Kako izbrati vponke? Različne plezalne tehnike zahtevajo različne vrste vponk oziroma karabinov. Če jih želite pravilno izbrati in uporabiti, morate najprej razumeti razlike med njimi. Upoštevati je treba tri glavna področja:

 • Oblika
 • Tip vrat
 • Velikost, teža in trdnost

Kako izbrati vponke

Ko boste razumeli razlike, pomislite na svoje potrebe. Plezalna oprema in nakup vponke je odvisna od tega katero vrsto plezanja boste izvajali. Kako izbrati vponke?

Oblike karabinov

Asimetrična oblika D

Daleč najbolj priljubljeni dizajn je asimetrični tip vponke D. Delujejo kot običajni D tip, vendar so na enem koncu nekoliko manjši, da še dodatno zmanjšajo težo. Asimetrični tip vponke ima običajno večjo odprtino vratic kot običajni D tip, zaradi česar jih je še lažje odpirati. Toda znotraj nimajo toliko prostora kot enako veliki D karabini. Asimetrične vponke tvorijo veliko večino vponk, ki jih ima večina plezalcev.

Prednosti:

 • Močna in lahka
 • Velika odprtina vrat

Slabosti:

 • Dražje od drugih oblik
 • Ni tako močna kot običajna oblika D.

Hruškasta ali HMS oblika vponke

Podobno kot pri asimetrični D obliki, imajo tudi vponke v obliki hruške HMS velike odprtine vrat, ki omogočajo enostavno vstavljanje vrvi, vozlov in orodja. Vponke v obliki hruške se uporabljajo predvsem za varovanje in spuščanje, lahko pa se uporabljajo tudi na sidriščih.

Prednosti:

 • Velika odprtina vrat
 • Zasnovana posebej za varovanje in spuščanje

Slabosti:

 • Težji in dražji od večine drugih oblik
 • Ni tako močna kot D in asimetrična oblike D.

D Oblika

Karabin v obliki črke D je odličen za večino vrst plezanja. Tovore držijo zunaj središča proti močnejši strani brez vrat, zato je lahko manjši, lažji in enako močan kot večji karabin ovalne oblike.

Prednosti:

 • Najmočnejša oblika
 • Večja odprtina vrat kot ovalna oblika

Slabosti:

 • Manjša odprtina vrat in težja od asimetrične oblike D.
 • Dražje od ovalne oblike

Vponka ovalne oblike z matico

Ovalne vponke izvirni slog. So vsestranski in cenovno dostopni, čeprav ne toliko močni kot druge oblike. Ovalne vponke imajo gladke, enakomerne krivulje zgoraj in spodaj, da omejijo prestavljanje tovora. Ponujajo večjo zmogljivost držanja zob kot vponke v obliki črke D.

Idealne so za pomoč pri plezanju, saj se obremenitve centrirajo na njihovi krivulji; tekači pa se ne premikajo pod obremenitvijo.

Prednosti:

 • Simetrična oblika omejuje prestavljanje bremena
 • Držijo več orodja kot vponke v obliki črke D.

Slabosti:

 • Manjša odprtina vrat in težja od drugih oblik
 • Ni tako močna kot druge oblike

Tipi vrat na vponkah

Vponke z ravnimi vrati

Standardna ravna vrata so močna, trpežna in enostavna za uporabo. So zelo pogoste in se uporabljajo za različne namene. Kot že ime pove, so popolnoma ravne od tečaja do konca. Kot večina drugih tipov so tudi ti vzmetno obremenjeni, da se ob pritisku enostavno odprejo, po sprostitvi pa samodejno zaprejo.

Nekateri vponke z ravnimi vrati so tudi vponke s ključavnico. Vponka s ključavnico ima gladko zarezo, kjer nos vponke in vrata medsebojno sodelujeta. Tako vponka preprečuje, da bi se zaskočila in zataknila na zanko zobnika, obešalnike za vijake in druge zanke, kar je lahko precej moteče. Za to funkcijo boste verjetno plačali malo več, vendar je koristna nadgradnja.

Prednosti:

 • Vzdržljiva in enostavna za uporabo

Slabosti:

 • Težji od žičnih vrat

Ukrivljena vrata

Ta močna, trpežna vrata imajo konkavno obliko, ki omogoča hitro in enostavno vstavljanje vrvi; navadno so rezervirani za na koncu vrvi. Tako kot vponke z ravnimi vrati se tudi nekatere vponke z upognjenimi vrati zaklepajo. Vponke z ukrivljenimi vrati imajo običajno asimetrično obliko.

Prednosti:

 • Olajšano vpenjanje in izpenjanje vrvi
 • Vzdržljiv
 • Lahko ima ključavnico za rokovanje brez zatikanja

Slabosti:

 • Težji od žičnih vrat

Vponke z žičnimi vrati

Vponke z žičnimi vratu uporabljajo žico iz nerjavečega jekla za vrata, kar zmanjša skupno težo in odpravi potrebo po dodatnih delih, ki jih najdemo v običajnih vratih. Zasnova žičnih vrat omogoča tudi večje odprtine vrat. Manj verjetno je, da bodo zmrznili kot drugi tipi vrat v hladnem in mokrem vremenu. Čeprav se žična vrata ne zdijo tako močna kot običajni tipi, pa povečini so. Tudi zaradi manjše mase v samih vratih je manj verjetno, da se žična vrata med padcem odprejo.

