Glede na to, da je danes na trgu opcij in možnosti oglaševanja na internetu, v bistvu nešteto, ga ni podjetnika, ki bi imel na voljo budžet, da bo oglaševal na vseh kanalih hkrati, obenem pa niti ni za vse produkte in storitve, vsak spletni kanal, primeren za oglaševanje.

Zato smo spodaj pripravili kratke nasvete za vse, ki se sprašujete katero spletno oglaševanje izbrati za izboljšanje prodaje, različnim tipom produktov in storitev pa smo namenili nekaj več besed o posameznih kanalih oglaševanja.

Katero spletno oglaševanje izbrati za izboljšanje prodaje

Google oglaševanje (ki ga poznamo pod izrazom Adwords oglaševanje), je odlično za oglaševanje produktov, ki imajo višjo dodano vrednost, višjo ceno in tudi višjo maržo. Na Googlu ljudje iščejo informacije in pa tudi nakupujejo, a Google ni najbolj primeren za prodajo in oglaševanje hipnih produktov (saj je platforma enkratna za to, da ljudje na zelo hiter način, preverijo cene in informacije še drugod).

Katero spletno oglaševanje izbrati za izboljšanje prodaje?

Google adwords oglaševanje je tudi izjemno primerna oblika oglaševanja na začetku nove spletne strani, ko podjentiki še ne vedo, če njihova spletna stran, sploh konvertira v želene cilje in , ko internetna stran sploh še nima obiskovalcev. Cena Google Adwords oglaševanja vezana na zakup količine in ceno posameznih ključnih besed, ki jih zakupimo z namenom, da se na točno določene vtipkane besede v Google, naša spletna stran, pojavi na prvi strani Googla. Cenik Adwords oglaševanja je sestavljen iz stroškov za vsak klik, ki pelje na našo spletno stran, budžet za oglaševanje čez Google, pa planiramo sami, saj ima vsaka zakupljena ključna beseda, svojo tržno ceno (CPC – cost per click), tako, da lahko npr. vnaprej določimo, da želimo za nekaj besed npr. na Googlu oglaševati v znesku 100€ na mesec.

Google oglaševanje, če je izvajano pravilno, velja za zdaleč najbolj učinkovito vrsto oglaševanja, če pa nimamo marketinškega proračuna za oglaševanje s pomočjo Googla, pa lahko obiskanost in vidnost naše spletne strani, povečamo tudi s tem, da pišemo blog (po smernicah spletne optimizacije) in tako brezplačno pripeljemo obiskovalce na našo spletno stran.

Optimizacija spletnih strani za izboljšanje prodaje

Optimizacija spletnih strani velja za enostavno pot do povečanja vidnosti obiskovalcev spletne strani ali spletne trgovine, upoštevanje SEO pravil pa pomaga iskalnikom (predvsem Googlu), da boljše razume vsebino na spletni strani, posledično pa zato spletno stran, uvrsti višje v iskalniku Google.

Pri spletni optimizaciji je pomembno, da predhodno sestavimo dober SEO načrt, t.i. SEO strategijo, saj ob napačnem izboru ključnih besed (nenakupne ključne besede, informativne ključne besede, pretežke ključne besede,…), prav tako ne bomo zboljšali prodaje preko spleta.

Če želimo izboljšati prodajo preko spleta, bo optimizacija spletne strani, učinkovita, če bomo SEO optimizaciji (povečevanju števila obiskovalcev na našo spletno stran), dodali še upoštevanje CRO (konverzijskih izboljšav), ki skrbijo za boljši izplen obiskovalcev strani, v kupce, povpraševalce in interesente. Za več informacij, za boljše razumevanje kako deluje spletna optimizacija, preberite prispevek Kaj je SEO?

Kako SEO optimizacija lahko vpliva na izboljšanje prodaje, v primerjavi z drugimi spletnimi kanali (ppc, družabna omrežja,…), lahko vidite na spodnji sliki:

izboljšanje prodaje spletni kanali

Primerjava učinkov prodaje in promocije preko treh najbolj popularnih spletnih kanalov.

Primer spletnih kanalov preko katerih svojo prodajo odlično izboljšuje spletna trgovina TopIzbira (na hrvaškem Topizbor)

spletna trgovina topizbor

Spletne trgovina topizbira, so vodilne pri prodaji ovitkov za telefone, na različnih trgih. Izboljšanje prodaje na npr. Hrvaškem trgu, dosegajo s specializirano in posebej za hrvaški trg, postavljeno spletno trgovino Topizbor.hr

Topizbira je slovenska spletna trgovina, ki odlično vnovčuje spletno prodajo, promocijo in trženje skozi različne kanale. Ker topizbira deluje na različnih trgih (poleg Slovenije, je tu še Hrvaški trg, madžarski trg, češki,…), ima za vsak trg izbrane in fokusirane druge spletne kanale, generalno gledano pa izboljševanje prodaje po posaeznih spletnih trgovinah, dosega z naslednjimi kanali:

  • Google Ads
  • Facebook Ads
  • Optimizacija spletnih strani

Npr. hrvaška spletna trgovina Topizbor.hr, izboljšuje prodajo pretežno s kanaloma Google Ads in optimizacijo strani. V Sloveniji topizbira.si, izboljšuje svoj spletni nastop z google ads in facebook ads.

Ne nepomembno vedeti tudi, da je spletna prodaja trgovin topizbira zastavljena zelo strateško, kar se npr. izkazuje s tem, da se posamezne trgovine lotijo obvladovanja novega ali dodatnega spletnega kanala, šele, ko prvi uporabljani kanali prinašajo pozitivno razliko.

