Gojenje rastlin pod umetno svetlobo postaja vse bolj priljubljen hobi, danes pa vam bomo razložili kaj so luči za rože grinšot . Kot smo že omenili je gojenje rastlin pod umetno svetlobo postalo trend. Ljudje gojijo rastline kot so čiliji, paradižnik ali le začimbe. Prednost gojenja rastlin v zaprtih prostorih je, da popolnoma nadziramo pogoje gojenja. Uravnavamo lahko vlago, temperaturo, gnojila, vodo ter luči, torej svetlobo.

luči za rože

Kaj so luči za rože in katera so najboljša svetila za gojenje rastlin

Če vaše rože rastejo pod lučmi, so te luči za rože izredno pomembne. Res je, da rastline ne morejo preživeti brez vode, zraka in hrane. Vendar tudi brez svetlobe ne morejo preživeti, saj jim svetloba omogoča fotosintezo. Fotosinteza pa je eden od osnovnih in ključnih faktorjev preživetja rastlin na sploh.

Kot smo opisali zgoraj so torej luči s katerimi gojimo rastline zelo pomembne. Pomembnost se odraža predvsem v barvi ali valovni dolžini svetlobe za rast, učinkovitosti luči ter porabi elektrike.

Valovna dolžina svetlobe mora biti prilagojena potrebam rastlin, katere gojimo. Okvirno pa je najboljša valovna dolžina svetlobe za gojenje rastlin od 640 to 680 nm.

Učinkovitost luči za rože se odraža v sposobnosti penetracije svetlobe, kar s preprostimi besedami pomeni, koliko oddane svetlobe so rastline sposobne uporabiti.

Poraba električnega toka je tudi zelo pomemben faktor pri izbiri luči za gojenje rastlin. Splača se uporabiti take luči, katere porabijo čim manj a hkrati nudijo čim bolj obilen pridelek.(1)

Katere luči za rože izbrati za gojenje rastlin doma

V tem poglavju si bomo ogledali nekaj primerov luči za gojenje ter razložili zakaj so tudi primerne. Predvsem nas zanimajo luči z dobrim izkoristkom svetlobe ter nizko porabo. Svetlobni spekter teh luči za rože pa je že vnaprej prilagojen za gojenje. Spodaj smo vam našteli katere luči za vzgojo rastlin je primerno kupiti:

  • CFL luči – so zelo poceni, se ne grejejo preveč a ne dajejo takega izkoristka svetlobe kot HID in CFL. Primerne so bolj za sadike klone ali mother plant rastlino mati.
  • HID luči – se dražje kot CFL, se precej bolj grejejo in jih moramo hladiti. Imajo zelo dober izkoristek, rastline dobro obrodijo.
  • LED luči – so sicer najdražja a tudi najboljša izbira. Svetlobni spekter je prilagojen za rast in cvetenje. Imajo odličen izkoristek svetlobe in se tudi manj grejejo.

Izbira uredništva: Najboljše luči za rože so LED luči za gojenje rastlin.(2)

Related Posts

Poslovni partnerji

Kaj je grow box kit in kaj vsebuje growbox komplet

Današnja blog objava je namenjena tistim, ki jih zanima indoor gojenje in razlaga kaj je grow box kit. Growbox je poseben šotor za gojenje rastlin pod umetno svetlobo. Narejen je iz debelejšega platna in je na Read more…

Poslovni partnerji

Kaj je Biobizz Starters Pack in kako ga uporabljamo

V današnjem članku si bomo ogledali kaj je in katera gnojila vsebuje Biobizz Starters Pack. Biobizz je priznano nizozemsko podjetje, katero izdeluje vrhunska gnojila za konopljo ter substrate za gojenje. S svojim izdelkom Starters Pack nudijo Read more…

Drugo/kolumna

Pregledali smo slovenske ponudnike pisalnih miz

Spodaj smo za interesente in kupce pisalnih miz, pripravili pregled najboljših slovenskih ponudnikov pisalnih miz. Pri čemer smo pohištvene trgovce razdelili med večje pohištvene centre, ki jih verjetno poznamo vsi in pa specialiste za pohištvo, Read more…