Seveda je prodaja preko spleta, kot tematika, tako v tujini, kot v Sloveniji, že zelo temeljito pokrita praktično na vseh področjih (emailmarketing, spletna optimizacija, blog marketing, ppc kampanje, družabna omrežja, ipd…), a smo se za naš prispevek spodaj potrudili predstaviti 3 top nasvete, ki jih redko ali pa po vsej verjetnosti, drugod na spletnih straneh, z vsebino o spletni prodaji, še niste srečali.

Vsaka prodaja preko spleta se začne z definiranim in zapisanim ciljnim url-jem

prodaja preko spleta

Prodaja preko spleta se začne s tem kako uspešni ste pri zadržanju obiskovalcev na vaši internetni strani. Celoten odgovor se skriva v tretji točki tega članka (ki ga ne bi smeli spregledati).

Prvi nasvet se tiče vseh, ne glede na to ali ste na področju spletne prodaje začetnik ali v poslu že dlje časa, in govori o tem, da je treba pred vsakim začetkom spletnih kampanj, nastaviti digitalne cilje.

Torej, ne samo cilje, kot so nas učili raznorazni motivacijski govorniki in podobni, ampak dejansko prave, digitalne cilje, ki so zapisani v obliki končnega (pristajalnega url-ja vsebine, na katero želimo, da pristane “potnik”, ki je obiskal našo spletno stran). Brez definiranega končnega cilja v obliki točno določenega url-ja, boste obsojeni na to, da boste spletno prodajo kvečjemu samo ocenjevali po občutku in navdihu.

Če, po drugi strani, imate ciljni url vnešen (in točno veste kaj mora opraviti obiskovalec, da pristane na njem, nam bo prodajne cilje spletne strani, merila Googlova analitika, sama).

Dodatne informacije v zvezi z natančnim definiranjem spletnih, prodajnih ciljev, boste našli v prispevku: 4 najpomembnejše točke, PREDEN se zapodite v spletno prodajo

Iz vidika ekonomske vzdržljivosti spletne promocije za namene izboljšanja in pospeševanja prodaje preko interneta, kljub PPC-kampanjam, po levi strani, gradite SEO

PPC kampanje, kot veste, tistim, ki preko spleta že uspešno tržite, pripeljeo obisk na internetno stran, tako rekoč, takoj. Kar je odlično, ker dejansko s pomočjo PPC lahko s prodajo preko spleta, začnemo takoj, ko je spletna stran, postavljena.

Slabost PPC kampanj pa je v tem, da se bomo uspešne prodaje preko interneta, v kolikor stavimo samo na PPC, šli lahko samo tako dolgo, dokler imamo za plačljivi spletni nastop in promocijo (zakup oglasov, zakup ključnih besed, itd…), dokler imamo za te kampanje predviden denar.

In dokler si tega denarja za prihodnost, dajemo na stran, vedno več.

Cene spletnega oglaševanja niso fiksne, ampak se formirajo na podlagi bidinga (cene klikov in oglasov so praktično odvisne od ponudbe in povpraševanja). Skozi čas ima slednje za posledico, da ob vedno večji konkurenci za posamezne ključne besede, cena najbolj zanimivim ključnim besedam (to so takšne, ki imajo velik tržni potencial, hkrati pa tudi velik iskalni volumen), samo raste.

Kar pomeni, da, če stavitve samo na PPC, računajte na to, da bo oglaševalski ponudnik, v prihodnosti od vas želel samo še vedno več denarja.

Zato po levi strani, mimo PPC kampanj gradite SEO. SEO je okrajšava za search engine optimization, izraz pa se je prijel kot skupek aktivnosti, ki nam prinesejo uspešne prodajne rezultate, brez, da za te aktivnosti odštejemo denar.

SEO sicer res vzame čas, a ker traja dlje časa, ga lahko gradite počasi, strateško, planirano in z glavo. Ko s SEO kampanjo (ki ob pogoju, da vemo kaj delamo, traja cca. 6 mesecev) enkrat dosežemo svoje cilje, lahko PPC kampanje za tiste ključne besede preklopimo na nove besede, od s SEO-m doseženih besed pa prodajamo po naravni, t.i. organski poti.

Prodaja preko spleta je vse drugo kot PR

Če se boste šli prodaje preko spleta, svetujemo, da pozabite na klasičen marketing in PR pristope, ki jih kot marketingaš poznate iz pisanja pr člankov za tisk in revije, ipd… Spletna prodaja je osebna, zato je jezik komuniciranja tudi bistveno bolj oseben (1).

Pri spletni prodaji ne komuniciramo z množico, čeprav večino, na začetku spletnega nastopa, ravno velikost interneta zmede in na svojih internetnih straneh naslavljajo množice ljudi (ki jih itak ni, če se spletne prodaje ne lotevamo na sistemski način).

Prodaja preko interneta zahteva tekočo besedo, jasno komunikacijo, enostavnost pri sporočanju in drugačnost od množice. Vsi prodajni cilji se začnejo pri tem kako uspešni smo pri animaciji spletnih obiskovalcev v naše vsebine (2).

Boljša vpletenost spletnih obiskovalcev na naši strani, se pozna na večji povprečni zadržanost spletnih obiskovalcev pri nas, pri večjih nakupih, pri večji zaupljivosti, na konuc koncev pa vse skupaj tudi na boljših uvrstitvah v iskalniku Google. Zakaj? Ker je Googlov poslovni model preprosto razvijan v to smer, da na vrh iskalnika želi postavljati najboljše, najbolj zanimive in najbolj uporabne spletne strani in vsebine.

Torej….

če vas zanima uspešna prodaja preko spleta, ne gre toliko za to, ali prodajate drugačne produkte kot vsi ostali, kot bolj zato kako unikatni ste v načinu prodaje (četudi istih produktov, kot jih prodaja vaša konkurenca) (3).

Categories: Novice

Related Posts

Drugo/kolumna

SEO optimizacija WordPress [Kako jo izvajati]

Glede na to, da danes velika večina spletnih strani, “stoji” na CMS platformi WordPress, je v nadaljevanju opisano in prikazano nekaj nasvetov o tem kako se izvaja SEO optimizacija na WordPressu (vir 1 – WordPress Read more…

Case studies

Kako se definirajo cilji podjetja za prodajo čez Google?

V spodnjem zapisu je, za vse tiste podjetnike, ki želite izboljšati prodajo preko svoje spletne strani, čez Google, objavljenih nekaj uporabnih nasvetov, ki vam bodo pomagali, da prodajne cilje podjetja učinkovito zasledujete tudi na največji Read more…

Novice

Marketing malih podjetij

Marketing za mala podjetja se ponavadi smatra za neobid ga treba aktivnost, ki večini malim podjetjem ne predstavlja drugega kot stroške ali pa vsaj negotovost ali bo marketing malih podjetij sploh prinesel kak rezultat ali Read more…