Gojenje rastlin pod umetno svetlobo postaja vse bolj priljubljen hobi, danes pa vam bomo razložili kaj so luči za rože grinšot . Kot smo že omenili je gojenje rastlin pod umetno svetlobo postalo trend. Ljudje gojijo rastline kot so čiliji, paradižnik ali le začimbe. Prednost gojenja rastlin v zaprtih prostorih je, da popolnoma nadziramo pogoje gojenja. Uravnavamo lahko vlago, temperaturo, gnojila, vodo ter luči, torej svetlobo.

luči za rože

Kaj so luči za rože in katera so najboljša svetila za gojenje rastlin

Če vaše rože rastejo pod lučmi, so te luči za rože izredno pomembne. Res je, da rastline ne morejo preživeti brez vode, zraka in hrane. Vendar tudi brez svetlobe ne morejo preživeti, saj jim svetloba omogoča fotosintezo. Fotosinteza pa je eden od osnovnih in ključnih faktorjev preživetja rastlin na sploh.

Kot smo opisali zgoraj so torej luči s katerimi gojimo rastline zelo pomembne. Pomembnost se odraža predvsem v barvi ali valovni dolžini svetlobe za rast, učinkovitosti luči ter porabi elektrike.

Valovna dolžina svetlobe mora biti prilagojena potrebam rastlin, katere gojimo. Okvirno pa je najboljša valovna dolžina svetlobe za gojenje rastlin od 640 to 680 nm.

Učinkovitost luči za rože se odraža v sposobnosti penetracije svetlobe, kar s preprostimi besedami pomeni, koliko oddane svetlobe so rastline sposobne uporabiti.

Poraba električnega toka je tudi zelo pomemben faktor pri izbiri luči za gojenje rastlin. Splača se uporabiti take luči, katere porabijo čim manj a hkrati nudijo čim bolj obilen pridelek.(1)

Katere luči za rože izbrati za gojenje rastlin doma

V tem poglavju si bomo ogledali nekaj primerov luči za gojenje ter razložili zakaj so tudi primerne. Predvsem nas zanimajo luči z dobrim izkoristkom svetlobe ter nizko porabo. Svetlobni spekter teh luči za rože pa je že vnaprej prilagojen za gojenje. Spodaj smo vam našteli katere luči za vzgojo rastlin je primerno kupiti:

  • CFL luči – so zelo poceni, se ne grejejo preveč a ne dajejo takega izkoristka svetlobe kot HID in CFL. Primerne so bolj za sadike klone ali mother plant rastlino mati.
  • HID luči – se dražje kot CFL, se precej bolj grejejo in jih moramo hladiti. Imajo zelo dober izkoristek, rastline dobro obrodijo.
  • LED luči – so sicer najdražja a tudi najboljša izbira. Svetlobni spekter je prilagojen za rast in cvetenje. Imajo odličen izkoristek svetlobe in se tudi manj grejejo.

Izbira uredništva: Najboljše luči za rože so LED luči za gojenje rastlin.(2)

Related Posts

Drugo/kolumna

Poganjanje koračnega motorja – opis vseh 4 načinov

  V prispevku si bomo pogledali štiri različne načine, na katere je možno poganjanje koračnega motorja (kot je Poscope stepper motor) in sicer: poganjanje s sinusnim tokom polni korak polovični korak mikro korak Vsebina Poganjanje Read more…

Drugo/kolumna

Kako razveseliti mamo med pandemijo?

  Živimo v neobičajnih časih, kjer niso redke situacije, da tudi par mesecev ne vidimo svoje družine. Sploh tisti, ki živimo ločeno od svojih staršev smo se navadili na to, da se večinoma zgolj slišimo Read more…

Drugo/kolumna

Darila za mamice po porodu

  Rojstvo je izjemno krasen, če ne najbolj pomemben dogodek za žensko v življenju. Vedno pa se sprašujemo, kaj novopečeni mamici ob tem podariti. Ne glede na to, za kaj se boste odločili, obstajajo neka Read more…