Kot vsak varilni postopek je tudi ročno obločno varjenje mogoče izboljšati s prakso. Zapišemo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali začeti.

1. Spoznajte in raziščite vaš varilni aparat za ročno obločno varjenje

Če imate varilni aparat samo z izmeničnim tokom, potem nimate druge izbire polarnosti. Če imate varilni aparat AC/DC, se seznanite s prednostmi in slabostmi vsake nastavitve.

varilni aparat AC DC

Pri enosmernem toku, imenovanem DC, se lahko odločite za varjenje z ravno ali obratno polarnostjo. To pomeni, da bodo elektroni v toku tekli le v eno smer. Nikoli v obe smeri hkrati, kot pri izmeničnem toku, imenovanem AC.

S tremi možnostmi polarnosti se vprašajte, katera bo najboljša za projekt, ki se ga boste lotili?

2. Vedite, kdaj je izmenični tok najboljša izbira

Če je AC za ročno obločno varjenje vaša edina izbira, se prepričajte, da uporabljate palice, izdelane posebej za varjenje z izmeničnim tokom. Če lahko izbirate med AC in DC, se lahko odločite za uporabo samo nastavitve AC pri varjenju na magnetizirano kovino. Dober primer magnetizirane kovine so cevi in palice, ki so bile v vodni ali naftni vrtini črpane s palico. Trenje med palicami in cevmi, ko se palice večkrat na minuto vrtijo gor in dol, hitro namagneti jeklo. Ko se kovina v varilnem bazenu utekočini, je magnetizirano jeklo nagnjeno k razpihovanju ali potiskanju staljene kovine stran od bazena. To je bolje nadzorovano pri varjenju z izmeničnim tokom.

V nasprotnem primeru bo večina varilnih aparatov z možnostjo opravila 90 % ali več svojega dela z varjenjem z enosmernim tokom. Lažje je zagnati oblok, vzdrževati oblok, vari bolj gladko in je bolj dosledno ter manj proizvede manj brizganja.

3. Vedite, katera polarnost enosmernega toka je najboljša in zakaj

Ker je tok v eni ali drugi smeri, odvisno od nastavitve DC, je dokaj enostavno razumeti, kaj se dejansko dogaja pri varjenju. Za nekatere je morda nekoliko zmedeno to, da industrija uporablja dva različna niza izrazov za opis obeh nastavitev.

Ravno in obrnjeno je eden od načinov za razlikovanje polarnosti. Druga je pozitivna in negativna polarnost. Slednji opis je morda manj intuitiven od obeh. Ravna in pozitivna opisujeta isto smer polarnosti, prav tako obrnjena in negativna. Ker je večina številčnic enosmernega stroja običajno označenih s simboloma + in –, se bomo v nadaljevanju držali izrazov pozitivni in negativni za opredelitev nastavitev.

ročno obločno varjenje

Shematski prikaz, kako poteka ročno obločno varjenje (VIR 1)

Večina ljudi bo večino svojega varjenja opravila na DC+. To pomeni, da tok teče od stroja do osnovne kovine, nato do elektrode in nazaj do stroja, da zaključi vezje. Posledica toka, ki najprej teče skozi navadno kovino, je, da bo po ocenah 65-70 % ustvarjene toplote nastalo v navadni kovini. To pomaga doseči večjo penetracijo. Nasprotno, ko se tok obrne na nastavitev enosmernega toka, bo tok tekel od stroja skozi elektrodo do osnovne kovine in nazaj v stroj, da sklene vezje.

S to nastavitvijo bo elektroda tokrat prejela več toplote. Posledica tega je manjša penetracija. Prav tako povzroči, da elektroda hitreje izgori, kar povzroči več nanosa, zaradi česar je varjenje tanjših kovin lažje z manj pregorevanja.

4. Jasno morate videti, kaj varite

Če uporabljate varilno masko z umazanimi ali opraskanimi stekli, je verjetno čas, da jo zamenjate. Če boste imeli pri roki dodaten komplet nadomestnih leč, je večja verjetnost, da boste okvarjene leče zamenjali, ko bo čas. A če nimate rezervnega kompleta leč in mislite, da lahko opravite še en projekt s starimi drugorazrednimi lečami, bo posledica ta, da boste s temi lečami opravljali še drugi, tretji projekt. Kar pa vsekakor ne bo ok.

Morda je čas, da v celoti nadgradite svojo varilno masko. Ste začeli s poceni ali morda s starejšim modelom? Če je tako, morate resnično preveriti kakovostne maske za varjenje z večjim vidnim poljem, samodejnim zatemnitvijo in funkcijo nastavljivega senčila.

maske za varjenje

5. Ugotovite, katera nastavitev ojačevalnika/toka je najboljša za vašo elektrodo

Najbolj pogosta je uporaba 1/8″ varilnih palic. Uporabimo to velikost palice za naš primer pri iskanju najboljšega izhodišča za našo nastavitev jakosti toka. Če palice tega ne določajo, velja pravilo en amper na 0,001 premera palice. Palica 1/8″ ima premer 0,125 palcev. Zato je dobra nastavitev ojačevalnika za začetek 125 amperov. Prilagajajte v korakih po 5–10 amperov, dokler ne najdete želene nastavitve.

6. Spoznajte pravilno dolžino loka

Dolžina obloka je razdalja med konico palice in bazenom pri varjenju. Še enkrat, pri uporabi palice 1/8″ za naš primer pravilo nakazuje, da je dolžina loka 1/8″, enaka razdalji kot premer palice.

UPOŠTEVAJTE: Premer palice je premer jeklenega dela brez fluksa.

Če je dolžina obloka prekratka, bo palica slabo varjena in pogosteje lepljena. Če je predolga, boste ustvarili več brizganja in manj nanosa na zvar.

VIR (1) Weldguru

Related Posts

Drugo/kolumna

Zmanjšanje Prsi: Razumevanje Postopka, Koristi in Okrevanja

Zmanjšanje prsi, znan tudi kot mamoplastika zmanjšanja, je kirurški postopek, namenjen zmanjšanju velikosti in izboljšanju oblike ženskih prsi. Ta postopek se izvaja iz različnih razlogov, vključno z olajšanjem fizičnih neugodnosti, izboljšanjem samopodobe ter reševanjem bolečin Read more…

Poslovni partnerji

Odklepanje Sijaja Kože: Sinergijska Moč Niacinamida in Retinola

Odklepanje Sijaja Kože: Sinergijska Moč Niacinamida in Retinola V svetu nege kože se je dinamični dvojec niacinamida in retinola izkazal kot močna kombinacija, ki obljublja harmonično simfonijo koristi za zdravje kože. Ti dve sestavini, vsaka Read more…

Drugo/kolumna

Zabava za otroke na laser tagu in nerfu s Paintball Ljubljana

Kaj je laser tag… Laser tag je igra, ki jo igrajo navdušenci nad tehnologijo in adrenalinsko napolnjenimi izkušnjami. Igra temelji na uporabi infrardečih žarkov in senzorjev, ki omogočajo igralcem, da se med seboj “streljajo” z Read more…