V spodnjem zapisu je, za vse tiste podjetnike, ki želite izboljšati prodajo preko svoje spletne strani, čez Google, objavljenih nekaj uporabnih nasvetov, ki vam bodo pomagali, da prodajne cilje podjetja učinkovito zasledujete tudi na največji spletni platformi, ki jo uporablja zdaleč največ spletnih uporabnikov na svetu.

Številne, dodatne in uporabne nasvete za podjetništvo na spletu, še posebej pa podjetništvo na Googlu, boste našli tudi na povezavi, kjer Matija Zajšek piše blog o svoji podjetniški poti na Googlu. Bodisi, da iščete podjetniške nasvete za bloganje in vsebinski marketing na Googlu, bodisi, da vas zanima optimizacija spletnih strani za višjo uvrstitev spletnih strani na Googlu, so na povezavi redno objavljani aktualni in preverjeni nasveti za spletni marketing in prodajo na Googlu.

Cilji podjetja za nastop in uspešno prodajo čez Google se, generalno gledano, lahko uresničujejo skozi 2 načina:

 • s pomočjo Google Ads (2) oglaševanja (to je, zakupom ključnih besed, ki jih vtipkujejo (ali izgovarjajo v Google) njegovi uporabniki in Google, na podlagi teh besed, podjetniške spletne strani prikazuje na svoji prvi strani iskalnika (kjer je tudi največ ogledov in spletnega prometa)
 • s pomočjo optimizacije spletnih strani (SEO), kjer podjetjem za prikaze njihovih spletnih strani, ni potrebno plačevati, a je pot, da podjetja s svojimi spletnimi stranmi pridejo na prva mesta na Googlu, bistveno daljša od prve

Kaj boste našli v teh nasvetih….

NAMIG: V odvisnosti od tega tega ali je vaše podjetje malo ali veliko, je smiselno cilje podjetja, načrtovati skladno z velikostjo (in razpoložljivostjo resursov; kadrov, financ, marketinškega proračuna, časa,…) podjetja. Podrobneje smo o razlikah med marketingom malih in marketingom velikih podjetjih pisali na povezavi marketing malih podjetij. V zapisu boste našli odgovore na vprašanja o marketingu malih spletnih trgovin, prednostih, ki jih lahko mala podjetja, izkoristite napram velikim, itd…

Kako se definirajo & zastavijo prodajni cilji podjetja na Googlu

Cilji podjetja na Googlu so lahko različni in večina podjetij poskuša preko Googla, dosegati in zasledovati več različnih ciljev.

Med najbolj pogostimi cilji podjetja na Googlu, so:

 • doseganje večje spletne vidnosti in prepoznavnosti (t.i. branding)
 • doseganje večjega števila obiskovalcev na spletne strani in v spletne trgovine
 • doseganje boljših konverzij obiskovalcev spletnih strani in trgovin v nakupe, sledi, všečke, doseganje večje angažiranosti na spletni strani (npr. v obliki komentarjev na blogu), doseganje večjega števila dolvleke najrazličnejših e brošur in katalogov, itd…
 • pozicioniranje na nišnih trgih kot avtoriteta
 • doseganje konkurenčne prednosti, itd…

NAMIG: Četudi utegne kakovostno načrtovanje ciljev podjetja in zasnova njihovega doseganja, vzeti ogromno časa, številne spletne prakse, dokazujejo, da je brez zastavljenega marketinškega načrta, cilje podjetja ne samo težko zasledovati, ampak praktično nemogoče umestiti v smiselno in redno izvajanje potrebnih aktivnosti za dosego ciljev. Marketinški načrt je zato PREDPOGOJ uspeha prodaje preko interneta. Če potrebujete svetovanje za marketing, bodisi za pripravo trženjske strategije, optimizacijo svojih spletnih strani, prodajo čez Amazon ali na splošno prodajo na Googlu, obiščite zgornjo povezavo.

Definiranje prodajnih ciljev podjetja na Googlu se najpogosteje identificira skozi zasledovanje dveh ciljev:

 • s čim višjo uvrstitvijo spletne trgovine na prvih mestih Googla
 • s čim višjo stopnjo konverzije obiskovalcev v kupce

Spletna trgovina, ki že dosega odlične uvrstitve na prvih mestih Googla, lahko svoje prodajne cilje podjetja izboljša tako, da doda nove cilje (nove ključne besede, nov asortima produktov,..) ali pa na obstoječih uvrstitvah izboljša konverzije.

