Poročni fotograf je oseba, ki bo za vama skoraj vsako minuto vajinega poročnega dne. Zato je pomembno, da ga izbereta skrbno in načrtno. Poročna fotografija nikakor naj ne bo tista, ki bo najbolj odvisna od višine vajine investicije v poročni dan. Ravno izkušen poročni fotograf bo tisti, ki vama bo na poroki lahko poleg sproščenega fotografiranja pomagal tudi z nasveti. Kot poročni fotograf sem bil na več kot 150 porokah v šestih letih. Na teh porokah sem se naučil več kot bi se lahko naučil v celem življenju brez teh izkušenj. Ravno zato je izbira poročnega fotografa z izkušnjami pomembna. Pri njej bodita pazljiva, pozorna ter se prepričajta, da bo izbira poročnega fotografa prava za vaju!

Izbira poročnega fotografa – Kje najti dobrega poročnega fotografa

Dobrega poročnega fotografa bosta najlažje našla na spletu in v poročnih revijah. Vsekakor pa imajo tudi obiski poročnih sejmov veliko prednost.

Če bosta obiskala poročni sejem, bosta fotografa spoznala v živo. Tako bosta že ob prvem stiku ugotovila, če ste se ujeli ali ne. Prav tako bosta na poročnem sejmu imela večje možnosti, da bodo poročni fotografi imeli sejemske popuste. Mogoče bosta na ta način izbrala poročnega fotografa, ki prej ni bi v vajinem dosegu. Izbira poročnega fotografa na poročnem sejmu pa zna biti tudi težka. Predvsem zato, ker ne vesta koliko jih bosta tam sploh srečala in zato je splet lahko bolj priročen.

Medtem, ko bosta na spletu lahko v krajšem času našla več poročnih fotografov. V relativno kratkem času bosta pregledala njihove portfelje. Tako bosta lahko naredila ožji izbor fotografov, ki so vama všeč po svoji predstavitvi. V galerijah porok pa bosta spoznala tudi njihov fotografski stil. Fotografe lahko iščeta tudi na družbenih omrežjih kar s pomočjo »hashtagov«. V namenskih skupinah na Facebooku lahko povprašata po dobrih fotografih. Je pa res, da se vama bo tukaj verjetno oglasilo ogromno število potencialnih začetnikov. Tako bosta že samo pri selekciji imela veliko dela.

Ko bosta enkrat svoj izbor zožila na fotografe, ki vaju resno zanimajo, bosta prišla na točko, da jim bosta poslala povpraševanje. Pomembno je, da v povpraševanju ne pozabita na informacije, ki bodo fotografu najbolje opisale vajine želje. Tako vama bo najlažje spisal najboljšo ponudbo!

izbira-porocnega-fotografa

Na kaj naj bova pozorna ko piševa poročnemu fotografu

Preden sploh napišeta povpraševanje za poročno fotografiranje je najbolje, da:

 • pregledata galerije porok na straneh poročnih fotografov

To je dobro zato, da bosta imela občutek na kakšen način fotograf dela na poročni dan in tudi na kakšen način bo fotograf obdelal vajine fotografije. Torej fotografi lahko fotografirajo na dokumentaren način ali pa se bolj vključijo v vajino poroko in jih bosta tako večkrat opazila čez poročni dan. Prav tako nekateri poročni fotografi fotografije obdelajo na bolj klasičen način. Drugi pa z obdelavo fotografij pustijo svoj pečat in vajino poroko tako naredijo unikatno.

 • se pogovorita s prijatelji, ki so se že poročili in so že razmišljali o tem kaj vse vprašati

Prijatelji, ki so že poročeni so že šli čez vse čez kar bosta vidva šla sedaj. Torej imajo izkušnje, upajmo, da le pozitivne, možno pa je, da tudi negativne. Kakorkoli o vsem vama bodo lahko povedali veliko in vaju opozorili na kaj vse bodita pozorna ko pride na vrsto izbira poročnega fotografa.