Brezplačno oglaševanje na Googlu pomeni pisanje bloga, pri katerem najprej analiziramo ključne besede, na katere pripravljamo zanimive in atraktivne vsebine, v kolikor pa upoštevamo čimveč SEO zakonitosti za pisanje bloga, pa bo naša, napisana vsebina, tudi višje uvrščena v isklalniku Google.

Za čim boljšo uvrstitev spletne strani v isklalniku Google, moramo upoštevati onsite SEO pravila, ki zapovedujejo kaj moramo upoštevati med ustvarjanjem spletne vsebine, na naši spletni strani, in pa tudi offisite SEO, ki zapoveduje pravila mreženja na intenrnetu z namenom, da bo naša spletna stran, prikazana v iskalniku višje tudi na najbolj iskane, vtipkane in uporabljane ključne besede.

LinkedIN oglaševanje velja za odlično oglaševalsko pot, če so naši kupci podjetja. Zato je Linked in oglaševanje najbolj primerno za btb marketing, iskanje distributerjev za prodore podjetij v tujino, za btc marketing pa LinkedIN oglaševanje ni najbolj primerno. Na Linkedinu se v glavnem združujejo podjetniki, obenem pa tudi tisti, ki iščejo svoje nove poslovne priložnosti in službe.

Zaradi tega je Linked omrežje odlično, za povezovanje z drugimi podjetji in za oglaševanje storitev in produktov, ki jih potrebujejo ostala podjetja (dodelava, tisk, cgp, storitve marketinga, distribucija, logistika, ipd….).

Z linkedin oglaševanjem lahko dosežete občinstvo najbolj uglednih strokovnjakov na posameznih področjih, z njimi vzpostavite odnose, je pa Linkedin oglaševanje tudi zelo primerno za .t.i. account based marketing, kjer na podlagi podatkov iz računov posameznikov, lahko oglašujemo in targetiramo recimo na posameznike glede na njihove funkcije na delovnih mestih, glede na panogo podjetij, delovno dobo, velikost podjetja ipd…

Na LinkedIn-u lahko oglašujemo preko sponzorirane vsebine, s pomočjo inmaila (kjer v inmail nabiralnike aktivnih udeležencev na Linkedin-u pošljemo naša marketinška in prodajna sporočila), s pomočjo dinamičnih oglasov (t.i. poosebljeni oglasi, ki vsebujejo podatke o uporabnikih, itd…) ter preko slikovnih in tekstovnih oglasov, ki jih umestimo na vidna mesta potencialni btb publiki.

Facebook oglaševanje je primerno za btc trg, ker pač Facebook uporabljajo vsi. Oglaševanje na Facebooku je primerno za grajenje blagovne znamke in za večanje prepoznavnosti podjetja, zaradi hitrosti in množičnosti uporabljane platforme pa je Facebook oglaševanje primerno tudi za gradnjo odnosa s strankami, večanje njihove vpletenosti v našo zgodbo, možnosti hitre komunikacije s potencialnimi kupci in interesenti za naše produkte ter gradnjo in večanje baze prejemnikov e novic.

Najpogostejši cilji, ki jih zasledujemo z Facebook oglaševanjem so večanje prometa na našo spletno stran, večanje števila všečkov, pridobivanje podatkov o strankah (npr. elektronskih naslovovo) ter direktno povečanje prodaje (skozi npr. promocijo novih artiklov, akcij in znižanj).

Ko se sprašujemo katero spletno oglaševanje izbrati za izboljšanje prodaje, ne smemo tudi mimo email marketinga, s pomočjo katerega izvajamo e poštni marketing, kjer naše spletne vsebine pošiljamo naši elektronski bazi naslovov.

Pri tem je pomembno, da nismo v vsakem elektronskem sporočilu zgolj prodajni, temveč, da smo s pošiljanimi e sporočili (v obliki e novic), predvsem koristni, uporabni in zanimivi. Ob poplavi e pošte, ki jo vsi, vsak dan, prejemamo v e poštni nabiralnik, se nam ob preagresivni prodaji čez email marketing, lahko pripeti, da se bo več ljudi od naših novic, dolgoročno, odjavljalo, namesto prijavljalo. E poštni marketing je odvisen od tega kako smo sposobni povečati e mail bazo prejemnikov naših novic, kako smo sposobni avtomatizirati procese znotraj e poštnega marketinga (autoresponderji, itd..) in od kakovostni vsebine, ki jo preko e pošte, tudi pošiljamo.

Uporabljene besede: Katero spletno oglaševanje izbrati za izboljšanje prodaje

Categories: Novice

Related Posts

Novice

Napake spletnih strani

Katere so najpogostejše napake pri izdelavi spletnih strani Pri izdelavi spletnih strani se lahko pojavijo različne napake, ki vplivajo na uporabniško izkušnjo, funkcionalnost, varnost in uspešnost spletnega mesta. Spodaj so navedene nekatere najpogostejše napake, ki Read more…

Novice

Toplotne črpalke: Učinkovit Način Ogrevanja in Hlajenja Vašega Domovanja

Toplotne črpalke so inovativna in učinkovita tehnologija, ki omogoča ogrevanje in hlajenje vašega doma na okolju prijazen način. Gre za sistem, ki izkorišča energijo iz okolja, kot je zrak, voda ali zemlja, ter jo pretvori Read more…

Intervju

Kako optimizirati spletno stran in doseči vrhunske rezultate?

V današnjem digitalnem svetu je ključno, da ima vaša spletna stran visoko uvrstitev na iskalnikih, kot je Google. Optimizacija spletnih strani postaja vse pomembnejša, saj se število konkurentov povečuje in je težje pritegniti pozornost uporabnikov. Read more…