Kabelska televizija, satelitska televizija, DVB-T ali IPTV – Katera vrsta sprejema je boljša?

Pred nekaj desetletji je bil televizijski svet še zelo preprost. Predvsem pa ni bil tako zelo barvit in raznolik. Ni se bilo potrebno ukvarjati z odločitvijo, katera je prava za vas: kabelska televizija, satelitska televizija, DVB-T ali IPTV? Televizijski signal je prišel v hišo preko anteno. Nekateri so celo imeli “satelitski krožnik”. Danes so možnosti za sprejem televizijskega signala veliko večje. Prav zato se pogosto pojavi vprašanje, kaj je bolje zame?

Najboljša rešitev za sprejem televizijskega signala

Priznam, naslov je nekoliko zavajajoč. Ker “najboljša” rešitev verjetno sploh ne obstaja. Vse od njih imajo prednosti in slabosti. V nadaljevanju želim na kratko opisati, kaj so kabelska televizija, satelitska televizija, DVB-T ali IPTV, ter vsaj malce pomagati pri odločitvi.

Kabelska televizija, satelitska televizija, DVB-T ali IPTV? Vse so odvisne od številnih dejavnikov. Na koncu se pa morate odločiti povsem sami...

Kabelska televizija, satelitska televizija, DVB-T ali IPTV? Vse so odvisne od številnih dejavnikov. Vse lahko pomembno vpliva, od lokacija, zahtev, primernosti za prihodnost in cenovnih pričakovanj posameznika. Na koncu pa se morate odločiti povsem sami…

Kabelska telavizija…

… je še vedno eden izmed najbolj priljubljenih virov televizijskega sprejema. Skoraj 46 odstotkov uporabnikov uporablja omrežje lokalnega ponudnika kabelske televizije. Kabelska TV ima številne prednosti. Manj je občutljiva na motnje in običajno nudi odlično (digitalno) kakovost slike. Seveda so na voljo tudi HD kanali ter storitve videa na zahtevo (VOD). Slabosti le te pa so, da v nekatere regije in kraji, nimajo izgrajenega omrežja kabelske televizije. Vendar pa je glavni argument proti kabelski televiziji za mnoge potrošnike predvsem cena. Znesek naročnine je odvisen od paketa,v povprečju pa se cena giblje med 20 in 50 evri.

Satelitska televizija…

… je tista, ki jo mnogi hvalijo kot “brezplačno”. Ampak ni čisto tako. Najprej je treba upoštevati stroške vzpostavitve sistema. Za dober sistem s povprečnim sprejemnikom je, vključno s strokovno namestitvijo, strošek vsaj dobrih 300-400 evrov. Ceno dodatno dvignejo še visokokakovostni kabli, adapterji, okenski kanali in pritrdilni elementi. Dodatno pa je potrebno za nekatere za programe v HD kakovosti (RTL itd.), plačati dodatno letno naročnino. Ta je praviloma višja od 50€ na leto. V slabem vremenu prihaja do motenj slik ali celo do popolne odpovedi. Prav tako je treba spomniti, da je za vsak TV aparat, potreben dodaten sprejemnik (le, če televizor že nima integriranega). Ne morejo pa si vsi, ki si želijo namestiti SAT TV, le te tudi namestiti. Razlogi so lahko: napačna lokacija in zato krožnik ne more biti pravilno poravnana. Ali pa lastnik objekta, ki prepoveduje montažo krožnika na steno objekta.

DVB-T2…

… se tudi oglašuje kot domnevno brezplačna TV. Pravzaprav je bil sprejem res dolgo časa praktično brezplačen. S prehodom na DVB-T2 pa se je to spremenilo. Za sprejem signala DVB-T2 je potreben novejša naprava, saj prej uporabljeni stari DVB-T sprejemniki niso združljivi z novim DVB-T2 standardom. Vsak, ki je prej gledal prizemno televizijo s pomočjo vgrajenega sprejemnika v televizorju, mora sedaj uporabljati DVB-T2 sprejemnik. Na srečo, DVB-T sprejemniki niso posebej dragi in so na voljo že od 30 evrov naprej.