Prednosti:

 • Lahka
 • Manj verjetno je, da zamrzne

Slabosti:

 • Lahko so manj trpežne kot ravna in ukrivljena vrata

Vponke z zaklepanjem vrat

Vponke s ključavnico imajo vrata, ki jih je mogoče zakleniti v zaprtem položaju, da se zagotovi dodatna zaščita pred nenamernimi odpiranjem vrat. Imajo ročni sistem (imenovan tudi vijačno zaklepanje) ali sistem samodejnega zaklepanja. Vrata z zaklepom zahtevajo, da uporabnik ročno privije matico na vrata, da jih zaklene. Vponke s samodejnim zaklepanjem se samodejno zaklenejo, ko so vrata zaprta.

Prednosti:

 • Zaklepanje vrat poveča varnost

Slabosti:

 • Težje od drugih tipov

Velikost, teža in moč vponke

Velikost vponke

Vponke so različnih velikosti. Z velikimi vponkami je običajno lažje rokovati in jih je lažje zatakniti (imajo večje odprtine vrat), v njih pa je lahko tudi več opreme. Običajno se uporabljajo skupaj z napravami za zaklepanje in snemanje. Manjše vponke so lažje in zavzamejo manj prostora na vašem stojalu, vendar jih je težje zaklepati.

Odmik odprtih vrat v milimetrih je nekaj, na kar boste morda želeli biti pozorni pri pogledu na velikost vponke. Ta številka se nanaša na širino, ki jo lahko dosežemo pri odprtih vratih plus globino in obliko dna vponke pod vrati. Na splošno manjša vponka ima manj prostora na voljo.

 Teža vponke

Na splošno velja, da čim manjšo težo nosite s seboj, ko plezate, tem bolje. A lažji vponke niso vedno najboljše. Vrhunske vponke so pogosto manjše, zaradi česar jih je težje uporabiti, ko vpnete vrv ali sornik. Lahke vponke pogosto uporabljajo ožje ohišje, kar lahko pomeni nižje trdnosti odprtih vrat in krajšo življenjsko dobo. Ozke vponke lahko povzročijo tudi večjo obrabo vrvi, saj lahko ostri konci delujejo kot robovi.

Trdnost vponke

Vponke so ocenjene glede na trdnost v treh smereh: po dolžini (glavna os), prečno (manjša os) in pri odprtih vratih (glavna os in “vrata odprta”). Te ocene so običajno označene na hrbtni strani vponke. Vsi plezalni karabini izpolnjujejo standarde UIAA in CE, kar pomeni, da so dovolj močni, če jih pravilno uporabljate. Moč pri odprtih vratih in trdnost manjše osi je tista, kjer opazite največ sprememb.

Katere vponke uporabiti

Ko enkrat razumete, kako oblika, vrsta vrat, velikost, teža in trdnost vplivajo na funkcionalnost, vam bo lažje odgovoriti na vprašanje kako izbrati vponke. Funkcije, zaradi katerih je vponka odlična za eno vrsto plezanja, morda ne bodo tako odlične za drugo vrsto plezanja. Na primer, majhne vponke z žičnimi vrati so lahko odlične za regalno opremo, da vam olajšajo uporabo stojala, ali za lažji hitri izvlek, vendar jih ne bo mogoče tako enostavno odpreti in uporabiti kot večje in težje vponke. Večina izkušenih plezalcev ima izkušnje pri vponkah določene velikosti in oblike ter z določeno vrsto vrat.

Ko zožite iskanje, bo morda koristno obiskati spletno trgovino kot je spletna trgovina s plezalno in pohodniško opremo karabin.si ali kakšno drugo plezalno trgovino. Preiskusite nekaj modelov in si oglejte, kako se prilegajo vaši roki, kako enostavno jih je zapreti in odpeti ter kako gladko delujejo vrata. Za zaklepanje vponk poskusite nekajkrat zakleniti in odkleniti vrata (z eno roko). Izberite modele, ki se odrežejo dobro, delujejo gladko in so enostavni za delo.

Vir: Rei.com

Related Posts

Case studies

SEO za spletno trgovino z otroškimi kratkimi hlačami: Kako optimizirati svojo spletno prisotnost

Spletna prodaja otroških kratkih hlač je vse bolj konkurenčna, zato je ključnega pomena, da lastniki spletnih trgovin izkoristijo SEO (optimizacija spletnih iskalnikov) strategije za izboljšanje svoje spletne prisotnosti. V tem članku bomo razpravljali o pomenu Read more…

Drugo/kolumna

Prodaja otroških oblačil: Kako tržiti in prodajati otroška oblačila ter primer odlične prakse s podjetjem LABI otroška oblačila

Dobrodošli v našem blog zapisu, kjer bomo raziskali učinkovite načine za trženje in prodajo otroških oblačil. Otroško oblačilno tržišče je zelo konkurenčno, zato je ključno, da se izstopa in pritegne pozornost strank. Kot primer odlične Read more…

Case studies

Zakaj je pisanje bloga v letu 2023 lahko še vedno koristno?

V digitalni dobi, ki se nenehno spreminja, je pisanje bloga ostalo ena izmed najbolj priljubljenih in učinkovitih načinov za ustvarjanje vsebine ter komuniciranje s svojo ciljno publiko. Kljub razvoju družbenih omrežij in drugih platform za Read more…