Kako se izboljšujejo prodajni cilji podjetij na Googlu – primer prodaje pametnih zapestnic TopIzbira.si

Če boste vtipkali v Google “pametna zapestnica” boste opazili, da se na prvih mestih nahaja trgovina TopIzbira.si, ki lahko svoje prodajne cilje pametnih zapestnic (po tem, ko dosega vrhnje uvrstitve na Googlu) izboljša tako, da doda v prodajo dodatne modele pametnih zapestnic ali, da prodajo razširi še na nove, druge produkte, ki bi komplementarno sodili k prodaji obstoječega programa (ovitkov za telefone, pametnih zapestnic, zaščitnih stekel za telefon, ipd…).

izboljsanje prodajnih ciljev podjetja

Dodatna možnost razširitve prodajnih ciljev podjetja (na Googlu) – primer iz prodaje zunanjih igral za otroke

Druga možnost izboljšanja prodajnih ciljev podjetij (po tem, ko so uvrstitve na Googlu in spletne konverzije, že odlične oz. zadovoljive), je, da obstoječemu prodajnemu programu dodate nadgradnjo. Če npr. prodajate na Googlu določene tipske izdelke v trgovini, razmislite kako bi lahko kupcem in obiskovalcem, ki se ne odločijo za nakup, prišli naproti z rešitvami po meri.

Odlično to v Sloveniji uspeva slovenskemu podjetju Kreal, ki na Googlu, prodaja zunanja igrala za otroke, tipski ponudbi zunanjih igral pa dodaja zunanja igrala po meri.

Kako se spremlja in meri doseganje ciljev podjetja na Googlu

Najenostavnejša (in najcenejša) pot do spremljanja zasledovanja in merjenja doseganja ciljev na Googlu, je preko t.i. Google analitike, ki je pravzaprav Googlovo brezplačno orodje za lastnike in urednike spletnih strani in trgovin.

Google analitika pomaga lastnikom in urednikom spletnih strani razumeti najrazličnejše podatke o obiskovalcih spletnih strani (iz katerih držav prihajajo, iz katerih naprav dostopajo obiskovalci na spletno stran, na katerih vsebinah se obiskovalci največ zadržujejo, kdaj obiskovalci najpogosteje obiskujejo spletno stran,..).

Google analitika hkrati omogoča napredne nastavitve in pa tudi ogled aktIvnosti obiskovalcev v realnem času.

NAMIG: Še naprednejše informacije in podatke o “obnašanju” obiskovalcev spletnih strani poda drugo, brezplačno Googlovo orodje – t.i. Google Search konzola (3). Preko Google search konzole se spremljajo cilji podjetja v povezavi z doseženimi uvrstitvami spletnih strani na Googlu, preglejuje se preko katerih ključnih besed obiskovalci dostopajo na spletne strani, preglejuje so “atraktivnost” spisanih naslovov in meta opisov spletnih vsebin, itd…

NAMIG: Spremljanje in doseganje ciljev podjetja na Googlu (in vseh ostalih spletnih platformah) je sestavni del vsakega izobraževanja za podjetja, ki poskušajo, ne samo na Googlu, ampak povsod na spletu, zgraditi stabilen in konstanten prodajni proces (kot dodatek fizični prodaji ali kot osnovni in temeljni prodajni kanal). Za doseganje svojih ciljev na Googlu, izberite raje specializirana izobraževanja za spletni marketing podjetij, predavateljev, ki spletni marketing, izvajajo v praksi.

Prikaz spremljanja ciljev doseganja obiskanosti na spletni strani za prodajo pohištva in mizarskih rešitev (regalov za dnevne sobe, pohištvenih elementov, pohištva po meri,…)

Na spodnji sliki je prikazan izrez podatkov, ki se jih lahko spremlja preko Google analitike. Primer prikazuje obisk za spletno stran na kateri se pretežno prodajajo pohištvene in mizarske rešitve (regali za dnevne sobe, lesene stopnice, vgradne omare, vrata za klet,…)

cilji podjetja google analitika

Zgornja slika prikazuje nekaj izmed možnosti, ki jih, vpovezavi z doseganjem ciljev podjetij, prikazuje Google analitika:

 • obisk spletne strani v določenem obdobju (na sliki zadnjih 7 dni)
 • obisk trenutnih obiskovalcev (3 obiskovalci trenutno na strani)
 • aktivnost in trend obiskovalcev v določenem obdobju (zadnjih 30 dni)
 • spletni kanali preko katerih prihaja največ obiskovalcev (traffic channel)

Kako se spremljajo aktivnosti za doseganje ciljev na Googlu

Z namenom, da se skozi čas, dosegajo čimbolj učinkoviti in konstantni cilji podjetja, ne zadošča, da si samo (preko zgoraj opisanih orodij) uredite dostop v vpogled informacij in podatkov o obiskovalcih vaših internetnih strani, temveč je za doseganje ciljev podjetja, ŠE BOLJ POMEMBNO, da imate izdelan načrt (spletnih) aktivnosti, ki bodo peljale k vedno boljšim rezultatom v Google analitiki in Google Search konzoli.