 

Vendar pa je tudi DVB-T2 sorazmerno občutljiv na motnje zaradi vremena in vplivov okolja, saj gre za radijsko tehnologijo. Zato je dodatna antena pogosto smiselna oz. celo nujna. Je pa kakovost signala praviloma zelo dobra, zlasti v urbanih okoljih.

Zaključek: DVBT-2 ni brezplačen, je pa poceni. Tisti, ki pa želijo več kanalov, pa bodo morali uporabljati IPTV, kabelsko ali satelitsko televizijo.

IPTV…

… tudi ne sme manjkati v današnjem prispevku.
IPTV dosega le cca. 10 odstotni tržni delež. Toda to ne pove ničesar o kakovosti IPTV. IPTV je zelo mlada tehnologija, ki Ima veliko prednosti pri zagotavljanju dodatne interaktivnosti. Nudi možnost ogleda, tudi če ste zamudili kakšno vsebino ali pa si želite pogledati v arhiv medijskih knjižnic. Seveda IPTV omogoča tudi sprejem HDTV in dostop do spletnih video trgovin. Nenehno se dodajajo nove, zanimive funkcije. Nekateri programi, že omogočajo, da ogledom pričnete znova od začetka, enako kot pri DVD-ju. IPTV je prav tako dobro pripravljen za izjemno oster Ultra-HD. Omogoča pa tudi dostop do vsebin na Netflix* in Hulu*, kjer je na voljo na stotine serij in filmov, ki so kadarkoli na voljo za predvajanje.

Pomanjkljivost IPTV je praktično samo to, da potrebujete hitro internetno povezavo.  Še posebej je hitrost pomembna pri sprejemu HD kanalov. Na žalost tudi IPTV še zdaleč ni na voljo vsem. Enako, kot pri kabelski in satelitski televiziji, potrebujete dodaten sprejemnik IPTV, ki ga lahko tudi najamete ali pa kupite. Nekateri ponudniki IPTV, ga novim strankam priskrbijo brezplačno.

Zaključek: Kabelska televizija, satelitska televizija, DVB-T ali IPTV? Na žalost, idealna in ultimativna vrsta televizije ne obstaja. Vse so odvisne od številnih dejavnikov. Vse lahko pomembno vpliva, od lokacija, zahtev, primernosti za prihodnost in cenovnih pričakovanj posameznika. Na koncu se morate odločiti povsem sami…

https://www.youtube.com/watch?v=LE2DFs9x_4w

Related Posts

Drugo/kolumna

Zmanjšanje Prsi: Razumevanje Postopka, Koristi in Okrevanja

Zmanjšanje prsi, znan tudi kot mamoplastika zmanjšanja, je kirurški postopek, namenjen zmanjšanju velikosti in izboljšanju oblike ženskih prsi. Ta postopek se izvaja iz različnih razlogov, vključno z olajšanjem fizičnih neugodnosti, izboljšanjem samopodobe ter reševanjem bolečin Read more…

Drugo/kolumna

Zabava za otroke na laser tagu in nerfu s Paintball Ljubljana

Kaj je laser tag… Laser tag je igra, ki jo igrajo navdušenci nad tehnologijo in adrenalinsko napolnjenimi izkušnjami. Igra temelji na uporabi infrardečih žarkov in senzorjev, ki omogočajo igralcem, da se med seboj “streljajo” z Read more…

Drugo/kolumna

Darila za Vzgojiteljice: Izraz Ljubezni in Spoštovanja do Tistih, ki Oblikujejo Otroke

Vzgojiteljice so ključne osebe v otrokovem življenju, saj ne le skrbijo za njih, ampak tudi soustvarjajo njihovo učenje, razvoj in doživljanje sveta. Čeprav besede zahvale niso nikoli dovolj, lahko darila za vzgojiteljice izrazijo globoko spoštovanje Read more…