Izbira koračnega motorja in s tem gonilnika (kot je npr. Poscope Driver) pred servo motorjem ima določene prednosti, predvsem ceno. Kjer bo koračni motor primeren za uporabo, razmislite o uporabi, vendar še prej preberite 3 najboljše nasvete, kako pravilno izbrati koračni motor in gonilnik.

Poscope Driver

1. Najprej odpravite štiri najpogostejše mite o mikro koračenju

Mit 1

Visoko število mikro korakov bo povzročilo enakomerno razporejene korake pri tem številu

Mikro koračenje je dobro za brezhibno gibanje. A če imate gonilnik 256 mikro korakov/korak, to ne pomeni samodejno, da boste za te mikro korake dobili 256 enakomerno razporejenih korakov gibanja motorja.

Mit 2

Polovični korak prinese več navora kot mikro koračenje

Polovično koračenje je grob približek sinusni tokovni valovni obliki, medtem ko mikro koračenje daje boljši približek sinusni poti valovne oblike. Površina pod krivuljo ni bistveno spremenjena, zato je navor enak.

Mit 3

Polni korak prinese več navora kot polovični korak

Popolno koračenje z obema fazama motorja, ki sta vključeni hkrati, bo prineslo večji navor kot izvajanje enakega največjega toka na fazo v konfiguraciji s polovičnim korakom ali mikro korakom. Vendar pa je koračni motor omejen s proizvodnjo toplote. Zato izvajanje polovičnega ali mikro koraka pri višjem toku (krat √2) zagotavlja bolj brezhibno gibanje z enakim navorom, učinkom segrevanja in porabo energije, kot način polnega koraka.

Mit 4

Servo pogon je boljši od koračnega

Servo pogon bo deloval bolj gladko kot koračni. Vendar bo koračni gonilnik natančno sledil programirani poti, medtem ko servo to ne bo nujno storil zaradi napake sledenja, ki se lahko razlikuje glede na motnje.

gonilnik koračnega motorja

Primer sinusne krivulje pri gibanju (VIR1)

Določite zahteve za obremenitev

Najprej določite vrsto obremenitve. Ali gre za vztrajnost ali trenje? Če gre za vztrajnost, uporabite tako vrsto prenosa, da uskladite navor obremenitve z navorom motorja. Uporabite napravo za merjenje sile, potrebne za premikanje tovora z želeno hitrostjo in pospeškom. Za merjenje sile na linearni osi lahko na primer uporabite vzmetno lestvico ali uro navora za merjenje rotacijske sile.

Drugič, določite napajalno napetost aplikacije. Nato izberite koračni pogon z vsaj dvakrat večjim navorom, kot je potreben pri ciljni delovni hitrosti, in uporabite motor z oceno približno ¼ napajalne napetosti. Nato si oglejte tok gonilnika, ki je potreben za doseganje ciljnega navora motorja. Izberite gonilnik koračnega pogona na podlagi te številke.

Zavedajte se težav z navorom

Navor je pogosto vzrok številnih težav, povezanih s koračnim motorjem. Dva relativno pogosta pojava vključujeta:

Premalo navora pri hitrosti

Večina koračnih motorjev je navita in izdelana tako, da delujejo na optimalni ravni pri določenem območju hitrosti. Če se pri nizki hitrosti uporablja motor z visoko hitrostjo, boste več kot verjetno črpali veliko moči, vendar bo motor še vedno zastal zaradi pomanjkanja navora. Uporaba motorja z nizko hitrostjo za uporabo pri visokih hitrostih bo prinesla podobne rezultate.

Neusklajenost vztrajnosti

Motorji ne morejo hitro pospeševati z vztrajnostno neusklajenostjo med motorjem in obremenitvijo. Ključno je izbrati velikost motorja, ki se tesno ujema z velikostjo obremenitve. V nasprotnem primeru bo motor težko pospeševal nestabilno obremenitev in sistem bi lahko zlahka zastal, če bi ga pospeševali prehitro. Po drugi strani lahko sistem odmeva in povzroči glasen hrup, nemirno gibanje ali netočne korake, če je priključen na motor s prevelikim navorom. Ko obremenitev ni dovolj težka, da bi upoštevala motor z visokim navorom, se vse okrepi z resonanco motorja.

VIR (1) Faulhaber

 

Related Posts

Drugo/kolumna

Pravilno vzdrževanje orodja – odgovori na najpogostejša vprašanja

Vsak, ki ima doma vsaj kakšen kos orodja, se zaveda, kako pomembno je ustrezno shranjevanje in vzdrževanje orodja. V današnjem prispevku bomo odgovorili na vsa najpogostejša vprašanja glede omenjene tematike. Prebrali boste odgovore na vprašanja Read more…

Case studies

Kako in kam najučinkoviteje shraniti ročno orodje

  V večini primerov bo način shranjevanja vašega ročnega orodja odvisen od prostora, ki ga imate v garaži ali kleti. V tem prispevku bomo zapisali nekaj nekaj idej, kako organizirati vaš delovni prostor in pospraviti Read more…

Drugo/kolumna

Poganjanje koračnega motorja – opis vseh 4 načinov

  V prispevku si bomo pogledali štiri različne načine, na katere je možno poganjanje koračnega motorja (kot je Poscope stepper motor) in sicer: poganjanje s sinusnim tokom polni korak polovični korak mikro korak Vsebina Poganjanje Read more…