Cilje podjetja ne uresničujete z inštalacijo in povezanostjo vaše spletne strani z Google analitiki in Search konzolo, temveč z izvajanjem načrtovanih spletnih aktivnosti, ki prispevajo k vedno boljšim podatkom v obeh orodjih!!!

Spletne aktivnosti, potrebne za izvajanje marketinga na Googlu, podjetjem pomagajo definirati najrazličnejše marketinške agencije. V našem članku Kako izbrati marketinško agencijo smo podrobneje opisali katera vprašanja postaviti marketinškim agencijam & katera vprašanja bi kakovostna marketinška agencija morala postaviti vam – z namenom, da lažje in hitreje najdete pot do učinkovite marketinške agencije.

Prikaz spremljanja aktivnosti za doseganje ciljev na Googlu (primer aktivnosti za adventne venčke trgovine Sanjski-Sopek.si)

Spodaj je prikazana preprosta evidenca izvajanih spletnih aktivnosti na področju onsite in offsite SEO optimizacije za ključno besedo “adventni venčki”, ki jih prodaja spletna trgovina Sanjski-Sopek.si.

adventni venčki

Ker na Googlu, ljudje raziskujejo spletne strani, preko ključnih besed (ki jih izgovarjajo ali vtipkajo v Google), morate za vsako ključno besedo (za katero imate pripravljeno spletno vsebino), spremljati koliko uporabnikov Googla vtipka določeno, vam zanimivo besedo, zraven tega pa še evidentirati kdaj ste na posamezni spletni vsebini, izvedli onsite in/ali offsite SEO aktivnost.

Na zgornji sliki vidite, da ključno besedo “adventni venčki”, vtipka v Google, na mesec, cca. 2900 uporabnikov Googla, zadnje offsite SEO aktivnosti pa so za adventne venčke trgovine Sanjski-Sopek.si, bile izvedene 13.7 in 15.7.

Da bi znali čimbolj natančno spremljati REDNO izvajanje spletnih aktivnosti za potrebe kakovostnega spletnega marketinga, je predpogoj, da imate aktivnosti, ki jih nameravate izvajati, najprej čimbolj dosledno in natančno definirane.

Šele nato lahko spremljate njihovo dosledno izvajanje in rezultate njihovega izvajanja.

NAMIG: Dodatne podrobnosti o tem, kako se definirajo cilji podjetja za prodajo preko spleta, so opisane v našem članku Prodaja preko spleta.

Viri in dodatne informacije

1 – Google analitika
2 – Google Ads
3 – Google search konzola

Related Posts

Poslovni partnerji

Stilsko in Udobno: Spletne Trgovine z Oblačili za Popolno Doživetje Nakupovanja

S sodobnim tempom življenja se vedno več ljudi obrača k spletnemu nakupovanju, da bi si olajšali dostop do raznovrstnih izdelkov, med katerimi so tudi oblačila. Spletna trgovina z oblačili je postala ključna destinacija za modne Read more…

Drugo/kolumna

Zmanjšanje Prsi: Razumevanje Postopka, Koristi in Okrevanja

Zmanjšanje prsi, znan tudi kot mamoplastika zmanjšanja, je kirurški postopek, namenjen zmanjšanju velikosti in izboljšanju oblike ženskih prsi. Ta postopek se izvaja iz različnih razlogov, vključno z olajšanjem fizičnih neugodnosti, izboljšanjem samopodobe ter reševanjem bolečin Read more…

Poslovni partnerji

Odklepanje Sijaja Kože: Sinergijska Moč Niacinamida in Retinola

Odklepanje Sijaja Kože: Sinergijska Moč Niacinamida in Retinola V svetu nege kože se je dinamični dvojec niacinamida in retinola izkazal kot močna kombinacija, ki obljublja harmonično simfonijo koristi za zdravje kože. Ti dve sestavini, vsaka Read more…