Solarni paneli imajo v sodobnem svetu vedno več potenciala za omogočanje zagotavljanja potreb po oskrbi z energijo. Zaradi vedno večjega števila prebivalstva, podnebnih sprememb in njihovih različnih vplivov ter vedno manjših rezerv fosilnih goriv, je realnost, da bomo potrebovali vedno več oblik čiste energije. Ena od teh oblik, solarna energija, je že široko dostopna in ima široko paleto možnosti uporabe, vključno s klimatizacijo naših domov. Sončna energija za hlajenje doma tako ni več nedosegljiva kot včasih.

Kako torej izkoristiti moč solarne energije za napajanje klimatske naprave?

Dobro vprašanje! Pravzaprav obstaja veliko načinov, kako lahko združimo tehnologiji solarne energije in klimatskih naprav. Najpogostejša metoda, in tista, ki jo verjetno najbolj poznate, uporablja fotovoltaične sončne plošče (sončna elektrarna Sonet Solar) za proizvodnjo električne energije, nato pa s to električno energijo napaja običajno klimatsko napravo. Drugi načini, kjer lahko uporabite sončno energijo za klimatizacijo vašega doma, vključujejo pasivno uporabo solarne energije z uporabo sušilcev za razvlaževanje za solarno odprtozančno klimatizacijo in zaprtozančno sončno hlajenje z absorbcijo. Vsaka od teh rešitev sončne elektrarne je lahko koristna v različnih situacijah.

solarna-hisa

Klimatska naprava s sončnimi kolektorji

To je precej preprosta metoda. Vključuje montažo sončnih kolektorjev na streho doma ali druge stavbe, ti pa potem napajajo standardno klimatsko napravo in ostale naprave, ki delujejo na elektriko. To pomeni, da ste lahko v delno ali popolnoma izklopljenem omrežju (običajno potrebujete baterijo ali dodaten vir napajanja za noči in dneve, ko sonce ne sije). Še ena velika prednost pri napajanju klima naprave Modra klima s sončnimi ploščami je, da lahko bistveno zmanjšate račun za elektriko.

Skoraj vedno obstajajo ugodnosti oz. subvencije (npr. Ekosklad), ki jih lahko dobite, če se odločite za namestitev sončne elektrarne za napajanje klimatske naprave. To lahko pomaga upravičiti stroške namestitve in poskrbi, da boste začeli opažati prihranke še prej. Glede na tarife, ki jih plačate za elektriko, obstajajo dodatne tehnike, ki jih lahko uporabite za optimizacijo prihrankov iz vaših sončnih plošč. Klimatsko napravo na primer lahko vključite čez dan, ko je energija dobavljena neposredno iz sonca, ponoči pa prostore zaprete in klimatsko napravo izključite.

Če imate nameščeno solarno elektrarno, lahko le-ta pomaga zmanjšati toploto vašega doma tudi na drug način. Če je nameščena na vašo streho, pomeni, da absorbira sončno energijo, ki doseže vašo streho in jo pretvori v elektriko. Normalne strehe običajno absorbirajo to energijo in jo spremenijo v toploto, zlasti če je streha temna barva. Del te toplote se potem prenese v vaš dom. Torej zgolj z nabiranjem te energijo lahko sončne plošče včasih celo pomagajo ohranjati hišno hladno.

Pasivna solarna energija

Če gradite nov dom, je oblika regulacije temperature, o kateri boste morda želeli razmisliti, vsekakor sončna energija. Bistvo pasivne solarne energije je zasnova objekta na način, da se zmanjša prenos toplote in hkrati odstrani odvečna toplota. Upošteva načela toplotnega sevanja, prevodnosti toplote in prenosa toplote. Po navadi je te pasivne koncepte veliko lažje načrtovati pri novi gradnji. Pri že obstoječih hišah je taka optimizacija zaradi potrebnih večjih sprememb lahko stroškovno precej neugodna oz. zelo draga.

Eden od ključnih elementov učinkovitosti pasivne solarne energije je, da je dom dobro izoliran, kar lahko bistveno zmanjša neželeni prenos toplote. Pomemben je tudi dober prezračevalni sistem in pa smer, v katero je hiša obrnjena glede na sonce. Morda boste ugotovili, da imajo žaluzije na določenih oknih pomemben vpliv na celotno temperaturo. Ugotovili boste, da uporaba teh načel lahko pogosto zmanjša stroške klimatske naprave v novemu domu za polovico ali celo več.

solarna-energija-klimatizacija

Shematski prikaz kombinacije sončne energije in klimatske naprave (VIR 1)

Preberite še: Zakaj se priporoča kombinacija ir ogrevanja in sončne energije

Sončna energija za hlajenje lahko deluje na različne načine

Kot veste, obstaja veliko načinov, kako kombinirati sončno energijo in tehnologijo klimatske naprave. Nekateri so manj pogosti in manj tehnološko napredni kot drugi. Če gradite nov dom ali kak drug objekt je zagotovo vredno upoštevati pasivno sončno energijo, ker to lahko pomembno vpliva na vaše končne stroške.

Kar zadeva druge ukrepe morate razmisliti o podnebju in kakšne subvencije so na voljo pri nas. Nekatere tehnologije so lahko cenejše in učinkovitejše, vendar, če ima konkurenca večjo ugodnost, lahko izvede stroškovno bolj učinkovit sistem.

Če ste o tem že razmišljali, je torej sončna energija za hlajenje odličen način, da lahko bivate udobno, prihranite denar in delujete odgovorno do planeta.

Čeprav lahko pride do višjih namestitvenih stroškov, se vam bo z obstoječimi subvencijami lahko investicija povrnila prej, kot si mislite.

VIR (1) Pinterest

Related Posts

Case studies

Kako in kam najučinkoviteje shraniti ročno orodje

  V večini primerov bo način shranjevanja vašega ročnega orodja odvisen od prostora, ki ga imate v garaži ali kleti. V tem prispevku bomo zapisali nekaj nekaj idej, kako organizirati vaš delovni prostor in pospraviti Read more…

Drugo/kolumna

Kako pravilno izbrati gonilnik koračnega motorja

  Izbira koračnega motorja in s tem gonilnika (kot je npr. Poscope Driver) pred servo motorjem ima določene prednosti, predvsem ceno. Kjer bo koračni motor primeren za uporabo, razmislite o uporabi, vendar še prej preberite Read more…

Drugo/kolumna

Poganjanje koračnega motorja – opis vseh 4 načinov

  V prispevku si bomo pogledali štiri različne načine, na katere je možno poganjanje koračnega motorja (kot je Poscope stepper motor) in sicer: poganjanje s sinusnim tokom polni korak polovični korak mikro korak Vsebina Poganjanje Read more…