Spodaj predstavljamo primer za vse, ki vas zanima raziskava spletnega trga.

V okviru prispevkov na našem blogu, v spodnjem predstavljamo nekaj idej, na konkretnem primeru, kako sploh začeti s spletnim nastopom, pri čemer smo za primer vzeli nišo pohištva v Sloveniji. Slednje pa bo prišlo prav vsem pohištvenikom, proizvajalcem pohištva in vsem spletnim stranem, ki so kakorkoli povezano s prodajo pohištva preko interneta.

Prvo vodilo, ne glede na se bomo svojega spletnega nastopa lotili čez plačljive (PPC kampanje) ali čez naravno pridobivanje obiskovalcev na našo spletno stran (SEO), je, da temeljito raziščemo sploh spletni trg.

Kaj pomeni raziskava spletnega trga in kako z njo prihranimo?

Raziskava spletnega trga pomeni, da čim bolj natančno preverimo število interesentov za naše storitve in produkte – v tem primeru bomo torej preverjali kakšno je zanimanje za naše pohištvene produkte oz. za storitve, povezane z pohištveno dejavnostjo (montaža pohištva, izdelava pohištva, dostava, razrez, demontaža, prenova, nakup,…)

Najhitrejša in verjetno kar najbolj natančna raziskava trga za pohištvo (če se bomo internetne prodaje pohištva lotili čez PPC), poteka kar čez Googlov keyword planner, ki nam pokaže koliko je na mesečni ravni, na točno določenem trgu, povpraševalcev oz. interesentov za pohištvo. Pri čemer lahko iskalni volumen preverjamo za prav vsak segment pohištva posebej.

Iz spodnje slike lahko vidite oceno mesečnih vtipkanj za posamezne segmente v pohištveni dejavnosti:

raziskava spletnega trga

Seveda je od natančnosti raziskave odvisno kateri trg bomo “napadali” bolj intenzivno in na kak način (ppc, seo, social promocije,…), zato je podrobnejša analiza internetnega trga, praktično potrebna za vsak segment znotraj pohištva, predvsem iz dveh razlogov:

  • naši kupci po vsej verjetnosti ne kupujejo pohištvo, ampak pri nakupu uporabljajo bolj konkretne izraze (če gre npr. za pohištvo za dnevne sobe, jih po vsej verjetnosti zanimajo: sedežne garniture, klubske mizice, omare, tv regali, lestenci za dnevne sobe, tepihi za dnevni prostor, itd…). Zato moramo za npr. segment kupcev dnevnih sob, po eni strani, preveriti natančnejša iskanja za točno določene izdelke v dnevni sobi, po drugi strani pa tudi na naši spletni strani (ali v spletni trgovini), ponudbo segmentirati tako kot narekuje raziskava spletnega trga. Kar pomeni, da damo pohištvo primerno za dnevne sobe, v eno rubriko ali na eno “polico” v spletni trgovini, s čimer prispevamo k boljši uporabnosti in preglednosti naše spletne trgovine, hkrati pa tudi k boljšemu Googlovemu razumevanju, kaj se na točno določeni spletni polici, nahaja. Tak primer lepo zložene police za pohištvo, konkretno v primeru prodaje pohištvenih elementov za dnevne sobe, si lahko recimo ogledate na spletni povezavi klubske mize, kjer te sodijo pod meni pohištvene opreme, primerne za dnevne sobe in dnevne prostore. Obenem iz primera lepo vidite, da so cene klubskih mizic jasno izražene in izstopajo, tako, da je tudi preglednost in najpomembnejše informacije, ki so pomembne za nakup klubske mizice za dnevno sobo, najbolj opazne in vidne.
  • drugi razlog za natančnejšo raziskavo spletnega trga (za naš primer pohištva) pa je, da tematska smiselnost, celotne vsebine naše spletne strani, večja, če na spletni strani govorimo o eni in isti tematiki (torej pohištvu). Če bi npr. na spletni strani, ki jo kot primer, prikazujemo zgoraj, zraven na eni polici, prodajali klobase, bi s tem svoji internetni strani prej zniževali avtoriteto kot ji povečevali. Saj nekako ni logično, da se v spletni trgovini s pohištvom, prodajajo še zraven klobase. Zato ima npr. spletna stran pohištvo123 menije zložene po tematski smiselnosti glede na dejavnost pohištva:  dnevne sobe, jedilnice, spalnice, predsobe, pisarniško pohištvo, vrtno pohištvo, itd….

Tretji, dodaten razlog za raziskavo trga, je ta, da z analiziranjem trga, preverimo tudi kdo so aktualni igralci na spletnem trgu, na področju pohištva. Poznavanje te informacije pa nam bo koristilo predvsem pri tem, da bomo skozi čas spoznali kako na spletnem trgu nastopa konkurenca , katero taktiko tudi uporablja, obenem pa se bomo z najboljšimi, drugimi spletnimi konkurenti na področju pohištva, poskušali povezati – saj je spletni uspeh v marsičem odvisen tudi od naše sposobnosti mreženja in povezovanja z drugimi v naši dejavnosti (v tem primeru v dejavnosti pohištva).

Tako bi se lahko npr. spletna stran Pohištvo123, povezala ne direktno s svojo konkurenco, ki prav tako prodaja poceni pohištvo, ki je izdelano vnaprej (t.i. tipsko pohištvo), ampak s komplementarnimi spletnimi stranmi, ki npr. prodajajo pohištvo po naročilu. Tak primer, specializirane spletne strani, za prodajo npr. garderobnih omar po meri, najdete na povezavi. Tako bi lahko kupci pohištva na eni ali drugi ali na obeh spletnih straneh prišli do več informacij . med drugim tudi do te kakšne so razlike med cenami tipskega pohištva in pohištva, izdelanega po naročilu. Slednje (več uporabnih informacij na določeni spletni strani), pa je v očeh Googla priporočljivo, kar pa ima za posledico tudi višje rangiranje spletne strani v njegovem iskalniku.

Oznake besedila: raziskava spletnega trga

Categories: Case studiesNovice

Related Posts

Novice

Najboljši team building

Za vse, ki ste na “lovu” za iskanjem organizatorja za izvedbo vaše team building delavnice, npr. za zaposlene in, ki raziskujete kdo pravzaprav ponuja najboljši team building, smo spodaj pripravili nekaj kratkih napotkov za to, Read more…

Novice

Katero spletno oglaševanje izbrati za izboljšanje prodaje?

Glede na to, da je danes na trgu opcij in možnosti oglaševanja na internetu, v bistvu nešteto, ga ni podjetnika, ki bi imel na voljo budžet, da bo oglaševal na vseh kanalih hkrati, obenem pa Read more…

Novice

3 top nasveti za učinkovito prodajo preko interneta (ki jih niste prebrali še nikjer drugje)

Seveda je prodaja preko spleta, kot tematika, tako v tujini, kot v Sloveniji, že zelo temeljito pokrita praktično na vseh področjih (emailmarketing, spletna optimizacija, blog marketing, ppc kampanje, družabna omrežja, ipd…), a smo se za Read more…