 • razmislita kaj vse je vama pomembno pri poročnem fotografiranju

Pomembno je tudi, da sama pri sebi premislita kaj si želita od poročnega fotografiranja. To bosta brez težav ugotovila med iskanjem poročnega fotografa. Videla bosta veliko možnosti in se bosta hitro odločila kaj je tisto kar vama najbolj odgovarja.

 • sta pozorna, da napišeta vse kar si želita, da bo fotograf vedel o vama in vajinem dnevu

Ko se bosta odločila za tistih nekaj fotografov, ki jim bosta poslala mail imejta v mislih, da bodo tudi oni veseli prave in konkretne predstavitve vaju ter vajinega dne. Če bo fotograf dobil vse podatke o vajini poroki, vama bo brez težav napisal konkretno ponudbo. Takšna ponudba bo imela vse postavke katerih si želita! Če pa napišeta še kaj o sebi in bo fotograf začutil, da ste na »isti valovni dolžini«, si bo verjetno še bolj želel fotografirati vajino poroko kot drugače in vama mogoče zato ponudi boljšo ponudbo. Zato bodita konkretna in iskrena tudi v povpraševanju!

 • sta pozorna, da vprašata vse kar vaju zanima o fotografu

Vsekakor pa morata izbrati poročnega fotografa, ob katerem se bosta počutila sproščeno. Zato ga že ob prvem stiku z njim povprašajta vse kar vaju zanima in vse kar bi lahko bilo problematično, da bosta točno vedela s kakšno osebo se pogovarjata in se bosta tako lažje odločila osebnost katerega fotografa vama je najbližje.

To so osnovne smernice, o katerih je dobro razmišljati že preden sta sploh začela misijo iskanja poročnega fotografa. Če bosta ta osnovna vprašanja imela v glavi že pred samim iskanjem poročnega fotografa, bosta lahko vajin prvi izbor še bolj zožila in bosta imela manj dela z nepotrebnimi sestanki. Poleg tega pa se bosta ob pregledovanju spletnih strani fotografov tudi sama spomnila novih vprašanj, ko bosta ugotavljala, da vaju zanimajo še kakšne podrobnosti, o katerih sam danes ne bom pisal.

izbira-porocnega-fotografa

Kaj vprašati poročnega fotografa preden ga najameva

Jaz vama lahko napišem splošne smernice in vse kar mislim, da je pomembno, da vprašata poročnega fotografa, vsekakor pa so zelo pomembna tudi tista vprašanja, ki se jih bosta sama spomnila. Ravno tista vprašanja bodo najbolj usmerjena v vajine želje in pričakovanja pri poročnem fotografu ter vama bodo najbolj pomagala, da bo izbira poročnega fotografa pravilna.

Sam bi rekel, da je teh 16 vprašanj najpomembnejših v povpraševanju poročnemu fotografu:

 • Ali ste prosti na najin datum?
 • Ali ste že kdaj fotografirali poroko na najini poročni lokaciji?
 • Koliko let ali porok izkušenj imate?
 • Ali se bomo spoznali že pred poroko?
 • Delate sami ali v paru z drugim fotografom?
 • Če želita tudi video: Ali sodelujete tudi z videografi?
 • Do kdaj ostanete z nama, če vas najameva za celotno poroko?
 • Kaj vse vsebujejo vaši paketi?
 • Kdaj lahko pričakujeva obdelane fotografije?
 • Koliko obdelanih fotografij dobiva?
 • Kako nama dostavite obdelane fotografije?
 • Ali bomo podpisali pogodbo, ki zagotavlja, da boste prišli na najino poroko?
 • Kako si rezervirava datum?
 • Do kam se pripeljete za poročno fotografiranje?
 • Ali imate kakšno varovalko če vaša fotografska oprema zataji na poročni dan?
 • Koliko časa potrebujemo za individualno fotografiranje?

