Gojenje rastlin pod umetno svetlobo postaja vse bolj priljubljen hobi, danes pa vam bomo razložili kaj so luči za rože grinšot . Kot smo že omenili je gojenje rastlin pod umetno svetlobo postalo trend. Ljudje gojijo rastline kot so čiliji, paradižnik ali le začimbe. Prednost gojenja rastlin v zaprtih prostorih je, da popolnoma nadziramo pogoje gojenja. Uravnavamo lahko vlago, temperaturo, gnojila, vodo ter luči, torej svetlobo.

luči za rože

Kaj so luči za rože in katera so najboljša svetila za gojenje rastlin

Če vaše rože rastejo pod lučmi, so te luči za rože izredno pomembne. Res je, da rastline ne morejo preživeti brez vode, zraka in hrane. Vendar tudi brez svetlobe ne morejo preživeti, saj jim svetloba omogoča fotosintezo. Fotosinteza pa je eden od osnovnih in ključnih faktorjev preživetja rastlin na sploh.

Kot smo opisali zgoraj so torej luči s katerimi gojimo rastline zelo pomembne. Pomembnost se odraža predvsem v barvi ali valovni dolžini svetlobe za rast, učinkovitosti luči ter porabi elektrike.

Valovna dolžina svetlobe mora biti prilagojena potrebam rastlin, katere gojimo. Okvirno pa je najboljša valovna dolžina svetlobe za gojenje rastlin od 640 to 680 nm.

Učinkovitost luči za rože se odraža v sposobnosti penetracije svetlobe, kar s preprostimi besedami pomeni, koliko oddane svetlobe so rastline sposobne uporabiti.

Poraba električnega toka je tudi zelo pomemben faktor pri izbiri luči za gojenje rastlin. Splača se uporabiti take luči, katere porabijo čim manj a hkrati nudijo čim bolj obilen pridelek.(1)

Katere luči za rože izbrati za gojenje rastlin doma

V tem poglavju si bomo ogledali nekaj primerov luči za gojenje ter razložili zakaj so tudi primerne. Predvsem nas zanimajo luči z dobrim izkoristkom svetlobe ter nizko porabo. Svetlobni spekter teh luči za rože pa je že vnaprej prilagojen za gojenje. Spodaj smo vam našteli katere luči za vzgojo rastlin je primerno kupiti:

  • CFL luči – so zelo poceni, se ne grejejo preveč a ne dajejo takega izkoristka svetlobe kot HID in CFL. Primerne so bolj za sadike klone ali mother plant rastlino mati.
  • HID luči – se dražje kot CFL, se precej bolj grejejo in jih moramo hladiti. Imajo zelo dober izkoristek, rastline dobro obrodijo.
  • LED luči – so sicer najdražja a tudi najboljša izbira. Svetlobni spekter je prilagojen za rast in cvetenje. Imajo odličen izkoristek svetlobe in se tudi manj grejejo.

Izbira uredništva: Najboljše luči za rože so LED luči za gojenje rastlin.(2)

Related Posts

Case studies

Kombinacija IR ogrevanja in sončne energije – zakaj je to odlična rešitev za vaše ogrevanje

Dolgotrajna uporaba električne energije za ogrevanje se je izkazala za neučinkovito, predvsem pa drago opcijo. Toda z vse večjo dostopnostjo do obnovljivih virov energije bi bilo smiselno, da se nadomesti fosilna goriva in spremeni način, Read more…

Drugo/kolumna

Profesionalni kuhinjski robot [KDAJ, ZAKAJ in KATERI?]

Profesionalni kuhinjski robot je zagotovo najboljši pripomoček, ko imamo v mislih gnetenje testa, mešanje kreme, stepanje beljakov ali rumenjakov ipd. S pomočjo svojih nastavkov, ki jih lahko menjate po mili volji, vam omogoča več vrst Read more…

Drugo/kolumna

Izbira poročnega fotografa – dejstva, ki vama bodo pomagala pri izbiri poročnega fotografa

Poročni fotograf je oseba, ki bo za vama skoraj vsako minuto vajinega poročnega dne. Zato je pomembno, da ga izbereta skrbno in načrtno. Poročna fotografija nikakor naj ne bo tista, ki bo najbolj odvisna od višine Read more…