Toplotne črpalke in porast uporabe obnovljivih virov energije

Uporaba obnovljivih virov energije je zadnja leta vse bolj pogosta izbira povsod po svetu. Danes so te alternativne energetske tehnologije postale sestavni del našega vsakdanjega življenja tudi v praksi, ne samo kot znanstvena teorija ali želja prihodnosti.

Zaradi vse večje priljubljenosti obnovljivih virov energije proizvajalci ponujajo široko paleto okolju prijaznih energetskih rešitev, kot so toplotne črpalke, ki je odličen alternativni vir za ogrevanje vašega doma. Toplotne črpalke zrak zrak predstavljajo ogromen delež prodaje, kar 87% vseh toplotnih črpalk, nameščenih v Združenem kraljestvu (1). So najbolj priljubljena izbira, saj so zelo primerne predvsem za nove gradnje.

Od sončnih kolektorjev solarni elektrarn do kondenzacijskih kotlov in toplotnih črpalk – danes imate številno izbiro. Odločite se lahko, katera od teh obnovljivih tehnologij bo bolje zadovoljila energetske potrebe vašega gospodinjstva in ne bo dodatno obremenjevala proračuna za energijo.

Toplotne črpalke zrak zrak

Večina večjih podjetij, ki se ukvarja s proizvodnjo in razvojem sistemov prezračevanja zraka in klimatizacije, prav tako proizvajajo naprave, ki lahko delujejo kot ogrevalne naprave. Te so so postale znane kot toplotne črpalke, ki za vir delovanja izkoriščajo zrak. Med njimi so najbolj priljubljene in pogoste toplotne črpalke zrak-zrak, predvsem zaradi enostavnega delovanja in razmeroma nizkih tekočih stroškov in stroškov investicije. V nadaljevanju si bomo bolj podrobno ogledali to črpalko. Pogledali bomo predvsem kako deluje ter kakšne so njene prednost in slabosti.

Kako deluje toplotna črpalka zrak zrak

Na kratko, toplotna črpalka zrak zrak deluje na podlagi enakega principa kot klimatska naprava. Edina in bistvena razlika je, da deluje v obratni smeri kot klima. Toplotna črpalka iz zraka potegne toploto iz zunanjega zraka in jo prenese na kompresor notranje enote črpalke. Ta proces v celoti temelji na načelu prenosa toplote, ki ga podpira lastnost hladilnega sredstva, da zniža temperaturo zraka, ki se prenaša skozi napravo. Tako je toplotna vrednost dohodnega zraka pod nižja od temperature okolice, kar vodi do toplotne izolacije zračne toplote.

Spodnja grafika prikazuje, kako deluje ta proces.

kako-deluje-toplotna-crpalka-zrak-zrak

VIR (1)

 

Rezultat naknadnega stiskanja je hiter dvig temperature hladilnega sredstva, s čimer se ustvarjajo idealni pogoje za prenos ustvarjene toplotne energije v sobo. Ciklično ponavljanje zgoraj opisanega postopka zagotavlja, da se toplota, ki prihaja iz zunanjega zraka, prenese v prostor, ki zahteva ogrevanje. S tem se zagotavlja stroškovno učinkovit in okolju prijazen način ogrevanja vašega prostora.

Prednosti in slabosti uporabe toplotne črpalke zrak zrak

Kot vsi univerzalni prezračevalni sistemi ali klimatski sistemi imajo tudi toplotne črpalke zrak zrak svoje prednosti in slabosti, ki jih bomo našteli v nadaljevanju.

Prednosti uporabe toplotne črpalke zrak zrak

 • Toplotne črpalke zrak zrak so uporabne in učinkovite za vse sezone. V zimski sezoni prostor ogrevajo, v poletni sezoni pa ga ohlajajo.
 • Nizki stroški namestitve. Ni potrebe po vrtanju lukenj ali uporabe drage opreme, da bi namestili toplotno črpalko zrak zrak.
 • Te črpalke imajo veliko zmogljivost prenosa toplote.
 • Ni potrebe po namestitvi kompleksnih sistemov za porazdelitev toplote, kot so radiatorji ali talno ogrevanje.
 • Enostavnost uporabe je zagotovljena z avtonomnimi termostati podnebnega nadzora, ki samodejno spremljajo delovanje parametrov črpalke.
 • Zrak zrak toplotne črpalke so visoko učinkovite, s svojo bonitetno oceno sezonskega izkoristka (SCOP), ki doseže 3,0-4,0. To pomeni, da se za vsak 1 kW porabljene električne energije ustvari 3 do 4 kW toplote.

VIR (1)

 • Hrupa v ozadju črpalke praktično ni, zato ne predstavlja faktorja motnje za ljudi, ki se bodo znašli v istem prostoru z notranjo enoto črpalke.
 • Toplotne črpalke zraka-zrak nimajo vpliva na klimo notranjega prostora.
 • Ogrevanje vaše nepremičnine s namestitvijo toplotne črpalke zrak-zrak je okolju prijazno. Toplotna črpalka v ozračje ne izpusti nobenih škodljivih plinov ali komponent v ozračje.
 • Toplotne črpalke zrak-zrak so idealne za novogradnje.

Nadaljnji premisleki glede toplotnih črpalk

Kljub impresivnim seznamom prednosti pa ima toplotna črpalka zrak zrak tudi kar nekaj pomanjkljivosti:

 • Delovanje oz. učinkovitost toplotne črpalke zrak-zrak je odvisna od zunanjih temperatur zraka.
 • Ko zunanja temperatura pade pod -10 stopinj Celzija, se hitrost porabe električne energije črpalke poveča, da se zagotovi optimalno delovanje toplotne črpalke.
 • Zaradi stalnega gibanja zraka od enega elementa do drugega, črpalka premakne tudi prah, ki se nahaja v zraku.

VIR (2)

Sklep

Preverili smo torej bistvene lastnosti, prednosti in slabosti, ki jih ima toplotna črpalka zrak zrak. Ali je ta črpalka prava odločite za vas, je spet odvisno od vaših namestitvenih karakteristik in želja. Kar deluje za eno gospodinjstvo, mogoče ne bo delovalo za drugo. Pred namestitvijo kakršnegakoli novega ogrevalnega sistema je torej potrebno razmisliti, kaj sploh potrebujete.

 

VIR (1) Daikin

VIR (2) MB Services Group

Related Posts

Drugo/kolumna

Magnezij in vitamini B [Zakaj ju jemati skupaj]

Obstaja osem različnih vitaminov skupine B, ki prispevajo k zdravemu telesu. Magnezij krepi kosti, pomaga živčnemu sistemu in pri sintezi beljakovin. V zapisu vam bomo predstavili: razloge za skupno jemanje magnezija in vitamina B koristi Read more…

Drugo/kolumna

Sončna energija za hlajenje doma – načini in prednosti tovrstne kombinacije

Solarni paneli imajo v sodobnem svetu vedno več potenciala za omogočanje zagotavljanja potreb po oskrbi z energijo. Zaradi vedno večjega števila prebivalstva, podnebnih sprememb in njihovih različnih vplivov ter vedno manjših rezerv fosilnih goriv, je Read more…

Case studies

Zakaj uporabljati naravna čistila

Zakaj uporabljati naravna čistila Naša življenja so vse bolj zasedena, vse poteka po vnaprej določenem urniku in vse več je stresa. To nas zavaja in zelo enostavno je gravitirati k najnovejšim in poceni izdelkom, ki Read more…