Konkretno povpraševanje za bogate odgovore

Res je, da veliko odgovorov lahko najdeta že na spletni straneh fotografov in zato ne bosta pisala vsakemu fotografu vseh vprašanj. Tudi ko vam bo fotograf odgovoril vam bo na dosti teh vprašanj odgovoril že v ceniku, ki vam ga bo poslal in bo v njem pisalo, kaj kateri paket vsebuje. So pa to odgovori, ki jih je vsekakor pametno vedeti preden se odločita za svojega poročnega fotografa oziroma že preden se peljeta na sestanek s tistimi, ki so prišli v res najožji krog.

PS: med iskanjem poročnih fotografov na spletu bosta ugotovila, da se nas večina predstavlja le s skrbno izbranimi fotografijami v galerijah porok. To je zato, ker vam že tako želimo nazorno pokazati v kakšnem stilu fotografiramo. Če želita videti galerijo celotne poroke, da bosta ugotovila kako fotograf naredi skupinsko fotografijo in kako izpelje družinsko fotografiranje, pa mu tudi to napišita med vprašanji. Večina nas ima pripravljeno tudi kakšno takšno galerijo ampak je ne delimo z vsemi obiskovalci spletne strani.

izbira-porocnega-fotografa

Kaj so stvari, ki jih morava povedati poročnemu fotografu v povpraševanju

Povpraševanje je vajin prvi stik s fotografom in vsi vemo, da si že ob prvih stikih v glavi izoblikujemo mnenje o sogovornikih. Naj bo to v živo ali preko digitalnih sporočil vsekakor si bomo že po prvih minutah interakcije izoblikovali svoje mnenje o sogovorniku in se tako odločili ali so nam všeč ali ne. Če razmislita s kom od poročnih ponudnikov bosta na poročni dan največ, bosta ugotovila, da bosta ravno s fotografom preživela največ časa. Torej res se vama splača vzeti nekaj minut in napisati mail, v katerem se v dveh stavkih predstavita tudi vidva in tako poročnemu fotografu takoj povesta kakšna sta in kakšen tip osebe bi vama najbolj odgovarjal!
Vsekakor pa morata vajini predstavitvi, ki je bolj subjektivna in na koncu koncev ni nujna, dodati dejanske podatke o vajinem poročnem dnevu. Torej v povpraševanju morata poročnemu fotografu napisati:

 • Kdaj se poročita
 • Kje se poročita
 • Koliko časa potrebujeta fotografa
 • Če si želita še kakšnih dodatnih storitev, ki sta jih zasledila na spletni strani
 • Koliko vas bo na poroki
 • Vse posebnosti, ki bi lahko vplivale na delo fotografa

Če bosta povpraševanje poročnemu fotografu napisala po teh smernicah, mi lahko verjameta, da bosta dobila nazaj bogate odgovore, ki vama bodo olajšali izbiro in tudi odprli pogovore za vaš prvi sestanek v živo. Izbira poročnega fotografa naj bo prijetna naloga med organizacijo poroke.

izbira-porocnega-fotografa

Related Posts

Case studies

Kako in kam najučinkoviteje shraniti ročno orodje

  V večini primerov bo način shranjevanja vašega ročnega orodja odvisen od prostora, ki ga imate v garaži ali kleti. V tem prispevku bomo zapisali nekaj nekaj idej, kako organizirati vaš delovni prostor in pospraviti Read more…

Drugo/kolumna

Kako pravilno izbrati gonilnik koračnega motorja

  Izbira koračnega motorja in s tem gonilnika (kot je npr. Poscope Driver) pred servo motorjem ima določene prednosti, predvsem ceno. Kjer bo koračni motor primeren za uporabo, razmislite o uporabi, vendar še prej preberite Read more…

Drugo/kolumna

Poganjanje koračnega motorja – opis vseh 4 načinov

  V prispevku si bomo pogledali štiri različne načine, na katere je možno poganjanje koračnega motorja (kot je Poscope stepper motor) in sicer: poganjanje s sinusnim tokom polni korak polovični korak mikro korak Vsebina Poganjanje Read more…