boste večino varjenja opravili na materialu, ki je debeline manj 0,3 cm, je verjetno iz ekonomskih razlogov najprimernejši stroj 115 voltov MIG. Za varjenje s pretočnim polnilom vam aparat 115 voltov običajno omogoča varjenje materiala do 0,6 cm. Enota 115 voltov je cenejša in bo ustrezala vašim potrebam. Pri izbiri stroja si oglejte tudi jakost jakosti stroja – ne želite preobremeniti stroja z neprekinjenim varjenjem z jakostjo toka, višjo od priporočene.

4. Kakšna vhodna moč je na voljo?

Še eno ključno vprašanje, ki si ga morate zastaviti, je, kakšno vhodno moč imate na voljo. Če boste na primer vaše varjenje večinoma opravljali doma ali v garaži, boste morda imeli dostop samo do 115 voltov vhodnega vira energije – to bo omejilo vašo izbiro na varilnik z žico 115 voltov. Če imate zaradi posebnega ožičenja v svojem domu dostop do moči 230 voltov ali večino varjenja opravljate v servisu, se lahko obrnete na stroj z višjimi napetostnimi močmi (230 voltov je običajno lahko dostopen v industrijskih okoljih).

vhodna-moc

5. Kakšna je višina vašega proračuna?

Obstajajo številne tehnološke funkcije, ki ločujejo en varilni aparati za dovajanje žice od drugega. Na primer, z aparati 115 voltov in 230 voltov lahko kupite model s nastavljenim ali neprekinjenim krmiljenjem. Nastavljena kontrola vam v bistvu ponuja štiri ali pet ločenih nastavitev napetosti. Z nastavljenim nadzorom imate številne vrste nastavitev, ki omogočajo natančne nastavitve in nadzor toplote. Neprekinjeno krmiljenje je uporabna lastnost, še posebej pri delu s tankimi materiali, pri katerih natančnejši nadzor toplote pomaga doseči estetsko lep zvar. Ta fin nadzor je običajno dražji od nastavljenega krmiljenja, vendar bo tistim, ki varijo veliko tanjše pločevine, precej koristil. Izbira pravega varilnega aparata pa ne pomeni, da mora biti najdražji.

proracun

Ne zanemarite višine proračuna.

6. Kaj je vključeno poleg varilnega aparata?

Vsi kompaktni varilni aparati za dovajanje žice ne ponujajo enake dodatne opreme. Vedno preverite, kaj je vključeno. Na primer, Lincoln Electric majhni modeli SP-jev podajalnikov / varilnih aparatov so opremljeni z regulatorjem, cevjo in celo vzorcem žice MIG (nekateri modeli imajo tudi video z navodili). Edini dodatni izdelek, ki ga boste morali kupiti, da boste lahko začeli variti, je jeklenka za plin.

7. Kakšna je kakovost varilnega aparata in kdo ga izdeluje?

Vedno je priporočljivo, da izbira pravega varilnega aparata poteka pri preverjenem proizvajalcu v varilni panogi in se prepričate, da ima aparat garancijo. Preverite tudi, ali proizvajalec nudi spletno in telefonsko tehnično podporo. Edino na tak način vam bodo v primeru kakršnih koli tehničnih težav lahko hitro odgovorili.

8. Kakšne so varnostne karakteristike aparata?

 • Nekateri aparati, na primer tisti, ki jih ponuja Lincoln Electric, imajo žico, ki bo ostala hladna, dokler se aparat ne zažene. To pomeni, da če se z gorilnikom slučajno dotaknete predmeta, ko nameravate variti, to ne bo povzročilo isker, ki bi lahko poškodovale vaše oči ali predmet.
 • Poiščite tudi enote, ki nudijo termostatsko zaščito pred preobremenitvijo, da preprečijo, da bi velik tok poškodoval aparat – še posebej, če poskušate variti težke materiale. Poleg tega naprava, ki ponuja vhodni odklopnik, ščiti ožičenje v vašem domu ali delovnem mestu. Pri Lincolnovih napravah imajo pogonski motorji tudi zaščito odklopnika, tako da se samodejno ustavijo, če nekaj ovira dovajanje žice.
 • In nenazadnje, dober ventilator bo zagotovo ohranil notranje komponente hladne in s tem poskrbel za daljšo življenjsko dobo varilnega aparata.
lincoln-electric-power-mig-140-mp-multi-process

Vedno je pomembna kakovost proizvajalca in dodatna oprema.

9. Dodatna pomembna vprašanja

Nekatere bolj podrobne točke, ki jih izbira pravega varilnega aparata zahteva dodatno:

 • Ali ima naprava podrobna navodila za uporabo?
 • Ali proizvajalec poleg varilnih naprav ponuja tudi potrošni material ali dodatno opremo, (npr. varilne maske) ki je kompatibilen s samim varilnim aparatom?
 • Ali proizvajalec ponuja telefonsko številko za pomoč pri varjenju, če imate kakršnakoli vprašanja?
 • V primeru, da aparat potrebuje servisiranje – ali ima proizvajalec ustrezen servis na vašem območju?
 • Ali naprava ponuja možnost nadgrajevanja, na primer komplet za prilagajanje naprave za posebne potrebe varjenja (recimo varjenje aluminija)?
 • Ali ima enota industrijsko standardne dele, kot so kontaktne konice, šobe in obloge, ki jih je mogoče enostavno kupiti pri katerem koli distributerju?

Z zagotovostjo lahko trdimo, da bo izbira pravega varilnega aparata z odgovori na zgornja vprašanja sedaj precej lažja.

VIR (1) Lincoln Electric

VIR (2) Tech Update

Related Posts

Case studies

Kako in kam najučinkoviteje shraniti ročno orodje

  V večini primerov bo način shranjevanja vašega ročnega orodja odvisen od prostora, ki ga imate v garaži ali kleti. V tem prispevku bomo zapisali nekaj nekaj idej, kako organizirati vaš delovni prostor in pospraviti Read more…

Drugo/kolumna

Kako pravilno izbrati gonilnik koračnega motorja

  Izbira koračnega motorja in s tem gonilnika (kot je npr. Poscope Driver) pred servo motorjem ima določene prednosti, predvsem ceno. Kjer bo koračni motor primeren za uporabo, razmislite o uporabi, vendar še prej preberite Read more…

Drugo/kolumna

Poganjanje koračnega motorja – opis vseh 4 načinov

  V prispevku si bomo pogledali štiri različne načine, na katere je možno poganjanje koračnega motorja (kot je Poscope stepper motor) in sicer: poganjanje s sinusnim tokom polni korak polovični korak mikro korak Vsebina Poganjanje Read more…