Nič ni bolj neprijetno kot vložiti številne ure dela za grafično oblikovanje, potem pa po tisku gotoviti, da se ni izšlo tako, kot ste nameravali. Napakam se je mogoče izogniti, če upoštevate nekaj preprostih pravil. Ker želimo, da bodo vaši dizajni vizualno osupljivi in da bi zagotovili najboljši možni prvi vtis, upoštevajte spodnja pravila oblikovanja za tisk.

grafično-oblikovanje

Postavitev

Načrtujte postavitev. V procesu načrtovanja določite, kateri program ali programsko opremo boste uporabljali, kot tudi ustrezne dimenzije velikosti.

Material

Material, na katerega tiskate, lahko močno vpliva na oblikovanje. Če želite določiti ustrezno postavitev, morate najprej določiti, na kateri material boste tiskali. Papir? Les? Tkanina? Kovina? Preučite material, šele nato začnite.

Poravnava

Izberite, katera poravnava bo vizualno najbolj privlačna. Obstajajo štiri osnovne vrste poravnave: poravnano levo, poravnano desno, sredinsko in poravnano do roba. Izbrana poravnava bo odvisna od sporočila, ki ga imate, količine predloženega besedila in posamezne publikacije.

Negativni prostor

Kdor je rekel, da je negativni prostor slab, se je zmotil. Negativni prostor, sicer znan kot beli prostor, ni prazen prostor, ki ga je treba zapolniti. Zagotavlja ravnovesje v dizajnu in se tudi izogiba nepotrebnemu neredu ali motenju. Omogoča, da dizajn diha. Pustite nekaj negativnega prostora v svojem dizajnu in se prepričajte, kaj lahko naredi!

Porezava

Če je potrebno, v svoj dizajn vključite dodatek za porezava. Porezava je tisk, ki sega do roba lista in zahteva obrezovanje, da natis teče do roba. Porezava omogoča malo prostora za netočnosti. V svoj dizajn vključite porezavo, kadar barva, ki se dotika roba, ni barva papirja. Običajno se porezava zahteva povsod, kjer ozadje ni belo.

Pisave in črte

Izbira pisave lahko natisnjeni dizajn naredi odličen ali zelo slab. Razmišljajte o čitljivih pisavah.

Omejite pisave

Za oblikovanje tiskovin Izberite dve, največ tri pisave, ki se dopolnjujejo, kar zadeva naslove, podnaslove in besedilo. Preveč pisav odvrne pozornost od vašega dizajna in sporočila.

oblikovanje-tiskovin

Izogibajte se zaslonskim pisavam

Zaslonske pisave so morda videti lepe in elegantne, vendar niso vedno najlažje berljive – še posebej, ko gre za material, na katerega so natisnjene. Dejansko nekaterih zaslonskih pisav ni mogoče niti reproducirati z rezanjem vinila ali izrezovanjem iz lesa ali kovine.

Velikost pisave

Prepričajte se, da je vaša pisava dovolj velika ali majhna. Velikost pisave boste morali prilagoditi glede na to, za kaj načrtujete in tiskate. Besedilo na brošuri bo bistveno manjše v primerjavi z besedilom na panoju ali jumbo plakatu. Upoštevajte format in ne pozabite, da morajo ljudje biti sposobni brati besedilo.

Razmik v besedilu

Določite ustrezen razmik med besedami in razmik med vrsticami. Res je odvisno od sporočila, ki ga želite prikazati, in poudarka, ki ga želite dati na določenih besedah.

Višina in teža pisave/vrstice

Ne pozabite, bližje kot so vrstice besedila, težje ga je brati. Prilagodite potezo (širino ali debelino) pisave. Na zaslonu se lahko zdi manjša, vendar je lahko debelejša, ko je natisnjena.

Barva

Razlika med RGB in CMYK

Preden začnete postopek izbire barve, se prepričajte, da poznate razliko med barvnimi načini RGB (rdeča, zelena in modra) in CMYK (cian, magenta, rumena in črna). CMYK lahko ustvari več barv v primerjavi z načinom RGB. Če ustvarite svoje modele v načinu RGB, tvegate, da boste pri tiskanju izgubili izbiro barv, ker RGB ne ponuja tako široke palete barv kot CMYK in tiskalniki običajno tiskajo v CMYK.

Privlačna barvna shema

Ko boste izbrali ustrezen barvni način, boste lažje izbrali privlačno barvno shemo. Upoštevajte pravila kombinacije barv, ki jih najdete na barvnem krogu.

pravila oblikovanja za tisk barvni krog

Barvni krog je odličen pripomoček za razumevanje in uporabo barv (VIR 1)

Pravila oblikovanja za tisk pravijo, da se izogibajte barvnemu neskladju ali nasprotovanju barv. Ne združite dveh barv, ki sta na barvnem kolesu močno ločeni. To bo odvzelo vizualno privlačnost vašega tiska. Neskladne barve povzročajo težave pri iskanju ločnice med vsako barvo.

Pravilna ločljivost

Standardna ločljivost tiska je 300 dpi (pik na palec). Večjo ločljivost imate, jasnejše bodo podrobnosti. Ločljivosti dizajna ne morete povečati, zato se prepričajte, da to storite v nastavitvah dokumenta.

Zaključek

Te smernice oz. pravila oblikovanja za tisk se morda zdijo nepomembna ali dolgočasna, vendar lahko naredijo ali pokvarijo natisnjen dizajn. Ne pozabite, da se morate naučiti pravil, preden lahko razmislite o kršitvi pravil. Dejstvo je, da končni izdelek lahko na računalniku izgleda precej drugače kot kasneje, v natisnjeni obliki.

VIR (1) Impartoo

Related Posts

Drugo/kolumna

Gume za vse letne čase

Kateri smo lastniki avtomobila, vemo, da so včasih kar veliki stroški. Poleg raznih popravil, tankanja, vzdrževanja, so še tukaj pnevmatike. Gume so tiste, ki morajo biti na avtomobilu, ampak moramo imeti res za vsak letni Read more…

Drugo/kolumna

6 koristnih nasvetov za nadvse učinkovito ročno obločno varjenje

Kot vsak varilni postopek je tudi ročno obločno varjenje mogoče izboljšati s prakso. Zapišemo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali začeti. Vsebina 1. Spoznajte in raziščite vaš varilni aparat za ročno obločno varjenje2. Vedite, kdaj Read more…

Drugo/kolumna

Vrste varilnih aparatov in kako prepoznati kakovostne naprave

Ker obstajajo različne vrste varilnih aparatov, je smiselno da poznate modele, ki so na voljo, preden vlagate v kateri koli aparat. Nekateri so bolj osnovni, drugi pa ponujajo naprednejše funkcije. Glede na to, kaj potrebujete, Read more…